Brzi ručak za 15 minuta: Nutricionistica donosi recepte za dane kada ste u žurbi

Brzi ručak za 15 minuta

Danas je izazovno kontinuirano pronalaziti vrijeme za ono što bi trebalo biti među prioritetima, a to su pravilna prehrana, kvalitetan san i redovita fizička aktivnost. Mnogi misle kako za dobro zdravlje treba provesti puno vremena u kuhinji, kao naše bake koje su uvijek imale spremljen obrok na žlicu. 

No, vrijeme trajanja pripreme obroka nema nikakve veze s kvalitetom obroka.

Iako živimo brzim tempom, mnoge stvari su se prilagodile upravo tome. Ne moramo raditi svoj sir, ne moramo uzgajati svoje životinje, voće i povrće – sve nam je dostupno. 

Naravno da ništa ne može zamijeniti okus domaće hrane, no to ne znači da imamo izgovor za stalne izlete u pekaru ili naručivanje dostave. Kada imate više vremena, npr. za vikend, odredite da ćete tada više vremena posvetiti pripremi obroka. 

Preko tjedna, kada nam posao, promet i razne obaveze zauzmu velik dio dana, bit ćete frustrirani i obeshrabreni ako u sve to pokušate ugurati i kuhanje od dva sata. Međutim, što kažete na popis recepata za uravnoteženi ručak u taj tren?

Baš tako, brzi ručak za 15 minuta neka bude opcija kada nemate dovoljno vremena, ali ni snage i volje da spremate složence, variva i sl. Štoviše, potiče se konzumacija svježih namirnica sa što manje termičke obrade. 

Brzi ručak za 15 minuta – recepti

U nastavku vam donosimo šest recepata za dane kada nemate vremena za kuhanje.

Salata s grožđicama
FOTO: Shutterstock

Salata s grožđicama 

Grožđice su bogate željezom, slatke su i svaki će obrok podići na višu razinu. Vratit će potrebnu energiju i zadovoljiti želju za slatkim, a u kombinaciji s povrćem, proteinima i složenim ugljikohidratima dobit ćete u potpunosti uravnotežen obrok. 

Sastojci:
Priprema
  1. Kus-kus i grožđice prelijte vrelom vodom i ostavite koju minutu da se voda upije. 
  2. U zdjeli pomiješajte matovilac, krastavac, ribanu mrkvu, slanutak i tunu, začinite i ponovno pomiješajte.
  3. Dodajte kus-kus s grožđicama, pomiješajte i na kraju dodajte maslinovo ulje. 

Pročitajte članak “Hladne salate od povrća: Idealan obrok za ponijeti na posao ili plažu! Imamo pet recepata koji će vas zasititi bez težine u želucu“.

Špageti sa sezamom
FOTO: Shutterstock

Špageti sa sezamom

Tjestenina je jedna od najzahvalnijih namirnica kada je u pitanju brza priprema obroka. Možete brzo i lako spremiti tjesteninu na salatu ili se držati klasičnih obroka s tjesteninom. 

Sastojci:
Priprema
  1. Integralne špagete skuhajte prema uputama.
  2. Odmrznute kozice ocijedite i pecite sa svake strane na jušnoj žlici maslinovog ulja.
  3. Maknite kozice pa u istoj tavi dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte rajčice i dinstajte dok ne omekšaju. 
  4. Umiješajte kozice i integralne špagete, začinite i posipajte parmezanom i sezamovim sjemenkama.
  5. Poslužite uz zdjelicu salate od mladog luka, rikole i rotkvica. 
Jaja s lososom
FOTO: Shutterstock

Jaja s lososom

Dimljeni losos sadrži omega-3 masne kiseline protuupalnog djelovanja, vitamin D i proteine. Jaja sadrže proteine, masti, ali i antioksidanse. Ovo je savršen spoj kada želite povećati unos proteina i produljiti sitost, posebice ako imate mali broj obroka u danu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte špinat i, kad uvene, prelijte ga jajima i napravite kajganu.
  2. Tost tostirajte.
  3. Na tost stavite jaja, posolite ih i popaprite, potom stavite šnite lososa i na kraju klice. 
Veganski sendvič
FOTO: Shutterstock

Veganski sendvič

Sendvič također može poslužiti kao brzi ručak. Za sve postoji nutritivno bogatija opcija pa tako i za sendvič. Odaberite kukuruzno pecivo s dimljenim tofuom i veganskom majonezom. 

Sastojci:
  • 1 kukuruzno pecivo (prerezano napola)
  • 4 šnite dimljenog tofua
  • 1 čajna žličica veganske majoneze
  • nekoliko kolutova krastavca
  • nekoliko listova zelene salate
  • trakice crvene paprike.
Priprema
  1. Na donju šnitu peciva posložite šnite tofua, dodajte povrće i vegansku majonezu.
  2. Preklopite i konzumirajte odmah ili zamotajte u foliju i ponesite sa sobom na posao. 

Pročitajte članak “Zdravi sendviči: Možete ih jesti u bilo koje doba dana ako odaberete prave namirnice! Evo recepata nutricionistice“.

Tortilja s grahom i feta sirom
FOTO: Shutterstock

Tortilja s grahom i feta sirom 

Tortilja je još jedna vrlo zahvalna namirnica koja se uklapa u bilo koji obrok, a da ga je brzo i lako spremiti. Kada spremate punjenje za tortilju, ne zaboravite na dovoljno vlakana, proteina i povrća, a štedite na masnim i kalorijama bogatim umacima. 

Sastojci:
  • 1 integralna tortilja
  • pola šalice graha iz konzerve (ocijeđenog)
  • nekoliko listova zelene salate (narezane na trakice)
  • pola crvene paprike (narezane na trakice)
  • nekoliko cherry rajčica (prepolovljenih)
  • pola šalice feta sira (izmrvljenog)
  • 1 čajna žličica bučinog ulja
  • crni papar
  • prstohvat kurkume
  • sol.
Priprema
  1. U zdjeli pomiješajte grah i feta sir, začinite začinima, bučinim uljem i pomiješajte.
  2. Tortilju zagrijte na tavi, a potom je punite povrćem i dodajte grah s feta sirom. 
  3. Zarolajte napunjenu tortilju. 

Pročitajte članak “Čime puniti tortilje? Nutricionistica donosi 4 recepta za inspiraciju kod slaganja kompletnog obroka“.

Njoki s piletinom i povrćem
FOTO: Shutterstock

Njoki s piletinom i povrćem

Kada vam se jedu njoki, napravite ih s piletinom i povrćem. Ne moramo uvijek imati cjelovitu žitaricu na jelovniku, s vremena na vrijeme možemo uživati i u nutritivno manje bogatoj verziji ugljikohidrata, no pobrinite se da su tada ostali sastojci nutritivno bogati. 

Sastojci:
Priprema
  1. Njoke skuhajte prema uputama, a povrće stavite u vrelu vodu i kuhajte oko šest minuta.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak, a potom dodajte kockice piletine i dinstajte ih dok ne promijene boju.
  3. Piletini dodajte ocijeđene njoke i povrće, začinite začinima i zobenim vrhnjem te kuhajte oko minutu – dvije. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu