Šarlah kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

sarlah

Šarlah je streptokokna infekcija koja dospijeva u organizam preko krajnika. Kod šarlaha se javlja crveni osip koji pokriva većinu tijela. Šarlah je gotovo uvijek praćen upalom grla i visokom groznicom. Kada bakterije uđu u tijelo, razmnožavaju se i stvaraju otrov – toksin, koji cirkulira u krvi. 

Šarlah je najčešći kod djece od 5 do 15 godina. Iako se nekada smatrao ozbiljnom dječjom bolesti, antibiotici su ovu bolest napravili manjom prijetnjom. Ipak, ako se ne liječi, šarlah može rezultirati ozbiljnim stanjima koja mogu zahvatiti srce, bubrege i druge dijelove tijela.

Inkubacija traje od 1 do 7 dana, jer je tek tada količina toksina dovoljna da izazove simptome. 

Simptomi šarlaha kod djece

Prvog dana dijete dobije visoku temperaturu koja se može popeti do 40 C. Djetetu je grlo crveno i bolno, a jezik obložen. Ponekad krajnici mogu biti prekriveni bijelim naslagama, a ponekad bolesnik i povraća. Drugog dana se na licu može javiti svijetlocrveni osip koji ne zahvaća područje oko usta, do trećeg dana osip se najčešće proširi na trup, ruke i noge te može svrbjeti. 

Oko trećeg dana bi temperatura trebala početi opadati, a jezik postaje svijetlocrven i površina mu je nalik na jagodu. Do šestog dana osip nestaje a koža i jezik se počinju guliti. oljuštena mjesta su crvena i ranjava te ljuštenje može potrajati i 14 dana

Znakovi i simptomi šarlaha kod djece uključuju:

 • Crveni osip – osip izgleda kao opeklina od sunca. Obično počinje na licu ili vratu, a širi se na trup, ruke i noge.
 • Crvene linije – nabori kože oko prepona, pazuha, laktova ili koljena obično postaju crveniji i više upaljeni od okolnog osipa.
 • Isprano lice – lice može postati isprano s blijedim prstenom oko usta
 • Jagodast jezik  – jezik obično izgleda crveno i neravno, a rano u bolesti je često prekriven bijelim premazom

Drugi znakovi i simptomi povezani sa šarlahom uključuju:

 • Temperatura veća od 38.3 C
 • Upaljeno grlo
 • Teškoće s gutanjem
 • Povraćanje
 • Glavobolja

Kada posjetiti liječnika?

Razgovarajte s liječnikom ako vaše dijete ima upaljeno grlo s:

 • temperaturom većom od 38.9 C
 • natečenim žlijezdama u vratu
 • crvenim osipom

Uzroci šarlaha kod djece

Šarlah je uzrokovan istim tipom bakterije koja uzrokuje upalu grla. Kod šarlaha bakterija otpušta otrov koji uzrokuje osip i crvenilo jezika. Infekcija se širi od osobe do osobe s kapljicama koje se pojavljuju kada osoba kašlje ili kiše. Šarlah je danas rijetka bolest i najmanje je deset puta rjeđa od ospica

Šarlah gotovo nikada ne napada odrasle. Budući da je sve rjeđi, šarlah je i manje opasan. Najteže komplikacije uglavnom se javljaju drugog ili trećeg tjedna nakon pojave osipa kao npr. reumatska groznica, upala bubrežnog tkiva. 

sarlah

Liječenje šarlaha kod djece 

Jedna od rijetkih mogućih opasnih posljedica bilo koje zarazne bolesti je encefalitis. Znaci encefalitisa kod djece su pospanost, glavobolja, strah od jakog svijetla a ponekad i nesvijest. Encefalitis je ozbiljno oboljenje i javlja se otprilike tjedan dana nakon nestanka zarazne bolesti. Ako sumnjate da vam sijete ima encefalitis bilo bi dobro da se što brže javite liječniku. 

Ostale opasnosti koje se mogu javiti uključuju infekcija uha te infekcije dišnog trakta (pneumonija). Premda su sva djeca izložena opasnostima zaraznih bolesti, postoje skupine koje su puno ugroženije od ostatka.

Posebno ugrožena i zahtijevaju osobitu pažnju su: 
 • djeca do 2 godine života
 • djeca koja dobivaju kortikosteroidne lijekove
 • djeca koja već boluju od neke kronične bolesti ( astma, dijabetes, cistična fibroza) 

Obavezno obavijestite liječnika ako je takvo dijete došlo u kontakt sa zaraženim djetetom. Liječnik će dijete privremeno zaštiti injekcijom gotovih antitijela (gamaglobulin). takva zaštita uglavnom traje od 4-6 mjeseci

Kako se infekcija ne bi širila na drugu djecu kao i otežala simptome vašem djetetu, najbolje je da dijete ostane kod kuće. Djetetu možete dati neki od lijekova za snižavanje temperature prema navedenim uputama. Dijete će izgubiti apetit zbog bolova u grlu, stoga bi bilo najbolje da mu date da samo odabere hranu koju će jesti. Najbolje bi bilo da to bude kašasta ne pretjerano začinjena hrana. 

Ako vaše dijete ima šarlah liječnik će propisati antibiotike. Vaše dijete će morati kompletirati cijeli tretman liječenja, jer neuspješnost u praćenju tretmana možda neće potpuno ugasiti infekciju i povećat će rizik za razvijanje komplikacija. Većina djece dobije antibiotske sirupe ili tablete koje su na bazi penicilina

Ako je vaše dijete alergično na penicilin liječnik će najčešće pronaći zamjenu iz grupe makrolidnih antibiotika, koji efikasno eliminiraju streptokoke. Djeca izvrsno reagiraju na terapiju antibioticima te se simptomi i bolovi povlače u roku od 24 sata. Da bi se dijete potpuno oporavilo potrebno je 7 dana, a ponekad u rijetkim situacijama terapija antibioticima može potrajati i 10 dana

Članak objavljen:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.13 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: šarlah, šarlah simptomi, sarlah kod djece, simptomi šarlaha, Šarlah osip, šarlah kod dece, sarlah bolest kod djece, šarlah simptomi kod djece, sarlah kod odraslih, simptomi sarlaha kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu