Čaj za prostatu: Ključni su antioksidansi! Evo koja 4 čaja pomažu kod problema s prostatom i mokraćnim kanalima

Čaj za prostatu

Prostata je muška spolna žlijezda čija je funkcija proizvodnja sekreta koji prenosi spermatozoide. Problemi s prostatom najčešće se pojavljuju u srednjim godinama, a između ostalog, manifestiraju se bolnim mokrenjem i stalnom potrebom za mokrenjem.

Problemi s prostatom mogu biti različite prirode i jačine. Među najčešćim problemima povezanim s prostatom nalaze se povećana prostata, upala prostate i rak prostate, a čajevi za prostatu i mokraćne kanale mogu pomoći u prevenciji i liječenju, kao potpora propisanoj terapiji za liječenje prostate.

Različite životne navike mogu doprinijeti boljem zdravlju prostate, a u nastavku pročitajte što možete promijeniti u životu i koje čajeve možete piti za optimalno zdravlje prostate.

Savjeti za zdravlje prostate

Ako razmišljate o konzumaciji čaja za prostatu, bilo bi dobro obratiti pozornost na još neke navike u životu koje je moguće promijeniti u svrhu poboljšanja zdravlja prostate.

 • Prehrana – za optimalno zdravlje prostate preporučuje se povećani unos cinka i vitamina B6. Izbjegavajte hranu s previše šećera i zasićenih masti. Neka istraživanja pokazuju da u mjestima gdje muškarci imaju manjih problema s prostatom prevladava prehrana zasnovana na ribi i biljnim izvorima proteina.
 • Vježbanje – općenito je važno za zdravlje i kardiovaskularnu funkciju te može pomoći preveniranju ostalih bolesti i seksualnih problema. Vježbanje je pogotovo bitno u slučajevima kada je osoba pretila i mora poraditi na gubljenju težine, što može pomoći u prevenciji raka prostate.
 • Stres – pokušajte eliminirati stvari u životu koje vam stvaraju veliki stres jer on može doprinijeti bolestima prostate i urinarnim problemima. Pojava takvih problema pak može dovesti to dodatnog stresa i anksioznosti.
Čajevi za prostatu i mokraćne kanale
FOTO: Shutterstock

Zašto piti čaj za prostatu?

Mnogi čajevi koji se piju za prostatu sadrže brojne antioksidanse koji promoviraju zdravlje prostate, a neki od njih mogu pomoći i preveniranju raka prostate.

Preporučuje se izbjegavanje kofeina u čajevima jer on može djelovati iritirajuće na prostatu i mjehur (pa ga nastojte izbjegavati i u drugim pićima). Osim čaja, bitno je piti puno vode kako biste hidratizirali tijelo.

Za poboljšanje zdravlja prostate možete se odlučiti na ispijanje ljekovitih čajeva koji su potpora propisanoj terapiji. Važno je pronaći onaj čaj koji vam najviše odgovara i koji ima najbolje djelovanje na vaše zdravlje.

U nastavku pročitajte više o vrstama čajeva koji se najčešće piju za prostatu.

Zeleni čaj za prostatu
FOTO: Shutterstock

Zeleni čaj za prostatu

Zeleni čaj sadrži brojne antioksidanse te ima antibakterijska svojstva. Ovo može biti od posebnog značaja osobama koje imaju problema s urinarnim traktom, jer može pomoći prevenirati infekcije.

Smatra se da je ovaj čaj pogodan kao lijek za prostatu i potenciju. Istraživanja pokazuju da je zeleni čaj uspješan kod suzbijanja raka prostate jer sadrži katehine, spojeve s jakim antioksidativnim djelovanjem, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Ako želite piti zeleni čaj za prostatu, najbolje je da ga potražite u ljekarnama ili trgovinama zdrave hrane, u obliku suhih listića.

U tom slučaju, čaj pripremite tako da u vrelu vodu ubacite čajnu žličicu listića zelenog čaja. Nakon što pustite da odstoji par minuta, procijedite čaj i spreman je za ispijanje.

Međutim, zapamtite da zeleni čaj sadrži kofein te ga nemojte piti ako imate već povećanu prostatu.
Čaj od vrbovice za prostatu
FOTO: Shutterstock

Čaj od vrbovice za prostatu

Vrbovica ili svilovina je poznatiji narodni lijek za prostatu i mokraćne kanale. U svojem sastavu ima antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala i sprječavaju oštećenje stanica. 

Poljski znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Varšavi proučavali su različita svojstva ekstrakta vrbovice, te u radu 2014. godine objavili da ima:

 • antimikrobno djelovanje
 • antiproliferativno djelovanje
 • protuupalno djelovanje
 • antioksidativno djelovanje.

Glavni aktivni biljni spojevi odgovorni za ta djelovanja su:

 • flavonoidi
 • fenolne kiseline
 • tanini – oenotein A i oenotein B. 

Vrbovica je posebno uspješna za liječenje bolesti kao što su prostatitis i akutni prostatitis koje uzrokuju bakterije.

Čaj od vrbovice možete napraviti koristeći svježu ili osušenu biljku vrbovice. Prelijte vrućom vodom, nakon 5 – 10 minuta procijedite čaj i popijte ga dok je još topao.

Najbolje ga je piti dva puta dnevno, ujutro prije doručka i navečer prije večere. Više o vrbovici i njezinim blagodatima možete pročitati u članku “Čaj od vrbovice – lijek za prostatu i urinarne probleme“.

Čaj od brusnice za prostatu
FOTO: Shutterstock

Čaj od brusnice za prostatu

Plod brusnice se često koristi za prevenciju i liječenje bolesti urinarnog trakta te pomaže ublažiti simptome problema s prostatom. Posebno može pomoći kod simptoma povećane prostate. Brusnice također imaju i antikancerogena svojstva za suzbijanje raka prostate.

Za pripremu čaja od brusnice najbolje je koristiti suhe brusnice koje inače možete i jesti. Čaj je potrebno procijediti nakon 10 minuta i popiti ga dok je još topao.

Pročitajte članak “Čaj od brusnice – ljekovitost, upotreba u trudnoći, recepti“.

Čaj od hibiskusa za prostatu
FOTO: Shutterstock

Čaj od hibiskusa za prostatu

Osim što poboljšava sveukupno stanje i ima pozitivan učinak na krvni tlak, čaj od hibiskusa sadrži i određena antikancerogena svojstva. Ovo svojstvo je od posebne važnosti za muškarce koji se pate od karcinoma prostate.

Čaj od hibiskusa radi se od sušenih ili svježih cvjetova biljke hibiskusa, a može se piti topao ili ohlađen. 

Stručnjaci s portala Prostate.net, koji se bave temama vezanim uz zdravlje prostate, ističu da čaj od hibiskusa posjeduje određene spojeve koji djeluju pozitivno na zdravlje muškaraca:

 • limunska kiselina
 • malična kiselina
 • tartaratna kiselina
 • vitamin C
 • minerali.

Čaj od hibiskusa je crvene boje te ima pomalo trpak okus

Pročitajte članak “Čaj od hibiskusa – dobrobiti i recepti, ljekovitost i uzgoj“.

Prije korištenja bilo kakvih biljnih preparata u zdravstvene svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Huizen, J. (2021). How to shrink the prostate naturally. Medical News Today.
 2. Granica, S. i sur. (2014). Phytochemistry, pharmacology and traditional uses of different Epilobium species (Onagraceae): a review. J Ethnopharmacol., 156: 316–46.
 3. Mitchell, D. The Healthiest Tea on the Planet for Men? Prostate.net.

Ocijenite članak

4.22 / 5   27

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj za prostatu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu