Jednostavni recepti za ručak: Nemamo vremena, a dostava je skupa! Zato donosimo ideje za ručak preko tjedna uz koje štedite vrijeme i novac

Jednostavni recepti za ručak

Ako ste uvjerenja da za zdravu prehranu i kuhanje treba puno vremena, onda je ovo idealan članak za vas. Zapravo je pravilna prehrana jednostavna, a sve obroke za jedan dan možete spremiti unutar 30 – 45 minuta. 

Iako često ističemo variva i domaća jela kao zdrava, za njih treba i puno vremena – oko pripreme i kuhanja.

No, jela na žlicu nisu jedini način kako se hraniti zdravo. Jednostavni recepti za ručak itekako mogu biti uravnoteženi, ukusni i zdravi

Da biste mogli bez trošenja puno vremena i energije spremiti fini i jednostavni ručak, napravite zalihe ovih namirnica koje će vam dugo trajati, a nisu lako kvarljive:

Fini i jednostavni ručak
FOTO: Shutterstock

Na tjednoj bazi nadopunjavajte lako kvarljive svježe namirnice:

  • svježe voće i povrće
  • mliječni proizvodi (jogurt, kefir, nemasni sirevi itd.)
  • jaja
  • svježe meso i riba 
  • veganski proizvodi (tofu, biljni napici itd.). 

Kada nabavite namirnice i organizirate kuhinju tako da imate čiste radne površine i posložene namirnice, imat ćete i više motivacije za brzi i jednostavni ručak

Jednostavni i zdravi recepti za ručak baziraju se na principima pravilne prehrane. Drugim riječima, obrok sadrži sva tri makronutrijenta (proteine, ugljikohidrate i masti) te dovoljno vlakana (povrće).

Brzi i jednostavni recepti za ručak 

Slijede jednostavni recepti za ručak uz koje više nećete trebati razmišljati što ćete jesti i naručivati skupu dostavu.

Brzi i jednostavni recepti za ručak
FOTO: Shutterstock

Lagan i jednostavan ručak s mirisima Grčke

Ako volite grčku kuhinju, onda će vam se svidjeti ovaj recept. Lagan i jednostavan ručak ponesite sa sobom na posao ili napravite kad ste u žurbi. 

Sastojci za kuglice od mesa: 
  • 150 g mljevene puretine ili piletine
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • prstohvat mljevenog kima
  • prstohvat origana
  • prstohvat crvene paprike
  • 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg kopra
  • 2 jušne žlice nasjeckane svježe metvice
  • 1 manja glavica luka (sitno nasjeckana)
  • prstohvat limunove korice
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
Dodatni sastojci:
  • 50 g riže
  • svježi krastavac
  • 1 rajčica 
  • tzatziki umak 
  • rimska salata (narezana na trakice). 
Priprema
  1. Rižu skuhajte prema uputama, a svježe povrće operite i narežite. 
  2. Sve sastojke za mesne kuglice pomiješajte i oblikujte kuglice. Pecite ih na zagrijanom maslinovom ulju oko 3 – 4 minute sa svake strane. 
  3. U zdjelicu dodajte rižu, do riže naslažite krastavac, rajčicu i salatu, dodajte mesne okruglice na rižu te prelijte s 1 – 2 jušne žlice tzatziki umaka. 
Jeftin i jednostavan ručak
FOTO: Shutterstock

Jeftin i jednostavan ručak s tjesteninom

Među najbržim i najjednostavnijim receptima za ručak su obroci s tjesteninom. Integralna tjestenina sadrži više vlakana i proteina u odnosu na običnu, dok je razlika u cijeni minimalna. 

Ako želite veći udio proteina u obroku, umjesto tjestenine od žitarica dodajte tjesteninu na bazi mahunarki, npr. tjesteninu od leće ili slanutka. 

Sastojci:
  • 60 g integralne tjestenine
  • 130 g mljevenog tofua 
  • 5 jušnih žlica domaćeg sosa od rajčice
  • pola čajne žličice mediteranskih začina (origano, mažuran, bosiljak itd.) 
  • sol
  • 1 luk (sjeckan)
  • pola šalice poriluka (narezanog na kolutove)
  • 30 g parmezana
  • 1 šalica rikole
  • nekoliko maslina
  • 1 čajna žličica aceto balsamica
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama. Za to vrijeme na maslinovom ulju popržite luk, dodajte poriluk i dinstajte nekoliko minuta. 
  2. Dodajte mljeveni tofu, tjesteninu i domaći sos od rajčice te začinite mediteranskim začinima i soli. 
  3. Parmezanom posipajte tjesteninu s tofuom te poslužite uz zdjelicu salate od rikole i maslina začinjenu balzamičnim octom. 

Pročitajte članak “Brzi vegetarijanski recepti: Jednostavna vegetarijanska jela za svako doba dana“.

Brzi ručak za 15 minuta
FOTO: Shutterstock

Brzi ručak za 15 minuta od žitarica i mahunarki

Ručak zaista možete spremiti unutar 15 minuta. U takvim situacijama koristite već narezano i oprano lisnato povrće koje možete kupiti tako spremljeno. Poslužit će i konzervirane mahunarke. Ako ste u mogućnosti, prednost dajte mahunarkama u staklenki. 

Odaberite žitarice koje se ne trebaju dugo kuhati. Također, u ovom slučaju možete koristiti integralnu tjesteninu ili šnitu kruha od cjelovitih žitarica. 

Sastojci:
  • 60 g prosa
  • 130 g graha iz konzerve
  • 50 g ribane mozzarelle 
  • 100 g tikvice (narezane na kockice)
  • 1 jušna žlica zobenog vrhnja
  • 1 luk (sjeckan)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja 
  • šaka zelenog lisnatog povrća
Priprema
  1. Proso skuhajte prema uputama. Obično se kuha ispran u vreloj vodi u omjeru prosa i vode 1:2.
  2. Dok se proso kuha, operite i narežite tikvicu.
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk, dodajte tikvicu i dinstajte koju minutu. 
  4. Kad je proso kuhan, dodajte ga tikvicama, zalijte zobenim vrhnjem i začinite začinima po želji. Dodajte i grah iz konzerve, prethodno ispran. 
  5. Posipajte naribanom mozzarellom i poslužite uz svježe lisnato povrće. 

Pročitajte članak “Jela od mahunarki: Sadrže više proteina od mesa! Nutricionistica otkriva kako ih uvrstiti u prehranu“.

Ideje za ručak preko tjedna
FOTO: Shutterstock

Ideje za ručak preko tjedna 

Kreativnost i dosjetljivost važne su kod pripreme brzih, ali zdravih i ukusnih obroka. Donosimo recept koji za svaki sastojak ima alternativu po nutritivnom sastavu kako biste napravili uravnotežen obrok te dobili sve potrebne nutrijente. 

Odaberite jedan dan u tjednu, najbolje nedjelju navečer, kada ćete pripremiti veću količinu namirnica čime štedite vrijeme, energiju za razmišljanje, ali i energente. Primjerice, skuhajte veći broj jaja i držite ih nekoliko dana u ljusci u hladnjaku.

Kad radite ručak, dovoljno je oguliti jaja i dodati ih salati. Isto tako možete ispeći piletinu ili puretinu i potrošiti u 2 – 3 dana. Skuhajte i veću količinu žitarica ili mahunarki koje ćete također dodati u obroke. 

Narežite i operite veće količine povrća, a uvijek možete koristiti i smrznuto povrće koje sadrži sve nutrijente kao i svježe. 

Sastojci:
  • 2 kuhana jaja ili 150 g piletine ili 150 g tofua ili 1 konzerva tune iz salamure 
  • 1 šalica svježeg lisnatog povrća 
  • 1 čajna žličica suncokretovih ili bučinih sjemenki 
  • 1 integralna tortilja ili 2 tanke šnite integralnog kruha  
  • 1 čajna žličica humusa ili mliječnog namaza
  • 2 – 3 jušne žlice kukuruza iz konzerve
  • papar
Priprema
  1. Ako imate vremena za pripremu piletine, začinite je i ispecite na malo maslinovog ulja. U suprotnom odaberite konzervu tune, tofu narezan na kockice ili oguljena jaja. 
  2. Tortilju zagrijte na tavi, a umjesto tortilje koristite integralni kruh za nutritivno bogatiji sendvič. 
  3. Premažite tortilju ili kruh namazom po želji. 
  4. Punite tortilju preostalim sastojcima ili napravite sendvič

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: jednostavni recepti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu