Bučino ulje za kosu i kožu: Evo kako koristiti “crno zlato” protiv peruti, za rast kose i njegu problematične kože

Bučino ulje za kosu i kožu

Bučino ulje smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova radi svojih bogatih nutritivnih vrijednosti. Naime, bučino ulje sadrži ugljikohidrate, minerale, bjelančevine te važne nezasićene masne kiseline. Također, obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom, selenom i vitaminima C, E, D, K i B.

Ovaj prirodni lijek dobiva se od sjemenki, tj. koštica ploda buče. Osim što je zdravo za konzumaciju jer pogoduje zdravlju, malo ljudi koristi bučino ulje za kosu i kožu. U nastavku doznajte više o tome.

Bučino ulje kao lijek
FOTO: Shutterstock

Bučino ulje kao lijek

Kao što je već navedeno, bučino ulje ima mnoga ljekovita svojstva te pospješuje rad cijelog organizma. Ovo su neka od ljekovitih svojstava bučinog ulja:

 • pospješuje rad bubrega
 • stimulira pamćenje
 • poboljšava vid
 • pozitivno utječe na plodnost kod muškaraca
 • opušta i smanjuje stres
 • sprječava i liječi bolesti prostate
 • obnavlja eritrocite
 • jača imunološki sustav
 • smanjuje bolove u zglobovima
 • ublažava opekline.

Bučino ulje za kožu

Ono što je manje poznato kod bučinog ulja jest da hrani kožu i kosu, zahvaljujući velikom broju različitih korisnih spojeva u bučinom ulju, odnosno buči, od kojih su najzastupljeniji:

Bučino ulje za kožu
FOTO: Shutterstock

Bučino ulje u kozmetici

Bučino ulje se u kozmetici koristi za:

Naime, bučino ulje je prirodni antioksidans. Budući da sadrži veliku količinu antioksidansa, potiče cirkulaciju te povećava količinu kisika u koži. Zato se ovo ulje koristi za njegu masne kože.

Isto tako, bučino ulje smanjuje pojavu akni jer djeluje antimikrobno. Iako se koristi za masnu kožu, ono se isto tako koristi protiv starenja kože te ublažava kožne bolesti poput dermatitisa ili herpesa.

Bučino ulje je još u ranoj povijesti poznato kao preparat koji se koristio za masažu tijela i kao tonik. Za što ljepšu i zdraviju kožu izlijte malo bučinog ulja na dlanove te ga rasporedite nježnim, kružnim pokretima i koristite za masažu. Ovo ulje hrani i njeguje kožu čineći je mekom i nježnom.

Pročitajte članak “Namažite se toplim uljem i naučite umjetnost samomasaže“.

Bučino ulje za kosu

Osim kod kože, bučino ulje pomaže i kod njege kose, posebice kod peruti i suhog vlasišta. Kako biste imali zdravu i mekanu kosu, nanesite jednu čajnu žličicu bučinog ulja na vlasište te dobro umasirajte ulje u kosu i tjeme. Potom ostavite da djeluje 15 – 20 minuta, pa isperite. Tako se koristi bučino ulje za kosu.

Bučino ulje za rast kose još je jedna opcija, zbog sterola koji potiču rast iste. Ipak, stručnjaci s portala Healthline ističu da je potrebno još istraživanja.

Bučino ulje za kosu
FOTO: Shutterstock

Ako možete, birajte hladno prešano bučino ulje

Proizvodnja hladnog prešanog bučinog ulja je proces koji je spor, ali kvalitetan način dobivanja ulja. Ulje se proizvodi na temperaturi nižoj od 50 °C. Pritom se bučine koštice ne prže i ne kuhaju, nego se samo iz njih istiskuje ulje.

Drugim riječima, svi vitamini i minerali koje bučine koštice sadrže bivaju sačuvani u tekućem obliku. Inače, tijekom proizvodnje hladnog prešanog bučinog ulja na jednu stranu izlazi ulje, dok na drugu stranu izlazi iscijeđena masa koštica. Nakon prešanja, ulje se filtrira i taloži te kasnije puni u boce.

Što se tiče toplinskog postupka proizvodnje bučinog ulja, proces proizvodnje je lakši. Međutim, tijekom proizvodnje se gube mnoga važna svojstva, čime ulje gubi na kvaliteti i nutritivnoj vrijednosti.

Stoga, bitno je prilikom kupnje obratiti pažnju na etiketu. Ako je ulje proizvedeno hladnim prešanjem, to će biti vidljivo na etiketi.

Bučino ulje – trajanje

Inače, nekakav prosječni rok trajanja bučinog ulja jest godinu dana od datuma proizvodnje koji je naveden na etiketi.

Bučino ulje
FOTO: Getty Images

Bučino ulje – cijena

Cijene bučinog ulja variraju, ovisno o načinu proizvodnje i dobavljaču. Kreću se od otprilike 50 kuna za jednu litru ulja do negdje 200 kuna za jednu litru vrhunskog domaćeg pripremljenog ulja. Ona ulja koja uglavnom dolaze u bočicama od 0,25 ili 0,5 l te koštaju 200 kuna po litri su uglavnom bučina ulja koja su hladno prešana.

Kako pripremiti domaće bučino ulje?

Kako bi iskoristili sve blagodati bučinog ulja, najbolje je pripremiti domaće bučino ulje. Buču možete kupiti ili je samo uzgojiti. Za jednu litru ulja otprilike je potrebno 2,5 kg sjemenki buče.

Priprema

 1. Bundeve prepolovite, očistite te u potpunosti osušite.
 2. Pećnicu zagrijte na 60 °C, pa grijte sjemenke, pazeći pritom da ne izgore.
 3. Potom koštice zgnječite pomoću mužara dok ne izađe ulje.
 4. Ulje procijedite i stavite u tamnu bocu.
 5. Ostavite bučino ulje da odstoji otprilike mjesec dana.

Pročitajte i članak “Bučino ulje – recepti i dobrobiti za zdravlje“.

Članak objavljen:
 1. Frey, M. (2022). What Is Pumpkin Seed Oil? Verywell Health.
 2. Sanghvi, A. S. (2021). Pumpkin Seed Oil for Hair: Benefits, Side Effects, and Ways to Use. eMediHealth.
 3. Pumpkin Seed Oil: Is It Good for You? (2020). WebMD.
 4. Whelan, C. (2019). Can Pumpkin Seed Oil Help Treat Acne? Healthline.
 5. White, A. (2018). Pumpkin Seed Oil for Hair Loss: Does It Work? Healthline.

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.87 / 5   15

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu