Izgubili ste želju za seksom? Ovo je 6 mogućih krivaca

Kod manjka seksualne želje, odnosno smanjenja požude treba utvrditi pravi uzrok

Ljudi se po svojim spolnim željama vrlo razlikuju. Kod manjka seksualne želje, odnosno smanjenja požude treba utvrditi pravi uzrok, a zatim pronaći način kako otkloniti problem.

Nalazite se u fazi života u kojoj vam nije do seksa? Ne brinite, niste ni prvi ni posljednji. Provjerite koji su najčešći razlozi smanjene želje za seksom i kako ih riješiti.

1. Stres

Poznato je da stres utječe na mnoge aspekte života. Stresan život oduzima seksualni nagon, pa stoga, umjesto da seksom umanjite stres i poboljšate raspoloženje, on ubija vaš intimni život.

Istraživanja su pokazala da žene s godinama puno brže gube interes za seksom u odnosu na svoje muške partnere kojima se želja bitno ne mijenja.

Posebno su osjetljive žene koje su duži period izložene stresnom životu. Naime, stres potiče izlučivanje negativnih hormona koji uništavaju seksualnu želju.

Kako biste umanjili i držali razinu stresa pod kontrolom, isprobajte tehnike za upravljanje stresom. Pročitajte članak “Kako izbaciti stres iz sebe? – 5 savjeta psihologinje“.

Ako se žena ne osjeća emotivno sigurno, to će se odraziti na njezinu seksualnu želju
FOTO: Shutterstock

2. Neriješeni problemi i nefunkcionalna veza

Žene vežu seks za emocije. Ako se žena ne osjeća emotivno sigurno, to će se odraziti na njezinu seksualnu želju. Neriješeni problemi u vezi najčešći su faktor manjka i smanjene želje za seksom u vezi.

Nedostatak komunikacije, nepovjerenje i ostale prepreke intimnosti mogu u potpunosti uništiti libido.

Premda znamo da je kvalitetna komunikacija način održavanja dobrog odnosa, i dalje se postavlja pitanje kako je ostvariti? Partneri koji skladno funkcioniraju prije svega su sposobno racionalno razmišljati, što prethodi otvorenoj komunikaciji.

Sigurno ste se nekad našli u situaciji kada je vaš partner izgovorio nešto što smatrate da osoba koju volite ne bi trebala izgovoriti. U tom trenutku može vam se činiti kako je taj problem nerješiv, a situacija bezizlazna. 

Tada se često pojavljuje misao da ste u odnosu s pogrešnom osobom. Takav način razmišljanja onemogućuje sagledavanje stvari na realan način i sprječava daljnju racionalnu komunikaciju.

Pročitajte članak “Terapija za parove: Kada je potrebna psihoterapija za parove i iskustva“.

3. Alkohol

Premda unos male količine alkohola može pomoći da se partneri opuste, konzumacija prevelike količine alkohola dovodi do nepovoljnog učinka na libido. Alkohol smanjuje izdržljivost u seksu i dehidrira tijelo.

Za seksualno uzbuđenje potrebna je određena količina krvi koja dovodi kisik i jača osjetljivost genitalija. Ovaj proces povezan je s vlaženjem vagine i erekcijom penisa, stoga unos većih količina alkohola stvara probleme s ovlaživanjem intimnog područja.

4. Nedostatak sna

Manjak sna ozbiljno ugrožava seksualnu želju. Zbog prezaposlenosti i umora mnogi su nezainteresirani za aktivnosti u spavaćoj sobi.

Poremećaji sna ili male količine sna dovode do niže razine testosterona, što rezultira smanjenom seksualnom željom. Vrlo jednostavno rješenje ovakvih problema je kvalitetan san.

Pročitajte članak “10 savjeta koji će vam pomoći da spavate bolje“.

Dolaskom djeteta partneri sve teže održavaju prijašnju razinu intime
FOTO: Shutterstock

5. Roditeljstvo

Roditeljstvo je iscrpljujući posao koji oduzima dosta vremena i energije partnera. Često se stare uloge bračnih partnera moraju podijeliti s ulogama roditelja, a dolaskom djeteta partneri sve teže održavaju prijašnju razinu intime.

Ako se pitate ima li seksa nakon rođenja djeteta, odgovor je da. Nastojte biti spontani i iskoristite svaki slobodni trenutak.

6. Lijekovi

Uzimanje određenih lijekova može oslabiti vaš libido. Najčešći uzročnici niskog seksualnog poriva su:

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Colllins, S. (2022). Why Women Lose Interest in Sex — and What Helps. WebMD.
  2. McMillen, M. (2022). Libido Loss: When Men Don’t Want Sex. WebMD.
  3. Low sex drive (loss of libido). (2022). NHS.
  4. Brahmbhatt, J. (2020). What’s Causing My Low Sex Drive? Orlando Health.
  5. Johnson, S. (2019). What causes a low libido? Medical News Today.
  6. Lee, K. (2011). 12 Common Causes of Low Libido. Everyday Health.

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu