Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Granulom u plućima – uzroci i liječenje

Pluća

Granulom je malo upaljeno područje u tkivu ili organu zahvaćenom ozljedom ili infekcijom. Granulomi se najčešće javljaju u plućima, ali se mogu pojaviti i u drugim dijelovima tijela.

Oni najčešće ne uzrokuju nikakve simptome, a dijagnosticirani su slučajno (vide se na rendgenskoj slici). Granulomi su benigni (bezopasni), ali se ponekad na rengenskoj snimci zamijene za karcinom pa se pacijent nepotrebno uzruja.

Granulom u plućima - dijagnostika
Foto: Pexels

Granulom u plućima – uzroci

Najčešći uzrok plućnog granuloma je histoplazmoza (infektivno oboljenje izazvano gljivicom). Osobe s plućnom histoplazmozom često ni ne znaju da su imali bolest. Granulomi nastali zbog histoplazmoze su obično vidljivi na rendgenskim zrakama jer su se kalcificirali pa imaju istu gustoću kao i kosti.

Još jedan uzrok kalcificiranih granuloma je tuberkuloza koji se rijetko primjećuje kod imunokompetentnih ljudi.

Liječnik može dijagnosticirati granulom gledanjem rendgenskih snimaka pluća ili, ako granulom nije kalcificiran, gledanjem CT slike. CT može otkriti kalcij koji nije evidentan na rendgenskoj snimci.

Granulom u plućima – liječenje

Većina samih granuloma ne zahtijeva poseban tretman.

Međutim, kako oni obično mogu biti posljedica nekog drugog stanja, iznimno je bitno liječiti to stanje, savjetuju stručnjaci s portala Healthline.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Roland, J. (2018). What You Need to Know About Lung Granulomas. Healthline.

Ocijenite članak

3.62 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Granulom, mikronodus, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu