Stručno odobrava

,

Vazektomija – metoda muške kontracepcije

vazektomija2

Vazektomija je operativna metoda muške kontracepcije, kojim se podvezuju sjemenovodi (time se blokira izlazak spermija iz skrotuma).

U današnje vrijeme jedna je od najučestalijih metoda kontracepcije, a posebno zato što je to zasad jedini medicinski oblik muške kontracepcije.

Iako se često kao sinonim koristi termin muška sterilizacija, bitno je napomenuti da muškarac nakon ovog postupka ne postaje sterilan (neplodan), već se onemogućuje da prirodnim putem (spolnim odnosom) napravi dijete.

Vazektomija – kako izgleda postupak?

Sjemenovod (Vas deferens ili ductus deferens) je kanal koji služi za prijenos spermija, a povezuje testise s mokraćnom cijevi penisa.

Osnova vazektomije (vas deferensova) je onemogućavanje tog prijenosa. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a kirurg kroz kožu i potkožno tkivo mošnji (skrotuma) napravi maleni rez što mu omogući pristup sjemenovodu. Rezovi nakon zahvata se gotovo i ne vide.

Sjemenovod se obično prereže, podveže ili blokira čime se onemogućava spermijima da postanu sastavni dio ejakulata. Samim time, ne može doći do oplodnje. Postoje sitne varijacije u postupku, ali generalno sam postupak traje oko 30 – 40 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Postupak nije pretjerano bolan (opisuje se tupa bol, ali ne velikog intenziteta, više kao nelagoda). Odstranjeni dijelovi sjemenovoda šalju se na analizu zbog potvrde odstranjenog tkiva.

Nakon postupka pacijent se otprema na kućnu njegu. Savjetuje se dva dana strogog mirovanja. Sljedećih osam do deset tjedana (otprilike nakon 20 ejakulacija) nakon zahvata, pacijent i dalje koristi kontracepciju pri odnosima jer je potrebno provjeriti sastav sperme (mikroskopski ili se radio spermiogram). Ako se na tim nalazima utvrdi da je postupak bio siguran i da ejakulat ne sadrži spermije, postupak se smatra uspješnim. 

vazektomija2

Uspješnost zahvata je oko 98 %. Nakon zahvata erekcija i ejakulacija su iste kao i prije, a sperma izgleda identično (spermiji čine samo 2% ejakulata).

Vazektomija – oporavak i postoperativni postupci

Kada se ponovo može započeti sa spolnim odnosima je individualna stvar, neki pacijenti su spremni na spolne odnose svega nekoliko dana nakon zahvata.

Nakon zahvata muškarac kao i dosad najnormalnije postiže erekciju i orgazme. Prilikom orgazma dolazi do izlučivanja ejakulata u kojem se više ne nalaze spermiji i to je razlog zbog kojeg ne može doći do oplodnje/trudnoće. Pritom je bitno napomenuti da je potreban određen broj ejakulacija (otprilike 20) da se pročiste kanalići od preostalih spermija.

Kao što je spomenuto, zbog utvrđivanja uspješnosti postupka se provodi analiza sastava ejakulata i nakon što dva nalaza zaredom pokažu da nema spermija u ejakulatu, pacijent je siguran ne koristiti nikakvu dodatnu kontracepciju pri spolnim odnosima. Također je bitno napomenuti da vazektomija ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

Vazektomija – uspješnost

Vazektomija se smatra 98% uspješnom metodom kontracepcije. U iznimnim slučajevima dolazi do ponovnog spontanog povezivanja u sjemenovodu i tada se vazektomija smatra neuspješnom. Ovo se, međutim, događa iznimno rijetko.

Vazektomija – komplikacije:

  • Upala/infekcije – upala je česta popratna pojava nakon zahvata i zapravo je prirodna reakcija tkiva. Do nje dolazi na mjestu gdje su šavovi ili eventualni podljevi. Prije nego tkivo zacijeli, najčešće primjećujemo bol, edem (oteklinu) i eritem (crvenilo) kao karakteristične simptome upale. Upala se liječi analgeticima (lijekovima protiv bolova) i protuupalnim lijekovima (antibioticima i antireumaticima).
  • Hematomi – u tijeku i nakon postupka dolazi do sitnih krvarenja. Hematom je pojam koji opisuje nakupljanje krvi, najčešće nije opasan i povlači se sam od sebe, no najlakše će nastati ako na mjesto podljeva stavljate hladne obloge.
  • Bol – kratkotrajna bol je simptom upale, ali dugotrajna, tupa i kronična bol se opisuje kod određenih pacijenata kao komplikacija. Bol je u tom slučaju najčešće posljedica oštećenja živca prilikom operacije ili prilikom zarastanja nakon postupka. U tom slučaju se osim lijekovima, stanje liječi ponovnim operacijskim zahvatom.
  • Simptomi upale testisa – mogući 2 – 4 tjedna nakon zahvata (pripisuje se antibiotik).
  • Granulomi (čvorić građen od upalnog tkiva) – nakupine spermija u okolnom tkivu, zbog istjecanja spermija iz kanalića. Granulomi se najčešće povlače sami od sebe, a ako perzistiraju, uklanjaju se operativno ili protuupalnim lijekovima

Što ako se predomislimo?

Moguće je izvesti obrnut postupak nakon vazektomije, ali je bitno napomenuti da u velikom postotku slučajeva (50%), taj postupak ne bude uspješan.

Uspješnost postupka je veća ako je postupak izveden u manjem vremenskom razmaku od prvotne vazektomije. Veliki broj pacijenata koji se predomisle i izvedu obrnut postupak imaju problema sa začećem.

Zato je vrlo bitno biti u potpunosti siguran da se želite podvrgnuti zahvatu. Ako ste se odlučili podvrgnuti postupku, vodite računa da ćete morati nakon zahvata neko vrijeme koristiti dodatnu kontracepciju dok se pregledom ne utvrdi da su svi zaostali spermiji otklonjeni iz organizma.

Vazektomija u Hrvatskoj

Vazektomija se može obaviti i u privatnoj ustanovi i na svakom urološkom odjelu u bolnici. No, zbog nereguliranih pravnih akata oko vazektomije u pravilu urolozi u bolnicama ne rade vezektomije. Cijene u privatnim ustanovama se kreću oko 1600 – 2800 kuna. Zahvat je pokriven dopunskim osiguranjem.

Članak objavljen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vazektomija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu