Stručno odobrava

,

Epididimitis – uzroci, simptomi i liječenje

Epididimitis

Epididimitis (upala pasjemenika) je jedna od najčešćih bolesti u području mošnje muškaraca, a zna ju pratiti i upala sjemenika ili epididimoorhitis.

Dolazi od latinske riječi epididymitis što u prijevodu na hrvatski znači pasjemenik. Pasjemenik je struktura koja se nalazi neposredno pored testisa, a sastoji se od sustava kanalića u kojima dozrijevaju spermiji proizvedeni u testisu.

Većinu epididimitisa uzrokuje bakterijska infekcija koja se širi iz mokraćne cijevi. Dijagnoza epididimitisa se postavlja fizikalnim pregledom, a liječi se uglavnom mirovanjem i antibioticima.

Bolovi-u-testisu

Epididimitis – uzroci

Uzroci upale testisa mogu biti bakterijski i nebakterijski.

Najčešći su bakterijski uzroci (80%) epididimitisa, a uglavnom se takve bakterije, kao što su Neisseria gonorrhoeae  i Chlamydia trachomatis prenose spolnim putem pogotovo kod odraslih muškaraca.

Ostale bakterije koje mogu uzrokovati upalu pasjemenika su:

Najčešći su kod muškaraca između 18 – 50 godina.

Nebakterijski uzroci epididimitisa su:

  • uglavnom lokalne ozljede,
  • operativni zahvati,
  • kemijski nadražaji ili
  • podizanje nekih teških tereta koji mogu izazvati upalu testisa popraćenu teškim bolovima testisa. Ova skupina uzroka je najčešća kod male djece, ali se može pojaviti i kod odraslih muškaraca, no rijetko.

Epididimitis – vrste

Epididimitis može biti akutni ili kronični. Ako je riječ o akutnom epididimitisu, simptomi se javljaju brzo i intenzivno unutar nekoliko sati od nastanka upale. U ovom slučaju, dolazi do jakih i teških oteklina te bolova u području testisa, a nerijetko se javlja i bol u donjem dijelu abdomena. Moguće je po načinu hodanja prepoznati osobu s akutnim epididimitisom.

Ako je u pitanju kronični epididimitis, simptomi upale se javljaju sporo i gotovo neprimjetno. Povećanje testisa je dugotrajno, a bol nije tako snažna kao kod akutnog epididimitisa. Jedina je razlika u tome što simptomi traju duže vremena, a osoba nerijetko zanemari takvu bol koju doživljava svakodnevno što može biti jako štetno.

Bolovi-u-donjem-dijelu-trbuha

Epididimitis – simptomi

Upala najprije započinje infekcijom donjeg mokraćnog sustava (uretritis i akutni prostatitis) i nakon nekoliko sati zahvaća epididimis.

Epididimis postaje uvećan, tvrđi, izrazito bolan na dodir te se javljaju oteklina i crvenilo. Bol se može širiti u područje prepona i lumbalnog dijela kralješnice. Vrhunac bolesti se obično javlja nekoliko dana nakon pojave početnih simptoma. Još neki od simptoma su:

Ako muškarac osjeća intenzivnu i nepodnošljivu bol u području testisa te ako uočava promjenu izgleda testisa, pojavu crvenila i otekline, vrlo vjerojatno je riječ o ozbiljnoj situaciji koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Ako se ne reagira na vrijeme, upala epididimisa može dovesti do:

  • apscesa (gnojne upale),
  • razvoja ožiljnog tkiva što za posljedicu može imati infertilitet (neplodnost)
  • ili u najgorem slučaju semikastracije (odstranjenje zahvaćenog testisa). Ovakvih slučajeva nema mnogo zato što većina epididimitisa ne zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. 

O ishodima ovisi početak liječenja i pravovremena reakcija na simptome epididimitisa.

Orhitis i epididimitis

Iako su orhitis i epididimitis jako povezani, ipak postoje sitne razlike koje je važno spomenuti. Naime, epididimitis je upala pasjemenika kod muškaraca te obično proizlazi kao komplikacija infekcije mokraćnog sustava uzrokovana bakterijama. Javlja se češće nego orhitis.

Nadalje, orhitis je upala tkiva testisa te može uzrokovati upalu u jednom ili čak oba testisa. Najčešće je uzrokovan bakterijama, ali se javlja rjeđe nego epididimitis. Ako je uzrokovan virusima, može imati teže i bolnije simptome nego epididimitis. 

Više o orhitisu možete pročitati ovdje.

Dijagnoza epididimitisa

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom kojim se utvrđuju otekline, crvenilo i jačina bolova te osjetljivost testisa. Liječnik nerijetko traži od pacijenta informacije o mogućim nedavnim ozljedama ili operacijama koje su možda potencijalni uzroci epididimitisa.

Međutim, ako je riječ o bakterijskoj infekciji, provodi se laboratorijska analiza urina koja može pokazati prisutnost bakterija te njihovu identifikaciju.

Također se koriste i UZV metode, CT metode, kao i uzimanje brisa uretre (mokraćne cijevi) ako se ukazuje na spolno prenosive bolesti.

Liječenje-epididimitisa

Epididimitis – liječenje

Ako je u pitanju bakterijska infekcija, propisuju se antibiotici ili protuupalni analgetici širokog spektra koji s vremenom uklanjaju bolove i sve druge simptome upale, a također je važno mirovanje u krevetu i postavljanje hladnih obloga na područja zahvaćena oteklinama.  Preporučuje se usko donje rublje kako bi testisi imali potporu.

Liječenje nebakterijskog epididimitisa provodi se na isti način kao i kod bakterijskog epididimitisa, ali bez propisivanja antibiotika. Najvažnije je strogo mirovati i biti u horizontalnom položaju kako bi se stanje stabiliziralo.

U ozbiljnim i teškim situacijama se provode kirurški zahvati uklanjanja testisa, ali to nije čest slučaj.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.20 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: epididimitis, epididimitis simptomi, epididymitis lijecenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu