Cista na zubu – skrivena posljedica loše oralne higijene

zubobolja

Cista na zubu je šupljina ispunjena tekućinom i obložena tkivom. Ona je najčešće posljedica loše higijene, odnosno infekcije. Može se pojaviti u bilo gdje u usnoj šupljini, na vilici ili na mekom tkivu povezanom s bilo kojim zubom. Ako se ne liječi, širi se po usnoj šupljini stvarajući praznine ispunjene tekućinom. To s vremenom dovodi do slabljenja kostiju i gubitka zubi.

Vrste cisti

U vilici se pojavljuje dvije vrste cisti na zubu:

 1. radikularne ciste (ciste na vrhu zubnog korijena)
 2. folikularne ciste

Zubne ciste na vrhu korijena nastaju kao reakcija organizma na infekciju koja do vilice dolazi preko vrha korijena, iz inficirane zubne srži(gangrena), kao posljedica karijesa. Pacijenti najčešće nemaju više od jedne ciste istovremeno, ali iznimke mogu biti oni koji pate od određenih stanja koja pogoduju njihovom razvoju.

Ciste se mogu razviti i oko krunice neizniklog zuba. Njih zovemo folikularnim cistama, a najčešće se razvijaju oko neizniklog umnjaka ili očnjaka. Uglavnom rastu bez simptoma i otkrivaju se tek na panoramskoj rengenskoj snimci gornje i donje vilice. Kada se otkriju, u većini slučajeva treba izvaditi zub s cistom.

Cista se može pojaviti i kao posljedica kronične upale usne šupljine i u sinusima. One često nastaju i na donjoj usni kao posljedica grizenja usana. Te ciste nastaju zbog blokade izvodnih kanala sitnih pljuvačnih žlijezda i nemaju veze sa zubima.

Uzroci

Većina cista nastaje zato što zubi, s kojima su povezane, odumiru zbog infekcije ili traume. Pojavu ciste osim loše higijene ili nepravilnog liječenja karijesa izazivaju i te mehaničke ozljede. Drugi uzrok možemo pronaći u načinu na koji se zub razvio. Cista može nastati zbog njegovog nepravilnog rasta ili nemogućnosti razvoja. One rijetko nastaju kao simptom genetski uvjetovanog sindroma (Gorlinov sindrom).

cista-na-zubu

Simptomi

Cista na zubu može se razviti bez simptoma. Ponekad oboljeli osjećaju blagu bol tijekom žvakanja, ali rijetko tko obraća pažnju na nju. U ovoj fazi, bolest se može otkriti samo pomoću rengena. U kasnijoj fazi pojavljuje se povišena temperatura, oticanje i bol u području desni.

Ipak sljedeća stanja mogu ukazati na njezino postojanje:

 • promjena boje zuba (znak da je došlo do odumiranja srži),
 • neliječeni karijes na zubima,
 • tvrda izbočina na kosti iznad zuba,
 • fistula kod zubnog korijena iz koje se cijedi gnoj ili slična tekućina,
 • bol, oticanje i crvenilo kod zuba,
 • neugodan sekret iz nosa (znak da je cista doprla do sinusa),
 • odsustvo nicanja trajnog zuba ili mliječni zub koji ne ispada.

Posljedice ciste na zubima

Ciste na zubima mogu uzrokovati nekoliko problema:

 • mogu se inficirati, uzrokovati bol i oticanje,
 • polako slabe čeljust zamjenjujući koštano tkivo mekim,
 • utječu na druge zube i strukture u usnoj šupljini i
 • sprečavaju normalno funkcioniranje zuba i tkiva u ustima.

Neki od njih mogu ostati neotkriveni mjesecima ili čak godinama. Imate li cistu na zubu možete saznati na tri načina:

 1. ako se inficira (zubni apsces)
 2. ako vaš stomatolog primijeti “crnu rupu” u čeljusti na rengenskom snimku
 3. ako vam pukne čeljust koja je oslabila upravo zbog nje

Liječenje zubnih cisti

Sve se metode dijele na konzervativne (terapeutske) i operativne (kirurške).

Konzervativne metode

Čišćenje korijenskih kanala je posebno uspješna metoda kada je u pitanju liječenje granuloma, odnosno malih zubnih cisti. Postupak uključuje dva koraka. Prvi je čišćenje ispiranjem kanala uz antimikrobne lijekove.

Zatim se šupljina, u kojoj je bila cista, ispuni posebnom pastom koja potpomaže stvaranje zdravog koštanog tkiva. Zub bi se trebao pregledati nakon šest mjeseci da se vidi je li se zub u oporavio.

Depoforeza omogućuje čišćenje ciste bez otvaranja svih korijenskih kanala. Za to se koristi posebna smjesa koja sadrži ione bakra. Oni se pod utjecajem struje počinju se kretati i uništavaju oštećene stanice.

Laserski tretmanom se zahvaćeno područje gotovo trenutno sterilizira. Nedostatak ove metode je što zubni kanali imaju zaobljene strukture, a laserske zrake su pravocrtne. Zbog toga željeni učinak nije uvijek moguće postići.

Operativne metode

kod-zubara
 1. cistektomija (uklanjanje ciste i povrijeđenog korijena)
 2. hemisekcija (uklanjanje ciste i korijena zuba iznad nje).

Upravo potpuno uklanjanje ciste iz kosti smatra se jedinim pouzdanim načinom za njezino izlječenje. Pritom se istovremeno tretira zub uzročnik, vrh korijena i korijenski kanal.

Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom i može biti vrlo bolna prvih nekoliko dana nakon šivanja rane. Konci se skidaju za tjedan dana. Ovako tretiran zub može ostati u vilici još dugo i biti uključen u protetsku rehabilitaciju, ali ponekad ipak odumre, unatoč uklanjanju ciste.

Posebnu pažnju obratite kada liječite prednje zube. Također, sva svoja pitanja kirurgu ili stomatologu postavite pravovremeno, prije same operacije.

Implantacija prednjih zubi

Ako i dalje ne možete spasiti zub, ne paničarite. Danas postoje implantati izrađeni od aluminija i keramike koja ne sadrži metale (cirkon). Oni su izdržljivi, imaju visoku stabilnost boje i toplinsku provodljivost te smanjuju opterećenje desni. Kako bi očuvali nove zube potrebno je samo odgovornije ponašanje kada se radi o oralnoj higijeni.

Kako spriječiti nastanak cisti na zubima?

Najbolji način je redoviti odlazak stomatologu, ali i besprijekorna oralna higijena. U slučaju da jedan od živaca u korijenu zuba odumre, kao posljedica infekcije ili traume, vaš stomatolog uklonit će taj živac i ispuniti njegov prostor kako on ne bi postao izvor infekcije. Upravo zbog takvih procedura važno je redovito ići k zubaru.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cista na zubu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu