Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Torzija testisa – uzroci, simptomi i liječenje

torzija testisa

Torzija testisa je uvrtanje testisa oko sjemenovoda, cjevčice koja odvodi spermu u mokraćnu cijev pred ejakulaciju. Pri toj rotaciji nastaje kompresija vena koja može dovesti do zastoja venske krvi u testisu te u najgorem slučaju do odumiranja testisa zbog ishemije (manjka kisika i hranjivih tvari).

Smanjeni protok krvi uzrokuje naglu i često tešku bol te oticanje. Torzija testisa se može pojaviti u bilo kojoj dobi od prije rođenja pa sve do staračke dobi. Međutim, prema liječnicima koji rade u klinici u Clevelandu, Clinic 65% svih slučajeva čine mladići od 12 do 18 godina,

Torzija testisa je hitno kirurško stanje te obično zahtijeva hitnu operaciju. Ako liječenje započne u roku od nekoliko sati (<6h), testis obično može biti spašen. Dulje čekanje (>24h) može izazvati trajno oštećenje te izazvati probleme s neplodnosti. Kada je protok krvi prekinut previše vremena, testis može postati toliko oštećen da će morati biti uklonjen (orhidektomija).

Torzija testisa
Foto: The Children Hospital of Philadephia

Uzroci torzije testisa

Normalni testisi se ne mogu micati slobodno unutar skrotuma.

Većina muškaraca koji imaju torziju testisa imaju anatomsku osobinu koja omogućuje lakše okretanje testisa unutar skrotuma. Ovo stanje često utječe na oba testisa, no neće svi muškarci nužno imati torziju testisa.

Ako je osobina nasljedna, moguće je da u nekim obiteljima ima nekoliko slučajeva torzije testisa u više generacija. Tada je na temelju tih podataka liječnicima lakše doći do dijagnoze i odlučiti se za terapijski postupak.

Nije poznat točan uzrok torzije testisa, no simptome torzije testisa mogu uzrokovati:

 • fizička aktivnost,
 • ozljeda skrotuma,
 • niske temperature,
 • brzi rast testisa tijekom puberteta,
 • pokreti tijekom spavanja.

Torzija testisa – simptomi

Simptomi torzije testisa su:

 • iznenadna ili jaka bol u skrotumu ( labavoj kožnatoj tvorbi pod penisom, u kojoj se nalaze testisi),
 • oticanje skrotuma,
 • bolovi u trbuhu,
 • mučnina i povraćanje,
 • testis koji je pozicioniran više od normalnog ili pod neuobičajenim kutem.

Liječenje torzije testisa

Za ispravljanje torzije testisa potrebna je kirurška intervencija. U nekim slučajevima, liječnik može ispraviti testis pritiskom na skrotum, no i dalje će biti potrebna operacija kako bi se spriječilo ponavljanje torzije testisa.

Kirurg može preporučiti fiksaciju suprotnog testisa kao mjeru prevencije ponavljane torzije na drugom testisu (orhidopeksija).

Ukoliko dijagnoza nije jasna kliničkim pregledom, prije operacije liječnik može indicirati Doppler ultrazvuk da bi se prikazao protok krvi kroz testise. Smanjen protok upućuje na torziju testisa te je potrebna hitna operacija.

Operacija se radi pod općom anestezijom te je bitno da pacijent bude natašte prilikom operacije, pa ukoliko sumnjate na torziju, imajte to na umu pri odlasku na hitni prijem.

Liječenje torzije testisa kod djece

Torzija testisa može se javiti i kod novorođenčadi i dojenčadi, iako je to rijetkost. Testis može biti težak, natečen ili tamnije boje. Ultrazvuk ne može otkriti smanjen dotok krvi u bebinom skrotumu, pa će biti potrebna kirurgija kako bi se potvrdila torzija testisa.

Kirurgija može ponekad spasiti cijeli testis ili njegov dio, a može i spriječiti torziju drugog djetetovog testisa. Ukoliko je prekasno za spasiti testis zbog nekroze koja je nastupila uslijed manjka kisika i hranjivih tvari, bit će izvađen, a suprotni testis fiksiran za okolno vezivno tkivo.

Liječenje torzije testisa kod dojenčadi može spriječiti buduće probleme s proizvodnjom muških hormona i reprodukcijom.

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. Wilkinson, I.B. & Co. (2017). Oxford Handbook of Clinical Medicine. Oxford University Press. New York; odabrana poglavlja.
 2. Mardešić, D. i suradnici(2003). Pedijatrija. Školska knjiga. Zagreb; odabrana poglavlja.
 3. Damjanov, I. i suradnici (2014). Patologija. Medicinska naklada. Zagreb; odabrana poglavlja.
 4. Testicular Torsion. Healthline.
 5. Testicular Torsion. Urology Care Foundation.
 6. Testicular Torsion. Cleveland Clinic.

 

Ocijenite članak

4 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: torzija testisa, torzija testisa simptomi, okretanje testisa, torzija testisa oporavak, torzija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu