Kako lakše zaspati? Ovih će vam 10 savjeta pomoći da brzo utonete u san i spavate bolje

Kako lakše zaspati

Zaboravite na brojanje ovaca – ako imate problema sa spavanjem i pitate se “Kako lakše zaspati?“, uz ove ćete savjete stvoriti higijenu spavanja, lako zaspati i probuditi se odmorni.

1. Napravite mjesta

Izbacite iz spavaće sobe sve elektroničke smetnje, uključujući televizor, mobilne telefone i prijenosna računala. Stvorite mirno okruženje za kvalitetan san.

2. Opuštajuća kupka

Topla i opuštajuća kupka pomoći će vam da se opustite prije spavanja. Također će povećati tjelesnu temperaturu, a pad temperature koji slijedi će potaknuti vaše tijelo da misli kako je došlo vrijeme za spavanje.

U kupku dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja kako biste poboljšali učinak.

Pročitajte članak “Oslobodite se napetosti i ‘napunite baterije’: Evo kako složiti aromatičnu kupku koja će nahraniti dušu i tijelo“.

Opuštajuća kupka
FOTO: Shutterstock

3. Vježbajte

Vježbanje tijekom dana može pomoći da navečer lakše zaspite. Ipak, nemojte vježbati prije spavanja jer ćete se osjećati previše energično poslije vježbanja, stoga ćete imati problema pri odlasku u krevet.

Pročitajte članak “Tjelesno vježbanje i zdravlje: Psihologinja otkriva kako utječe na mentalno zdravlje i 5 savjeta za motivaciju“.

4. Neradna zona

Izbacite radni stol iz spavaće sobe jer može utjecati na vašu sposobnost da se isključite iz vaših svakodnevnih briga. Nema e-pošte, nema računa, nema stresa! Neka vaša spavaća soba bude mjesto za odmor i spavanje.

5. Rutina

Naša tijela vole rutinu! Odlazak na spavanje i buđenje ujutro u slično vrijeme svaki dan pomoći će da bolje spavate.

Pročitajte članak “Ne pomišljajte na ‘snoozanje’: Psihologinja otkriva zašto je budilica stres za mozak i zašto tako loše spavamo“.

Istraživanja su pokazala da aromaterapija lavandom može pomoći usporiti aktivnost živčanog sustava i poboljšati kvalitetu sna
FOTO: Shutterstock

6. Opuštajući mirisi

Poprskajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande na jastuk i uživajte u mirnom i dubokom snu. Istraživanja su pokazala da aromaterapija lavandom može pomoći usporiti aktivnost živčanog sustava i poboljšati kvalitetu sna. Usto, miriše predivno!

Pročitajte članak “Sprej za spavanje koji opušta: Evo kako se pripremiti za spavanje na prirodan način i lako utonuti u san“.

7. Smanjite unos kofeina

Izbjegavajte kofein i druge stimulanse u večernjim satima jer nećete moći zaspati. Radije popijte šalicu vrućeg mliječnog napitka ili čaj od kamilice.

Pročitajte članak “Čaj za spavanje: Ovo su najbolji čajevi za spavanje koji će vas opustiti“.

8. Ustanite

Ako već ne možete zaspati, nema smisla da se okrećete po krevetu. Ustanite i okupirajte vrijeme nečim opuštajućim, kao što je npr. čitanje knjige pola sata, a zatim pokušajte ponovno zaspati. Nikako nemojte to vrijeme provesti ispred televizora. Televizor će još više razbuditi vaš mozak!

Čitanje knjige pola sata
FOTO. Shutterstock

9. Biljni lijek

Bilje se može koristiti za privremeno ublažavanje problema spavanja uzrokovanog tjeskobom.

Pročitajte članak “Biljni lijekovi za spavanje: Hipnotici i sedativi izazivaju ovisnost! Odaberite lijek za spavanje na biljnoj bazi, evo što je sve dostupno“.

10. Ugasite svjetla

Obavezno ugasite sva svjetla ili ih barem prigušite dok pokušavate zaspati. Također, investirajte u rolete ili tamnije zavjese za umirujuće okruženje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Mawer, R. (2023). 17 Proven Tips to Sleep Better at Night. Healthline.
  2. Sleep tips: 6 steps to better sleep. (2022). Mayo Clinic.
  3. 20 Tips for Better Sleep. (2021). WebMD.
  4. Top 10 tips for a good night’s sleep. British Heart Foundation.

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu