10 savjeta koji će vam pomoći da spavate bolje

spavanje

Zaboravite na brojanje ovaca – ako imate problema sa spavanjem, iskušajte naše savjete…

1. Napravite mjesta

Izbacite iz spavaće sobe sve elektroničke smetnje, uključujući mobilne telefone, televizor i prijenosna računala. Stvorite mirno okruženje za kvalitetan san.

2. Opuštajuća kupka

Topla i opuštajuća kupka će vam pomoći da se opustite prije spavanja. Također će povećati tjelesnu temperaturu, a pad temperature koji slijedi će potaknuti vaše tijelo da misli kako je došlo vrijeme za spavanje. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u kupku kako bi poboljšali učinak.

Opuštajuća kupka za nesanicu

3. Vježbajte

Vježbanje tijekom dana može pomoći da lakše zaspete navečer. Ali nikad nemojte vježbati prije spavanja jer ćete se osjećati previse energično poslije vježbanja, stoga ćete imati problema pri odlasku u krevet.

4. Neradna zona

Izbacite radni stol iz spavaće sobe jer može utjecati na vašu sposobnost da se isključite iz vaših svakodnevnih briga. Nema e-pošte, nema računa, nema stresa! Neka vaša spavaća soba bude mjesto za odmor i spavanje.

5. Rutina

Naša tijela vole rutinu! Odlazak na spavanje i buđenje ujutro u slično vrijeme svaki dan će pomoći da bolje spavate.

6. Opuštajući mirisi

Poprskajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande na jastuk i uživajte u mirnom i dubokom snu. Istraživanja su pokazala da aromaterapija lavandom može pomoći usporiti aktivnost živčanog sustava i poboljšati kvalitetu sna. Plus, miriše predivno!

7. Smanjite unos kofeina

Izbjegavajte kofein i druge stimulanse u večernjim satima jer nećete moći zaspati. Radije popijte šalicu vrućeg mliječnog napitka ili čaj od kamilice.

Smanjite unos kofeina za bolji san

8. Ustanite

Ako već ne možete zaspati, nema smisla da se okrećete po krevetu. Ustanite i okupirajte vrijeme nečim opuštajućim, kao što je npr. čitanje knjige pola sata i zatim pokušajte ponovno zaspati. Ali nikako nemojte provesti vrijeme ispred TV-a. Televizor će još više razbuditi vaš mozak!

9. Biljni lijek

Bilje se može koristiti za privremeno ublažavanje problema spavanja uzrokovane tjeskobom.

10. Ugasite svjetla

Obavezno ugasite sva svjetla ili ih barem prigušite dok pokušavate zaspati. Također investirajte u rolete ili tamnije zavjese za umirujuće okruženje.

Članak uređen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

10 savjeta koji će vam pomoći da spavate bolje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.