Kada antibiotici mogu učiniti više štete nego koristi?

Antibiotici

Antibiotici su iznimno korisni- ubijaju loše bakterije, zaustavljaju njihovo množenje i omogućavaju tijelu da se bori protiv bolesti. Međutim, zato što ubijaju i previše dobrih bakterija, oni također mogu napraviti neke prilično značajne štete. Ako nemate bakterijsku infekciju, antibiotik će vas vjerojatnije dodatno povrijediti nego pomoći.

Evo i tri načina kako vam antibiotici mogu učiniti više štete nego koristi: 

Mogu vam trajno poremetiti crijevnu floru

Antibiotici djeluju na sve vrste bakterija, i dobre i loše, tako da će vam sigurno narušiti ravnotežu crijevne flore. Iako mnogi osjete olakšanje nakon prekida antibiotske terapije, neki ljudi se nikada oporave, navodi se u studiji iz časopisa American Journal of Gastroenterology. Istraživači su otkrili da sudionici koji su uzimali više od tri antibiotika u roku od pet godina imaju 1,5 puta veću vjerojatnost za razvoja iritabilnog crijeva ili Crohnove bolesti.

antibiotici

Utječu na vašu kilažu

Studija objavljena u International Journal of Obesity je utvrdila da upotreba antibiotika u djetinjstvu ne utječe samo na debljanje u toj dječjoj dobi, nego i na debljanje u godinama koje dolaze. Istraživači su otkrili da djeca koja su uzimala najmanje sedam terapija antibiotika tijekom života su bila oko 1.4kg teža u dobi od 15 od onih koji nisu. Antibiotici su također povezani s razvojem dijabetesa tipa 2. Sudionici istraživanja koji su koristili pet ili više puta antibiotike su imali 53% veću vjerojatnost da će razviti bolest.

Mogu djelovati i na vaš mozak

Kad antibiotici unište bakterije u crijevima (dobre i loše), oni također utječu i na vaš um. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Clinical Psychology, samo jedna terapija antibioticima može biti povezana s većim rizikom od depresije i anksioznosti. Taj rizik raste sa svakim sljedećim uzimanjem antibiotika.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: antibiotik šteti organizmu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kada antibiotici mogu učiniti više štete nego koristi?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.