Kasna večera: Trebate ići spavati, a gladni ste? Nutricionistica otkriva što je najbolje pojesti

Kasna večera

Da biste mogli prihvatiti pojesti večeru ili jesti iza 18 sati, najprije se morate osloboditi mitova o hrani i krivih vjerovanja. Drugim riječima, osnove razumijevanja našeg tijela i fiziologije pomoći će vam da ne robujete besmislenim savjetima. 

Ako ste uspješno prestali vjerovati da ne smijete jesti navečer i shvatili da kasna večera dolazi u obzir, onda je vaša iduća sumnja možda što jesti za večeru, a da ne deblja. Ovakvo pitanje još uvijek pokazuje da ne razumijemo osnove. 

Ako ste u procesu mršavljenja ili želite održati trenutnu težinu bez da nabacite koji kilogram, izbacivanje ili preskakanje večere neće pomoći. Naime, naše tijelo ne gleda na sat niti tako funkcionira naš organizam. 

Za one koji mršave najvažnije je da budu u (blagom) kalorijskom deficitu. To znači da je bitno koliko ste ukupno kalorija unijeli kroz dan, odnosno tjedan, a ne u koje doba dana ste jeli. 

Kad kažemo “ukupni kalorijski unos kroz tjedan”, misli se na to da ne morate robovati svakodnevnom unosu od 1.500 kcal. Jedan dan ćete posjesti 1.300 kcal, drugi dan 1.500 kcal, a treći dan možda 1.700 kcal. Važno je da ste na kraju tjedna u minusu koji daje prosjek kao da ste dnevno unosili 300 do 500 kcal manje. 

Što jesti za večeru a da ne deblja
FOTO: Shutterstock

Prije nego što vidimo kako to izgleda zdrava kasna večera, evo nekoliko argumenata zašto biste trebali večerati ako ste gladni i zašto uopće smijete večerati čak i kad želite gubiti kilograme:

  • ako legnete gladni, teže ćete zaspati ili se buditi tijekom noći
  • konzumacija uravnotežene večere smanjuje šansu kasnonoćnih odlazaka u hladnjak
  • redovitim obrocima održavate svoj metabolizam stabilnim
  • redovitim obrocima sprječavate napadaje gladi i posljedično prejedanje
  • redovitim uravnoteženim obrocima održavate svoje hormone stabilnima
  • redovitim obrocima jamčite bolje raspoloženje budući da nas glad čini nervoznima i razdražljivima
  • redovitim obrocima lakše postižete koncentraciju i fokus. 

Isto tako, kasna večera za pojedince upravo i jest jedina opcija, posebice ako je riječ o radnicima koji dolaze iz popodnevne smjene ili idu u noćnu smjenu. Možda ste kasno stigli s puta, gladni ste i naravno da ćete nešto pojesti, a ne otići gladni na spavanje. 

Dakle, bitni su kontekst i naš životni stil. Ne prilagođavamo se nekom besmislenom pravilu, već ga kritički preispitujemo i vidimo uklapa li se u naš kontekst života.

No, kako nije dobro preskakati večeru ako ste gladni, tako nije ni dobro imati naviku konzumiranja hrane baš pred samo spavanje.
Vrijeme večere prilagodite svojem bioritmu
FOTO: Shutterstock

Stoga vrijeme večere prilagodite svojem bioritmu. Točnije, hranu je najbolje konzumirati 2 – 3 sata prije spavanja kako probava ne bi ometala san i kako bi hrana imala dovoljno vremena napustiti želudac. 

Ako stalno idete na spavanje punog želuca, možete razviti žgaravicu jer se u ležećem položaju kiselina diže prema gore. Ako je vaše vrijeme spavanja u 23 sata, večeru pojedite najkasnije do 21 sat. 

Ako ste tek navečer stigli kući, primjerice s treninga, tada možete pojesti laganiju večeru kao obrok prije treninga, a poslije treninga tekući obrok poput whey proteina kako se hrana ne bi dugo zadržala u želucu. 

Kasna večera – recepti 

Gledajući principe pravilne prehrane zdrava kasna večera sastoji se od polovice tanjura povrća, 1/4 tanjura kvalitetnih izvora proteina i isto toliko složenih ugljikohidrata. No, ne morate nužno imati takav raspored na tanjuru.

Ako ste za doručak jeli npr. jaja s povrćem i integralnim tostom, za večeru možete pojesti zobenu kašu s voćem. Kao što vrijedi za kalorije, tako vrijedi i za vrste namirnica – bitno je da ih što više različitih unesete kroz dan. 

Brza zdrava večera
FOTO: Shutterstock

Integralni tost sa zrnatim sirom i purećom šunkom

Brza zdrava večera neka bude opcija kad ste premoreni i nemate vremena i volje nešto kuhati ili peći. U tom slučaju predlažemo ovaj jednostavan recept.

Sastojci:
Priprema
  1. Tost tostirajte i premažite ga zrnatim sirom. Dodajte malo papra na zrnati sir. 
  2. U zdjelici pomiješajte rikolu i cherry rajčice te začinite balzamičnim octom i posipajte sjemenkama. 
  3. Na tost dodajte po jednu pureću šunku. 
Proteinska večera na brzinu
FOTO: Shutterstock

Proteinska večera na brzinu

Još jedna brza zdrava večera idealna je za one koji se vraćaju s večernjeg treninga ili žele pojesti nešto na brzinu. Proteinska večera u obliku shakea može biti jedna od opcija. 

Sastojci:
Priprema
  1. U blenderu izblendajte sve sastojke osim granole. 
  2. Premjestite shake u zdjelicu i posipajte granolom. 
Zdrava kasna večera
FOTO: Shutterstock

Konkretna kasna večera

Za one koji vole konkretnu večeru evo nekoliko recepata. Riba, meso, jaja i tofu odličan su izbor proteina, a žitarice poput kvinoje ili prosa osigurat će složene ugljikohidrate. Povrće birajte u duginim bojama. 

Sastojci:
Priprema
  1. Piletinu začinite sa svih strana i pecite na maslinovom ulju.
  2. Brokulu narežite na cvjetove.
  3. U zdjelici pomiješajte brašno i bademov napitak te sjedinite do glatke teksture. 
  4. Kad je piletina pečena, dodajte još malo maslinovog ulja i dinstajte češnjak oko jednu minutu. 
  5. Ulijte napravljenu smjesu, potom dodajte brokulu i ostavite oko osam minuta.
  6. Vratite piletinu na 1 – 2 minute.
  7. Kad su brokula i piletina pečene, ukrasite peršinom i kriškama limuna. 
Kasna večera - recepti
FOTO: Shutterstock

Salata od feta sira ii povrća

Za ljubitelje mediteranske kuhinje nepogrešiv su izbor feta sir i obilje povrća. Naravno, ništa bez maslinovog ulja. 

Sastojci:
Priprema
  1. Povrće operite i nasjeckajte, a crni grah isperite i ocijedite
  2. Sezamove sjemenke kratko popržite na tavi. 
  3. Sve sastojke dodajte u zdjelu i pomiješajte.
  4. Začinite prema želji. 
Palačinke od leće
FOTO: Shutterstock

Palačinke od leće

Za kraj evo jednog veganskog recepta za palačinke od leće. Pripremaju se od samo jednog glavnog sastojka, a punite ih po želji

Sastojci za palačinke:
Sastojci za punjenje:
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 250 g šampinjona (narezanih) 
  • 1 režanj češnjaka (usitnjen)
  • jedna i pol čajna žličica sojinog umaka ili tamarija 
  • 2 šalice baby špinata
  • 1 čajna žličica sezama
  • papar
Priprema
  1. Leću ostavite namočenu preko noći. Drugi dan je ocijedite, dodajte u blender, kao i sol i vodu, te blendajte do glatke teksture. 
  2. Palačinke pecite na maslinovom ulju sa svake strane oko četiri minute. 
  3. Na maslinovom ulju popržite češnjak i šampinjone, začinite začinima i umakom, a pred kraj dodajte špinat. 
  4. Sezamove sjemenke kratko popržite na tavi. 
  5. Smjesom od šampinjona punite palačinke od leće te posipajte sezamom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.45 / 5   11

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu