Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Leukocitna esteraza i povišeni leukociti u urinu – uzroci, simptomi i liječenje

Nitriti u urinu

Leukocitna esteraza je enzim koji se nalazi u bijelim krvnim stanicama odnosno leukocitima. Prisutnost leukocitne esteraze u urinu obično je znak bakterijske infekcije, kao što su i povišeni leukociti u urinu. 

U nastavku članka pročitajte koji su simptomi te kako se liječe povišene vrijednosti leukocitne esteraze.

Uzroci povišene leukocitne esteraze 

Povišene vrijednosti leukocita i leukocitne esteraze u urinu obično su uzrokovane različitim stanjima poput:

 • upale mokraćnog sustava (kako je izliječiti pročitajte ovdje),
 • upale mjehura (više na ovom linku),
 • upale bubrega (detaljnije informacije pronađite ovdje),
 • bubrežnih kamenaca (više pročitajte ovdje),
 • blokade mokraćnih puteva,
 • zadržavanjem urina.

Leukociti su bijele krvne stanice koje su osnovni dio ljudskog imunološkog odgovora, a njihova se koncentracija povećava uslijed infekcije raznim patogenima. Mogu putovati po tijelu putem limfe te krvožilnog sustava i zadržavaju se u limfnim čvorovima blizu žarišta upala poput nosa ili ždrijela u slučaju upale grla.

Dr. med. Kristian Krpina, specijalist urolog, s portala PlivaZdravlje, navodi kako povišene vrijednosti leukocita u urinu mogu biti razlog infekcije nekim od ovih patogena:

 • Escherichia coli,
 • Proteus,
 • Klebsiella,
 • Enterobacter,
 • Pseudomonas.
upala_mjehura
Foto: Photospin

Leukocitna esteraza utvrđuje se analizom urina.

Analiza urina može biti pozitivna na leukocite i esterazu i kod osoba koje prisilno zadržavaju mokraću, zbog čega se prilikom prvog pražnjenja mjehur ne može potpuno isprazniti te ostaje tekućina u kojoj se razvijaju bakterije.

Prema pisanju medicinskog portala Medical News Today prisutnost leukocita u urinu može se utvrditi i mikroskopskim pregledom. Kapljica urina stavi se na predmetno stakalce te mikroskopira, a ako je koncentracija leukocita visoka, to će biti lako vidljivo.

Također nije neuobičajena prisutnost leukocitne esteraze u urinu u trudnoći, kao i kod osoba koje pate od bubrežnih kamenaca. Oko 10% trudnica iskusi neki oblik mokraćne infekcije u trudnoći, a tada su posebno opasne jer ako se ne liječe mogu uzrokovati upalu bubrega i komplikacije u razvoju ploda.

Simptomi povišene leukocitne esteraze

Povišene vrijednosti leukocita te leukocitne esteraze mogu se prepoznati subjektivno po sljedećim simptomima:

Traju li ovi simptomi duže od nekoliko dana, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se spriječilo širenje infekcije i moguće komplikacije.

Leukocitna esteraza – referentne vrijednosti

S obzirom na to da se leukociti i leukocitna esteraza stvaraju u urinu obično uslijed bakterijske infekcije, u zdravom urinu oni ne bi trebali biti prisutni.

bakterije_u_urinu

Međutim, dok je njihova prisutnost minimalna, ne treba se zabrinuti. Foto: Photospin

Normalne vrijednosti leukocitne esteraze u urinu iznose <10 prema promatranom polju. Sve vrijednosti iznad su povišene i zahtijevaju liječenje.

Test može biti lažno negativan u slučaju kada mokraća sadrži glukozu, žučne soli ili kod osoba koje uzimaju određene lijekove, poput antibiotika rifampicina te nadomjestaka vitamina C.

Povišene leukocitna esteraza i leukociti u urinu – liječenje

Kako je uglavnom riječ o bakterijskim infekcijama koje uzrokuju pojavu ovog enzima te leukocita u mokraći, liječenje se vrši antibioticima. Obično je riječ o blažim upalama mokraćnog sustava koje prolaze nakon jedne ture antibiotika.

antibiotici
Foto: Photospin

Antibiotici se uzimaju oralno, obično 2 puta dnevno kroz tjedan dana, iako ponekad može biti potrebno i manje ili više vremena da se infekcija smiri. Pri tome je važno antibiotike piti točno onako kako je liječnik prepisao, ne preskakati doze i ne prekidati liječenje čim prvi simptomi nestanu.

Pokažu li laboratorijski nalazi urina kompleksniju kliničku sliku, liječnik može pacijenta uputiti na ultrazvuk i daljnju dijagnostiku kako bi se utvrdilo potencijalno širenje infekcije na bubrege što može biti vrlo opasno pa i fatalno po zdravlje.

O ublažavanju simptoma upale mjehura te mokraćnog sustava možete više pročitati ovdje.

Leukocitna esteraza – prirodno liječenje

Kako biste si olakšali simptome ili spriječili pojavu simptoma infekcije mokraćnog sustava, možete slijediti preventivne upute koje navodi zdravstveni portal Healthline. To su:

 • pijte velike količine tekućine,
 • često mokrite,
 • izbjegavajte usku odjeću i rublje od sintetičkih materijala,
 • perite spolovilo nakon nužde (blagim sapunima),
 • nakon spolnog odnosa se pomokrite.

Bakterijske infekcije mokraćnog sustava mogu se ublažiti i prirodnim putem, za što se obično koriste uvini čajevi te čajevi od brusnice

“Ekstrakt brusnice može spriječiti prihvaćanje bakterija za stijenku mokraćnog mjehura te tako smanjiti širenje infekcije”, objašnjavaju izraelski znanstvenici s Odjela za ljudsku mikrobiologiju medicinskog fakulteta u Tel Avivu.

uvin_caj

S obzirom na to da te dvije vrste čaja međusobno reagiraju, ne preporučuje ih se piti istovremeno, već je potrebno odlučiti se za jedan od njih. Foto: Photospin

Oba ova čaja djeluju diuretski, odnosno potiču mokrenje čime bakterije izlaze iz našeg organizma te se tako i infekcija ublažava. Međutim, oni ne mogu uništiti bakterije poput antibiotika zbog čega njihova primjena ne mora uvijek dovesti do potpunog izlječenja. 

Možete i povećati unos vitamina C na dnevnoj bazi jer snižava pH mokraće što usporava rast bakterija.

Studija objavljena u Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica koja je provedena 2007. godine na trudnicama koje su dnevno primale 100 mg vitamina C je pokazala smanjenje učestalosti pojave mokraćnih infekcija za više od 50%. 

Iako se blaže upale mogu smiriti korištenjem čajeva i pažljivijom higijenom, u slučaju izraženih simptoma obavezno posjetite liječnika.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Krpina, K. (2015). Infekcije mokraćnog sustava. Pliva Zdravlje.
 2. Lights, V., Boskey, E. (2017). Everything You Need to Know About Urinary Tract Infection. Healthline.
 3. Wu, B. (2018). Why are there leukocytes in my urine? Medical News Today.
 4. Zafriri, D., Ofek, I., Adar, R., Pocino, M., Sharon, N. (1989). Inhibitory activity of cranberry juice on adherence of type 1 and type P fimbriated Escherichia coli to eucaryotic cellsAntimicrob Agents Chemother. 33(1): 92–98.
 5. Grupa autora. (2007). Daily intake of 100 mg ascorbic acid as urinary tract infection prophylactic agent during pregnancy. Acta Obstet Gynecol Scand. 86(7):783-7.

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.17 / 5   12

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: leukociti u urinu, leukocitna esteraza, leukocitna esteraza 70, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu