Bolan spolni odnos: Može biti fizičke, ali i psihičke prirode! Evo na što trebate obratiti pozornost i kada trebate potražiti pomoć

Bolan spolni odnos

Aktivnost koja bi vam trebala pružati osjećaj povezanosti s partnerom i užitak ne bi trebala biti bolna. Ako vam bolan spolni odnos uskraćuje ove prednosti, vrijeme je da se upitate koji je uzrok i počnete s rješavanjem problema. Uzroci bolnog seksa mogu biti bezopasni, ali mogu biti i znak upozorenja na prisutnost ozbiljnih bolesti koje mogu ugroziti vaše zdravlje i romantičnu vezu.

Bolni seksualni odnosi mogu dovesti do fizičke nelagode, emocionalnog stresa i gubitka intimnosti.

Ako primijetite da spolni odnos uzrokuje bol, obratite se svojem liječniku i nemojte se sramiti razgovarati o svojim simptomima.

Liječenje problema može pomoći vašem seksualnom životu, intimnosti i samopouzdanju.

Katja Vince, dr. med., specijalistica ginekologije i porodništva u KB-u Merkur, ističe:

Dispareunija, odnosno bolan spolni odnos je česta pojava i prema procjenama prisutna kod 15 – 20 % žena, iako točni podaci za Hrvatsku nedostaju. Upravo zbog visoke učestalosti ovog problema žene bi se trebale na vrijeme i s povjerenjem obratiti svojem ginekologu te zatražiti savjet i pomoć. Detaljnom anamnezom, ginekološkim pregledom i po potrebi drugom dijagnostičkom obradom mogu se utvrditi neki uzroci dispareunije za koje postoje dobri i jednostavni oblici liječenje. Primjerenim liječenjem spolni odnos može postati bezbolan i ugodan, a ženama uvelike poboljšati kvalitetu života.

U nastavku saznajte koji su uzroci bolnog spolnog odnosa te kako se liječi.

Bolan spolni odnos - uzroci
FOTO: Shutterstock

Bolan spolni odnos – uzroci

Bolan spolni odnos, koji se u medicini naziva dispareunija, obično uključuje bol u genitalijama kod muškaraca, a kod žena se može pojaviti sljedeće:

  • bol kod penetracije (bol na ulazu u rodnicu)
  • bol kod stavljanja tampona
  • bol nakon spolnog odnosa koja traje satima
  • grčevi.

Bolan spolni odnos kod žena

Uzroci bolnog spolnog odnosa mogu biti fizičke i psihičke prirode. Fizički uzroci kod žena su:

Bolan spolni odnos kod žena
FOTO: Shutterstock

Bolan spolni odnos kod muškaraca

Kod muškaraca bolan spolni odnos može biti posljedica sljedećih čimbenika:

  • oštećenje prepucija (kožice koja pokriva glavić penisa) uzrokovano trljanjem ili kidanjem
  • spolno prenosive infekcije (gljivične infekcije ili infekcije ispod prepucija, kao i uobičajene bolesti poput genitalnog herpesa ili gonoreje)
  • deformiteti penisa (poput Peyronijeve bolesti)
  • bolne i dugotrajne erekcije (prijapizam).

Uzroci povezani s emocijama i psihom mogu biti:

Bolan spolni odnos kod muškaraca
FOTO: Shutterstock

Bolan spolni odnos – liječenje fizičkih uzroka

Prije nego što kontaktirate liječnika, razmislite o tome koji bi mogao biti uzrok bolnog seksa. Obratite se svojem liječniku ako se pojave simptomi kao što su nova ili pogoršana bol tijekom seksa, krvarenje, genitalne lezije, neredovite menstruacije, vaginalni iscjedak ili nevoljne kontrakcije vaginalnih mišića.

Bolan seks često ne zahtijeva medicinsku intervenciju. Primjerice, ako su u pitanju bolni spolni odnosi u trudnoći, imajte na umu da više krvi teče u područje zdjelice tijekom trudnoće, što kod nekih uzrokuje osjetljivost, a ponekad i bol i nelagodu tijekom seksa. Ako ste rodili, pričekajte najmanje šest tjedana prije spolnog odnosa, a nakon toga bilo bi poželjno prakticirati nježnost i strpljenje.

U slučajevima kada je uzrok bolnog seksa suhoća vagine ili nedostatak lubrikanata, pokušajte je tretirati lubrikantima na bazi vode.

Međutim, neki tretmani za seksualnu bol zahtijevaju lijekove na recept. Ako je suhoća vagine posljedica menopauze, pitajte svojeg liječnika o estrogenskim kremama, tabletama ili drugim lijekovima. Drugi uzroci bolnog spolnog odnosa također mogu zahtijevati lijekove na recept.

Par kod seksualnog psihoterapeuta
FOTO: Shutterstock

Bolan spolni odnos – liječenje psihičkih uzroka

Za bol bez temeljnog medicinskog uzroka poželjno je zatražiti uputnicu za certificiranog psihologa, odnosno seksualnog terapeuta. Neke osobe će možda trebati riješiti osjećaj krivnje, unutarnje sukobe u vezi sa seksom ili osjećaje u vezi s prošlim zlostavljanjem.

Znati kako prevladati strah od boli tijekom spolnog odnosa može biti veliko olakšanje.

Kao i kod mnogih psiholoških uzroka boli tijekom seksa, važno je stvoriti opušteno okruženje s niskom razinom stresa i napetosti kako biste smanjili strah i tjeskobu. Kognitivno-bihevioralna terapija (CBT) i tehnike svjesnosti mogu pomoći, kao i podrška brižnog partnera.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu