Jednostavni recepti za ručak: Nemamo vremena, a dostava je skupa! Zato donosimo ideje za ručak preko tjedna uz koje štedite vrijeme i novac
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Ako ste uvjerenja da za zdravu prehranu i kuhanje treba puno vremena, onda je ovo idealan članak za vas. Zapravo je pravilna prehrana jednostavna, a sve obroke za jedan dan možete spremiti unutar 30 – 45 minuta.
No, jela na žlicu nisu jedini način kako se hraniti zdravo. Jednostavni recepti za ručak itekako mogu biti uravnoteženi, ukusni i zdravi.
Da biste mogli bez trošenja puno vremena i energije spremiti fini i jednostavni ručak, napravite zalihe ovih namirnica koje će vam dugo trajati, a nisu lako kvarljive:
- suhe žitarice (kvinoja, proso, ječam, riža, palenta, zobene pahuljice)
- integralna tjestenina i tjestenine od brašna mahunarki (tjestenina od leće, slanutka i graška)
- konzervirane mahunarke (slanutak, leća, grah)
- prirodni začini (kumin, papar, kurkuma, mediteranski začini itd.)
- smrznuto povrće i voće
- orašasti plodovi (badem, orah, indijski orah itd.)
- sjemenke (lanene, bučine, suncokretove itd.)
- maslinovo ulje
- cjelovita brašna (pirovo, raženo itd.)
- smrznuta i konzervirana riba (sardine, oslić, losos itd.).
Na tjednoj bazi nadopunjavajte lako kvarljive svježe namirnice:
- svježe voće i povrće
- mliječni proizvodi (jogurt, kefir, nemasni sirevi itd.)
- jaja
- svježe meso i riba
- veganski proizvodi (tofu, biljni napici itd.).
Kada nabavite namirnice i organizirate kuhinju tako da imate čiste radne površine i posložene namirnice, imat ćete i više motivacije za brzi i jednostavni ručak.
Jednostavni i zdravi recepti za ručak baziraju se na principima pravilne prehrane. Drugim riječima, obrok sadrži sva tri makronutrijenta (proteine, ugljikohidrate i masti) te dovoljno vlakana (povrće).
Brzi i jednostavni recepti za ručak
Slijede jednostavni recepti za ručak uz koje više nećete trebati razmišljati što ćete jesti i naručivati skupu dostavu.
Lagan i jednostavan ručak s mirisima Grčke
Ako volite grčku kuhinju, onda će vam se svidjeti ovaj recept. Lagan i jednostavan ručak ponesite sa sobom na posao ili napravite kad ste u žurbi.
Sastojci za kuglice od mesa:
- 150 g mljevene puretine ili piletine
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- prstohvat mljevenog kima
- prstohvat origana
- prstohvat crvene paprike
- 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg kopra
- 2 jušne žlice nasjeckane svježe metvice
- 1 manja glavica luka (sitno nasjeckana)
- prstohvat limunove korice
- 1 jušna žlica maslinovog ulja.
Dodatni sastojci:
- 50 g riže
- svježi krastavac
- 1 rajčica
- tzatziki umak
- rimska salata (narezana na trakice).
Priprema
- Rižu skuhajte prema uputama, a svježe povrće operite i narežite.
- Sve sastojke za mesne kuglice pomiješajte i oblikujte kuglice. Pecite ih na zagrijanom maslinovom ulju oko 3 – 4 minute sa svake strane.
- U zdjelicu dodajte rižu, do riže naslažite krastavac, rajčicu i salatu, dodajte mesne okruglice na rižu te prelijte s 1 – 2 jušne žlice tzatziki umaka.
Jeftin i jednostavan ručak s tjesteninom
Među najbržim i najjednostavnijim receptima za ručak su obroci s tjesteninom. Integralna tjestenina sadrži više vlakana i proteina u odnosu na običnu, dok je razlika u cijeni minimalna.
Ako želite veći udio proteina u obroku, umjesto tjestenine od žitarica dodajte tjesteninu na bazi mahunarki, npr. tjesteninu od leće ili slanutka.
Sastojci:
- 60 g integralne tjestenine
- 130 g mljevenog tofua
- 5 jušnih žlica domaćeg sosa od rajčice
- pola čajne žličice mediteranskih začina (origano, mažuran, bosiljak itd.)
- sol
- 1 luk (sjeckan)
- pola šalice poriluka (narezanog na kolutove)
- 30 g parmezana
- 1 šalica rikole
- nekoliko maslina
- 1 čajna žličica aceto balsamica.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama. Za to vrijeme na maslinovom ulju popržite luk, dodajte poriluk i dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte mljeveni tofu, tjesteninu i domaći sos od rajčice te začinite mediteranskim začinima i soli.
- Parmezanom posipajte tjesteninu s tofuom te poslužite uz zdjelicu salate od rikole i maslina začinjenu balzamičnim octom.
Pročitajte članak “Brzi vegetarijanski recepti: Jednostavna vegetarijanska jela za svako doba dana“.
Brzi ručak za 15 minuta od žitarica i mahunarki
Ručak zaista možete spremiti unutar 15 minuta. U takvim situacijama koristite već narezano i oprano lisnato povrće koje možete kupiti tako spremljeno. Poslužit će i konzervirane mahunarke. Ako ste u mogućnosti, prednost dajte mahunarkama u staklenki.
Odaberite žitarice koje se ne trebaju dugo kuhati. Također, u ovom slučaju možete koristiti integralnu tjesteninu ili šnitu kruha od cjelovitih žitarica.
Sastojci:
- 60 g prosa
- 130 g graha iz konzerve
- 50 g ribane mozzarelle
- 100 g tikvice (narezane na kockice)
- 1 jušna žlica zobenog vrhnja
- 1 luk (sjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- šaka zelenog lisnatog povrća.
Priprema
- Proso skuhajte prema uputama. Obično se kuha ispran u vreloj vodi u omjeru prosa i vode 1:2.
- Dok se proso kuha, operite i narežite tikvicu.
- Na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk, dodajte tikvicu i dinstajte koju minutu.
- Kad je proso kuhan, dodajte ga tikvicama, zalijte zobenim vrhnjem i začinite začinima po želji. Dodajte i grah iz konzerve, prethodno ispran.
- Posipajte naribanom mozzarellom i poslužite uz svježe lisnato povrće.
Pročitajte članak “Jela od mahunarki: Sadrže više proteina od mesa! Nutricionistica otkriva kako ih uvrstiti u prehranu“.
Ideje za ručak preko tjedna
Kreativnost i dosjetljivost važne su kod pripreme brzih, ali zdravih i ukusnih obroka. Donosimo recept koji za svaki sastojak ima alternativu po nutritivnom sastavu kako biste napravili uravnotežen obrok te dobili sve potrebne nutrijente.
Kad radite ručak, dovoljno je oguliti jaja i dodati ih salati. Isto tako možete ispeći piletinu ili puretinu i potrošiti u 2 – 3 dana. Skuhajte i veću količinu žitarica ili mahunarki koje ćete također dodati u obroke.
Narežite i operite veće količine povrća, a uvijek možete koristiti i smrznuto povrće koje sadrži sve nutrijente kao i svježe.
Sastojci:
- 2 kuhana jaja ili 150 g piletine ili 150 g tofua ili 1 konzerva tune iz salamure
- 1 šalica svježeg lisnatog povrća
- 1 čajna žličica suncokretovih ili bučinih sjemenki
- 1 integralna tortilja ili 2 tanke šnite integralnog kruha
- 1 čajna žličica humusa ili mliječnog namaza
- 2 – 3 jušne žlice kukuruza iz konzerve
- papar.
Priprema
- Ako imate vremena za pripremu piletine, začinite je i ispecite na malo maslinovog ulja. U suprotnom odaberite konzervu tune, tofu narezan na kockice ili oguljena jaja.
- Tortilju zagrijte na tavi, a umjesto tortilje koristite integralni kruh za nutritivno bogatiji sendvič.
- Premažite tortilju ili kruh namazom po želji.
- Punite tortilju preostalim sastojcima ili napravite sendvič.
Pročitajte i članke:
- Obroci za najzauzetije: Od jednog recepta napravite svaki put drugačije jelo gotovo u 10 minuta
- Jeftina jela: Cijene hrane idu gore pa treba prilagoditi budžet! Nutricionistica otkriva kako složiti kvalitetan obrok za malo novacaž
- Što zdravo jesti na poslu? Nutricionistica donosi 10 prijedloga.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja