Kako ublažiti upalu mokraćnog mjehura?

upale mjehura

Učestala potreba za mokrenjem, peckanje i bolan osjećaj prilikom mokrenja – infekcija mokraćnog sustava postaje doslovno gorući problem koji zahvaća veći broj žena nego muškaraca. 

Gotovo svaka žena barem jedanput u životu iskusi neki od neugodnih simptoma upale mokraćnog sustava (IMS), a najčešće je riječ o cistitisu – odnosno upali mokraćnog mjehura. Upale mokraćnih puteva nalaze se na drugom mjestu liste razloga za odlazak liječniku i primjene antibiotika, učestaliji su samo problemi s respiratornim traktom.

Zimi se upala javlja jer nam je često hladno pa postoji mogućnost da „nahladite“ mjehur, u proljeće nas često zna prevariti „zubato sunce“ pa se ne odjenemo adekvatno stvarnoj temperaturi zraka.

Upala je posebno nezgodna ljeti kad smo opušteni na godišnjem i kupamo se i sunčamo u mokrim badićima pa onda ostatak ljetovanja umjesto na plaži, provodimo na toaletu!

Većina upala mokraćnih puteva uzrokovana je bakterijama, a u nekih 80 % slučajeva glavni krivac za infekciju je bakterija Escherichia coli ili skraćeno E.coli. Escherichia coli sama po sebi nije štetna bakterija, štoviše nužna je za pravilnu probavu hrane i nastanjuje crijevnu floru donjeg dijela probavnog trakta ljudi i životinja.

Problem se javlja kad ta bakterija iz probavnog trakta dospije u mokraćni sustav gdje izaziva upalne promjene. Upala ne nastaje odmah, nego tek ako uslijed neredovitog pražnjenja mjehura dopustimo bakterijama da se razmnožavaju umjesto da ih se redovitim mokrenjem izbacuje iz tijela!

Zato je važno ne zadržavati mokraću kako ne bi došlo do cistitisa, odnosno upale mokraćnog mjehura.

Zašto su žene češće pogođene problemima s mokraćnim sustavom?

Infekcija mokraćnog sustava može se javiti i kod žena i kod muškaraca neovisno o dobi.

Anatomija mokraćnog sustava žena zaslužna je i za češće obolijevanje osoba ženskog spola – i žena i djevojčica. Mokraćna cijev žene je kratka, ravna i široka što olakšava prolazak bakterija do mokraćnog mjehura. Otvor mokraćne cijevi žena nalazi se tek nekoliko centimetara dalje od otvora vagine i debelog crijeva pa je tako i put koji bakterija E.coli prevali puno kraći. Bakterijska upala širi se iz mokraćne cijevi do mokraćnog mjehura, a kod zanemarivanja simptoma postoji velika mogućnost da se bakterija mokraćovodima prošiti na bubrege, a tad nastaju komplikacije koje se puno teže liječe.

Onaj tko je jedanput iskusio upalu mjehura zna koliko je neugodan osjećaj peckanja tijekom mokrenja ili stalna potreba za mokrenjem!

upala-mokracnih-kanala

Kako ublažiti simptome i liječiti upalu?

Najvažnije pravilo uspješnog samoliječenja upale mokraćnih puteva je učinkovito ispiranje mjehura kroz mokrenje.

Budući da većinu upala uzrokuju bakterije, iznimno je važno te bakterije izbaciti iz organizma. Iz tog je razloga preporučljivo piti jako puno tekućine – i to čaja ili vode. Sokovi, alkohol, kava i druga zaslađena pića se ne preporučuju jer dodatno opterećuju ili nadražuju mjehur.

Bolove u donjem dijelu trbuha učinkovito će ublažiti termofor.

  • Često pranje genitalnog područja također će pomoći sprečavanju prijenosa bakterija u urinarni trakt.
  • Mokrenje prije i poslije spolnog odnosa također pomaže uklanjanju bakterija koje tijekom odnosa mogu dospjeti do mokraćnog otvora stoga je preporučljivo prije i nakon seksa popiti čašu vode kako bi se organizam potaknuo na mokrenje.
  • Izbjegavajte brisanje genitalnog područja parfimiranim toaletnim papirom.
  • Tuširanju treba dati prednost pred kupanjem.
  • Nosite pamučno rublje i izbjegavajte usku odjeću.
  • Za pranje genitalnog područja koristite preparate za njegu intimnog područja.  

Kod nas se tradicionalno za probleme s urinarnim traktom koristi uvin čaj odnosno medvjetka (uva ursi), a tu je i biljka koja je kod nas do prije nekih 20 godina bila relativno nepoznata – BRUSNICA.

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima pa se s razlogom smatra jednom od najljekovitijih biljaka.

Članak objavljen:

Saznajte više o infekcijama mokraćnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.95 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala mjehura, upala mokračnih kanala, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu