Kako skuhati grah iz konzerve?

grah-varivo

Grah je odlična mahunarka bogata proteinima i vlaknima koji su neophodni za zdravlje našeg organizma. Varivo od graha također je idealno jer se može pripremiti za više dana ili velik broj članova obitelji, a mi vam donosimo kako najbrže skuhati varivo s grahom iz konzerve.

Grah je omiljena namirnica za brojne festivale i velika okupljanja, a predstavlja jako zasitno i ukusno varivo ili salatu. Iako je u prošlim desetljećima slovio kao hrana za siromašne, danas su mnogi uvidjeli njegov potencijal te prije svega dobrobiti koje pruža organizmu.

Grah je tako poželjan kod problema s kardiovaskularnim sustavom jer sadrži velike količine vlakana koja pomažu smanjiti razinu lošeg kolesterola i triglicerida iz krvi. Iako se grah iz konzerve smatra sigurnim za korištenje, preporučljivo je koristiti suhi grah za kuhanje variva. Sve o načinu i vremenu kuhanja graha te njegovim vrstama pročitajte ovdje.

bijeli-grah

Bijeli grah iz konzerve – recepti i priprema

Grah iz konzerve čini spremanje jela od graha još bržim i lakšim jer nije potrebno kuhati grah već ga samo dobro isprati kada ga izvadimo iz konzerve. Tako je za pripremu variva s bijelim grahom iz konzerve potrebno:

  • 450g ili 900g graha iz konzerve
  • ½ luka ili jedan cijeli luk srednje veličine
  • 1-5 mrkvi, ½ korijena celera
  • 2 režnja češnjaka (izborno)
  • Začini: papar, sol, crvena paprika i lovorov list
  1. S obzirom da grah iz konzerve nije potrebno kuhati, pripremu počinjemo s čišćenjem povrća. Luk nasjeckajte na sitne kockice, mrkvu na kolutiće, a celer također na kockice.
  2. Luk i češnjak ukoliko ga koristite zatim popržite na ulju nekoliko minuta ili dok blago ne požuti te postane staklen.
  3. Luku dodajte mrkvu i celer pa dinstajte još minutu, a onda sve prelijte vodom i kuhajte 15-ak minuta.
  4. Zatim procijedite grah iz konzerve, poželjno ga je dodatno isprati u vodi. Grah dodajte povrću, sve začinite po želji i kuhajte još 10-ak minuta.

Ukoliko konzumirate meso, recept za grah iz konzerve s kobasicom pronađite ovdje.

Kako spremiti crveni grah iz konzerve?

Grah varivo recepti mogu sadržavati razne vrste graha, a kod nas su najzastupljeniji šareni (smeđi), crveni i bijeli grah. Crveni grah iz konzerve pripremamo na potpuno jednak način prethodnom kada želimo postići ukusno i brzo varivo.

crveni-grah

Kod oba recepta možemo dodati zapršku za još gušće varivo, a nju ćemo postići tako da na ulju popržimo nekoliko žlica brašna i kontinuirano miješamo dok brašno ne požuti. Zatim dodajemo crvenu papriku te polagano ulijevamo vodu do željene gustoće. Zapršku onda ulijemo u grah te kuhamo još 10-ak minuta.

Drugi grah varivo recepti za zdraviju pripremu od suhog graha mogu se pronaći ovdje.

Grah iz konzerve na tavi

Zapečeni grah je uz varivo od graha veoma popularno jelo ukoliko vam dosade kontinuirana variva. Osim što je iznimno ukusan, grah iz konzerve zapečen na tavi je odlična opcija i kao prilog mnogim jelima, no možemo ga jesti i samog.

Potrebno je:

  • 400 g crvenog graha u konzervi
  • 1 luk srednje veličine
  • 1 svježa crvena paprika
  • 2-4 žlice ajvara, pinđura ili drugog umaka (izborno)
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • Začini: vegeta, sol, papar, mljeveni čili (izborno)

zapečeni-grah

  1. Za ovaj iznimno brz recept potrebno je prvo na sitne kockice narezati luk i papriku. Prvo popržite luk na ulju, a kada postane blago žut i staklen mu dodajte papriku.
  2. Dodatno dinstajte još nekoliko minuta te u međuvremenu procijedite i isperite grah iz konzerve.
  3. Grah zatim dodajte luku i paprici te sve dobro pomiješajte. Onda dodajte začine, ajvar i kiselo vrhnje te sve još dodatno zapecite otprilike 5 minuta, uz kontinuirano miješanje.

Grah iz konzerve salata

Grah salata također je poznato jelo na našim područjima, dok je uz grah iz konzerve potrebno svega 10-ak minuta kako bismo ju pripremili. U tradicionalan recept za grah salatu koristite grah po želji koji ste prethodno procijedili te isprali vodom.

U grah zatim dodajte luk nasjeckan na kolutiće ili u obliku polumjeseca, začinite solju i paprom pa sve prelijte uljem po izboru i jabučnim octom. Preporučljivo je koristiti bučino ulje jer se odlično slaže s okusom graha, dok je za 4 porcije potrebno minimalno 600 g graha.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu