Stručno odobrava

,

Streptokok: Upala grla najčešći je simptom, a može dovesti do autoimune reakcije, upale pluća i bubrega te sepse! Evo kako se prenosi i liječi

Streptokok

Streptokok je gram-pozitivna bakterija široko rasprostranjena u prirodi. Normalno je prisutan u bakterijskoj flori, no neke vrste mogu postati patogene. Neke od njih normalno nastanjuju ljudsku kožu i sluznicu, dok su druge uzročnici bolesti.

Streptokoki se dijele u skupine A, B, C, D i G. Streptokoknu upalu grla najčešće izazivaju streptokoki skupine A (lat. Streptococcus pyogenes), iako je moguća i infekcija skupinama C i G.

Streptokok A ili Streptococcus pyogenes
FOTO: Shutterstock

Streptokoki skupine A

Streptokoki skupine A su najzaraznije vrste za čovjeka. Ti streptokoki mogu uzrokovati tegobe i bolesti kao što su:

Akutna upala grla (tonzilitis, faringitis) najčešća je streptokokna infekcija.

Pročitajte članak “Smrtonosna bakterijska zaraza širi se među školskom djecom: Britanske vlasti izdale posebno upozorenje“.

Streptokoki skupine B

Ova bakterija je u odraslih obično bezazlena, no stvar se mijenja tijekom trudnoće kada može izazvati:

Ako se novorođenče zarazi, nastaju opasne infekcije kao što su neonatalna sepsa, infekcije zglobova i srca.

Streptokoki skupine D

Streptokoki skupine D i enterokoki rastu normalno u probavnom sustavu, rodnici i okolnoj koži. Mogu uzrokovati infekcije rana, srčanih zalistaka, mokraćnog mjehura, krvi i trbuha.

Akutna upala grla (tonzilitis, faringitis) najčešća je streptokokna infekcija
FOTO: Shutterstock

Streptokoki skupine C i G

Streptokoke skupine C i G uglavnom prenose životinje, no rastu i u ljudskim crijevima, rodnici, koži i ždrijelu. Uzrokuju teške infekcije kao što su:

Također, nakon nekih od ovih teških infekcija može se razviti i upala bubrega. Isto tako, infekcije nekim od tipova streptokoka mogu izazvati autoimunu reakciju, u kojoj tijelo počinje napadati vlastita tkiva.

Poznati znanstveni časopis Nature Reviews Microbiology donosi studiju koja potvrđuje opasnost streptokoka skupine C i G. Naime, zaražene osobe bile su pogođene teškim infekcijama koje su na kraju rezultirale brojnim komplikacijama (npr. upala pluća, neonatalna sepsa).

Pravovremena reakcija na simptome rezultira uspješnijim metodama liječenja.

Streptokok – prijenos

Streptokoki se prenose kapljičnim putem (zrakom) ili izravnim dodirom, ali i preko kontaminiranih predmeta.

Bakterije se nalaze u nosu i u grlu pa se mogu lako prenijeti kašljanjem, kihanjem ili dodirom. Također, osoba se može zaraziti i dodirivanjem predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu.

Period inkubacije iznosi 2 – 5 dana.

Streptokok - simptomi
FOTO: Shutterstock

Streptokok – simptomi

Najčešći tip streptokokne infekcije je infekcija ždrijela, a uzrokuje simptome kao što su:

Kod infekcije ždrijela simptomi se javljaju iznenadno i naglo. Ždrijelo postaje crveno, krajnici su uvećani i upaljeni, a vratni limfni čvorovi osjetljivi i povećani. Javljaju se bol i poteškoće pri gutanju te bijele ili žute naslage na krajnicima i na ždrijelu.

Kod djece se javljaju grčevi, a kod onih mlađih od četiri godine jedini simptom može biti curenje sekreta iz nosa.

Kod šarlaha se pojavljuju simptomi kao što su osip, vrućica i bol u grlu. Šarlah najčešće pogađa djecu u dobi 4 – 8 godina.

Streptokoki uzrokuju i nekoliko vrsta kožnih infekcija, a simptomi uključuju crveni i krastavi osip. Neki sojevi mogu uzrokovati i nekrotizirajući fasciitis, odnosno infekciju koja se širi ispod kože.

Pročitajte članke:

Šarlah najčešće pogađa djecu u dobi 4 – 8 godina
FOTO: Shutterstock

Streptokok – liječenje

Streptokokna infekcija ždrijela i šarlah obično prolaze za dva tjedna. Kod tih bolesti se uglavnom preporučuju antibiotici (penicilin) koji mogu skratiti trajanje simptoma i spriječiti ozbiljne komplikacije.

Također, antibiotici sprječavaju širenje infekcije u sinuse, srednje uho, mastoidnu kost, kao i širenje zaraze na druge.

Svakako se nakon pojave prvih simptoma treba obratiti liječniku kako bi preporučio adekvatno liječenje. Liječnik će tijekom pregleda najvjerojatnije uzeti bris grla. Riječ je o dijagnostičkoj pretrazi kojom se otkrivaju i identificiraju bakterijske, virusne ili gljivične infekcije grla.

Streptokokne infekcije kao što su celulitis, nekrotizirajući fasciitis i endokarditis su vrlo ozbiljne te se u tom slučaju penicilin daje intravenski, ponekad i u kombinaciji s drugim antibioticima.

Streptokoki skupine A se obično liječe penicilinom, dok su neki streptokoki skupine D otporni na penicilin i antibiotike.

Uključiti se može i liječenje analgeticima i antipireticima kod simptoma kao što su vrućica, glavobolja i grlobolja.

Bris grla
FOTO: Shutterstock

Streptokok – prevencija

Jedan od oblika prevencije bakterijske upale grla svakako je izbjegavanje zaraženih osoba. Ako u blizini imate zaraženu osobu, sav pribor za jelo i piće te osobe držite odvojeno od pribora ostalih ukućana. Nemojte dijeliti hranu ili piće sa zaraženom osobom.

Ako ste vi zaražena osoba, pokrijte usta kada kašljete/kišete i često perite ruke, pogotovo nakon kašljanja i brisanja nosa.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Cunningham, P. M. i sur. (2018). Diagnostic method for pediatric acute-onset neuropsychiatric syndrome (pans) and pediatric autoimmune neuropsychiatric disorder associated with streptococci infection (pandas)United States Patent Application Publication, 15(783): 541.
  2. Van, T. T. i sur. (2018). Molecular Testing for Detection of Groups A, C, and G β-Hemolytic Streptococci in Pharyngeal Samples from ChildrenThe Journal of Applied Laboratory Medicine, 3(3): 429–437.
  3. Vacca, I. (2017). Biofilms: New ways for streptococci to settle downNature Reviews Microbiology, 15(6), 321.

Saznajte kako izliječiti upalu grla:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.56 / 5   25

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: streptokok, streptokok simptomi, streptokok u grlu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu