Proljev uzrokovan antibioticima – prevencija i liječenje

proljev antibiotici

Proljev uzrokovan antibioticima javlja se kao odgovor na uzimanje lijekova koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija.

Najčešće, proljev uzrokovan antibioticima se povlači nedugo nakon zaustavljanja terapije, no u nekim slučajevima može dovesti do kolitisa, upale debelog crijeva ili pseudomembranoznog kolitisa, koji mogu uzrokovati bol u trbuhu, groznicu i krvavi proljev.

Blagi proljev uzrokovan antibioticima najčešće ne zahtijeva liječenje, dok ozbiljniji proljev može zahtijevati prekid uzimanja antibiotika.

Možda vas zanima i » Proljev – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi proljeva uzrokovanog antibioticima

Proljev uzrokovan antibioticima može imati različite simptome, koji mogu biti blagi ili teški.

Kod većine osoba javit će se samo blagi proljev, koji obično počinje 5 do 10 dana nakon početka antibiotske terapije. Ponekad se, međutim, proljev i drugi simptomi mogu javiti i nekoliko dana, ili čak tjedana, nakon završetka terapije antibioticima.

Kod nekih osoba antibiotici mogu uzrokovati mnogo ozbiljnije simptome, koji se javljaju uslijed pretjeranog razmnožavanja štetnih bakterija.

Riječ je o simptomima kolitisa ili pseudomembranoznog kolitisa, koji uključuju:

Ako imate ove znakove ili simptome, obratite se liječniku. Navedeni simptomi su zajednički za nekoliko bolesti te vam liječnik može preporučiti dodatne testove kako bi se utvrdio točan uzrok simptoma.

Liječenje proljeva uzrokovanog antibioticima

Liječenje proljeva uzrokovanog antibioticima ovisi o ozbiljnosti simptoma:

 • Tretmani za blagi proljev – ako imate blagi proljev, vaši simptomi će se vjerojatno sami povući u roku od nekoliko dana nakon prestanka uzimanja antibiotika. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti prestanak uzimanja antibiotika dok se proljev ne povuče i tehnike samopomoći, koje mogu ublažiti simptome.
 • Tretmani za kolitis ili pseudomembranozni kolitis – ako imate kolitis ili pseudomembranozni kolitis, vaš liječnik može preporučiti antibiotike, koji uništavaju loše bakterije koje uzrokuju proljev. Kod većine osoba, ti antibiotici će u roku od nekoliko dana ublažiti simptome. Ipak, kod osoba s pseudomembranoznim kolitisom, proljev se može vratiti.

Samopomoć

Kako biste se lakše nosili s proljevom, možete isprobati nekoliko tehnika samopomoći:

 • Pijte puno tekućine – voda je najbolji izbor, a preporučuje se i tekućina s dodatkom natrija i kalija (elektrolita). Osim toga, preporučuje se i juha i razvodnjen voćni sok. Izbjegavajte napitke koji sadrže visoki udjel šećera, alkohol ili kofein, kao što su kava, čaj i gaziranja pića, jer mogu pogoršati vaše simptome.
 • Konzumirajte lako probavljivu hranu – preporučuju se jabuke, banane i riža. Izbjegavajte namirnice koje sadrže vlakna, kao što su grah, orašasti plodovi i povrće. Kada osjetite poboljšanje simptoma, postupno povećavajte unos vlakana u prehranu.
 • Konzumirajte nekoliko manjih obroka dnevno
 • Izbjegavajte iritanse u prehrani – uključujući začinjenu, masnu, prženu hranu ili bilo koje druge namirnice koje izazivaju pogoršanje simptoma.
 • Konzultirajte se s liječnikom o lijekovima protiv proljeva – u nekim slučajevima, vaš liječnik može preporučiti lijekove protiv proljeva. No, ovi lijekovi mogu smanjiti sposobnost vašeg tijela da eliminira toksine i dovesti do ozbiljnih komplikacija, stoga ih nemojte uzimati na vlastitu ruku.

Prednosti probiotika kod proljeva uzrokovanog antibioticima

Kod proljeva uzrokovanog antibioticima, jedna od alternativnih metoda liječenja je uzimanje probiotika. Probiotici su koncentrirana dopuna korisnih bakterija, a dostupni su u kapsulama ili u tekućem obliku. Također, probiotike sadrže i neki jogurti.

Probiotici uzrokuju stvaranje dobrih bakterija, koje putuju do vaših crijeva i čine ravnotežu između dobrih i loših bakterija.

Kada je riječ o proljevu uzrokovanom antibioticima, prednosti probiotika nisu znanstveno dokazane. Naime, različiti probiotički proizvodi sadrže i različite vrste i količine dobrih bakterije te nije uvijek potpuno jasno koje bakterije su djelotvorne te koje doze su potrebne kod proljeva uzrokovanog antibioticima.

Ipak, istraživanja pokazuju poboljšanje nakon uzimanja probiotika kod velikog broja ispitanika. Također, postoje dokazi da uzimanje probiotika tijekom liječenja antibioticima može smanjiti rizik od proljeva kod osoba koje su ranije imale proljev uzrokovan bakterijom Clostridium difficile.

Prevencija kod proljeva uzrokovanog antibioticima

Kako biste spriječili proljev uzrokovan antibioticima, možete poduzeti nekoliko mjera:

 • Ograničite korištenje antibiotika i koristite ih samo kada vi i vaš liječnik smatrate da je to apsolutno neophodno.
 • Ako ste u bolnici, zamolite svaku osobu koja dolazi u dodir s vama da ranije opere ruke. To može smanjiti rizik od zaraze bakterijom Clostridium difficile, koja može uzrokovati ozbiljan proljev.
 • Obavijestite svog liječnika ako ste ranije imali proljev uzrokovan antibioticima – ako ste ranije imali proljev uzrokovan antibioticima, postoji velika mogućnost da će se ta reakcija na lijekove javiti ponovno. Vaš liječnik u tom slučaju može preporučiti dugi antibiotik, kod kojeg postoji manji rizik od izazivanja proljev.
 • Razmislite o uzimanju probiotika tijekom terapije antibioticima, a osobito ako ste u prošlosti imali proljev uzrokovan bakterijom Clostridium difficile. Savjetujte se s vašim liječnikom o tome koji probiotici bi vam mogli pomoći.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.26 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proljev od antibiotika, Klavocin antibiotik, antibiotici i proljev, proljev nakon antibiotika, proliv od antibiotika, antibiotik i proljev, pseudomembranozni kolitis, antibiotici proljev, proljev zbog antibiotika, klavocin i proljev, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu