Bučino ulje – priprema i recepti

bučino-ulje

Bučino ulje, zvano još i crno ili koščićino ulje, kulinarski je specijalitet dobiven od, kako mu i ime govori, sjemenki buče odnosno bundeve. Ulje je tamnozelene do crne boje i posebnog, orašastog okusa u kojemu mnogi uživaju od prvog okusa, dok se neki moraju naviknuti.

Može se koristiti kao začin u brojnim jelima, a najčešće se koristi u salatama umjesto neke druge vrste ulja. Također, dodaje se raznom povrću, tjestenini ili krem juhama, ali i voćnim salatama.

U nastavku članka saznajte sve o ljekovitosti i upotrebi bučinog ulja. 

bucino ulje u kozmetici

Foto: Photospin

Bučino ulje – ljekoviti sastojci 

Bučino ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama čiji je unos izuzetno važan jer smanjuju razinu kolesterola u krvi čime povoljno djeluju na rad krvožilnog sustava te čuvaju srce.

14 grama bučinog ulja sadrži:

 • 120 kalorija,
 • 14 grama masti – od čega 11.6 nezasićenih masnih kiselina. 

Bučino ulje sadrži vrijedne omega masne kiseline poput oleinske i linolne, a može sadržavati vitamine i minerale, ovisno o proizvodnji. Najčešći vitamini koji se nalaze u uljima su vitamini A i E.

Ljekovita svojstva koje bučino ulje pruža su:

Bučino ulje se može konzumirati sirovo, dodavati u jela ili uzimati u obliku dodataka prehrani. Bučino ulje nemojte koristiti kod prženja ili pečenja jer ima nisku temperaturu dimljenja, od 160 stupnjeva Celzijevih, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Very Well Health.

Bučino ulje u liječenju povećane prostate

Istraživanje iz 2009. godine provedeno na muškarcima iz Južne Koreje koji boluju od povećane prostate pokazalo je kako svakodnevna konzumacija sjemenki buče ili njezina ulja može pozitivno utjecati na ublažavanje ovog stanja bez ikakvih nuspojava.

Iako možda neće pomoći svakome, preporučljivo je svima koji pate od benigne povećane prostate pokušati olakšati neugodnosti s ovim prirodnim lijekom.

Kako bi ulje imalo efekta, potrebno je dva puta dnevno uzimati po dvije žlice ulja tijekom tri mjeseca, a nakon tog jednu žlicu jednom dnevno barem naredih godinu dana. Simptomi bi se trebali ublažiti u prvih nekoliko tjedana nakon početka primjene ulja.

Prije uzimanja bučinog ulja u ljekovite svrhe, svakako se prvo savjetujte s liječinkom.

Kvalitetno bučino ulje – kako odabrati?

Najkvalitetnije bučino ulje dobiva se postupkom hladnog prešanja, pri čemu se direktno cijede sjemenke buče i čuvaju se svi ljekoviti sastojci.

Ulja dobivena ovim postupkom uvijek će biti jasno istaknuta natpisom “hladno prešano”. S obzirom na to da je ovaj proces dugotrajan i skup, i cijena hladno prešanog ulja je znatno viša od cijene ulja dobivenog drugim postupcima.

Hladno prešano ulje je vrlo gusto te prepoznatljive tamnozelene boje, okusa jednakog sjemenkama buča.

Ako ulje ne nosi natpis “hladno prešano”, najvjerojatnije je riječ o ulju dobivenim bržim toplinskim procesom proizvodnje. Takvo je ulje jeftinije, ali prilikom proizvodnje gubi dio ljekovitih sastojaka.

Takvo se ulje nerijetko miješa sa suncokretovim pa može nositi i dio njegova okusa ili miris prženih sjemenki.

Rok trajanja bučinog ulja uobičajeno možete vidjeti na pakiranju te je poželjno koristiti ga u tim okvirima.

Rok trajanja mnogih ulja većinom je 12 mjeseci od proizvodnje, što je poželjno znati ukoliko kupujete lokalno proizvedeno ulje ili ga sami proizvodite. Svakako, preporučuje se čuvanje ulja na suhom, mračnom i hladnijem mjestu.

Bučino brašno

Foto: Photospin

Bučino ulje – priprema

Za jednu litru ulja potrebno je oko 2,5 kg sjemenki buče, a obično se koriste vrste koje ne sadrže ljuske. Kod nas se najviše uzgajaju u Slavoniji i Podravini.

Priprema:

 1. Buče raspolovite i izdvojite sjemenke.
 2. Operite ih i ostavite da se potpuno osuše.
 3. Zagrijte pećnicu na 60 stupnjeva i grijte sjemenke nekoliko minuta.
 4. U mužaru izgnječite sjemenke sve dok ne iscijedite ulje.
 5. Ulje procijedite i ulijte u tamnu bocu.
 6. Možete ga koristiti nakon što je odstajalo mjesec dana.
bučino ulje recepti

Foto: Photospin

Umak s bučinim uljem – recept

Bučino ulje daje snažan orašast okus zbog čega ga je dobro kombinirati sa slađim sastojcima. Donosimo jedan recept za posebno ukusan umak koji se može poslužiti uz mesni obrok ili kao dressing za salatu.

Sastojci:

 • 2½ žlice maslinovog ulja,
 • 1 žlica octa (preporučljivo aceto balsamico),
 • ½ žlice senfa,
 • ½ žlice meda,
 • 1 čajna žličica bučinog ulja,
 • prstohvat soli.

Sastojke miješajte vilicom u manjoj posudi dok smjesa ne postane jednolična. U umak možete dodati lagano prepržene usitnjene sjemenke buče. Ovaj umak izvrsno pristaje uz bilo koju svježu salatu, a količina je dovoljna za 6 obroka.

Mnogo više recepata s bučinim uljem možete pronaći ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Legg, T.J., Brusie, C. (2016) The Health Benefits of Pumpkin Seed Oil. Healthline.
 2. Frey, M. (2019) The Health Benefits of Pumpkin Seed Oil. Very Well Health. 
 3. Hong, H., Kim, C.S., Maeng, S. (2009) Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign prostatic hyperplasia. Nutr. Res. Pract. 3(4):323-7.
 4.  

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bučino ulje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu