Jela od bundeve: Prava riznica zdravlja! Ovi zdravi recepti s bundevom unijet će jesensku čaroliju u vaše domove

Jela od bundeve

Možemo li bundevu nazvati kraljicom jeseni? Osim što je odlična jesenska dekoracija, bundeva je i prava riznica zdravlja od koje se s lakoćom spravljaju ukusni i zdravi recepti. Zato vam u nastavku donosimo ideje za jela od bundeve!

Bundeva je bogata antioksidansom beta karotenom, što je lako prepoznati po njezinoj narančastoj boji. Beta karoten učinkovit je u borbi protiv slobodnih radikala. Sadrži različite vitamine i minerale kao što su vitamin C, vitamini B skupine, K, E, ali i kalcij, kalij, fosfor i željezo

Osim mesa bundeve, u prehrani se koriste i bundevine sjemenke koje obiluju zdravim mastima, ali i bučino ulje koje po nutritivnoj vrijednosti i kvaliteti staje uz bok maslinovom ulju. Možemo reći da ono što je maslinovo ulje za mediteransku, to je bučino ulje za kontinentalnu prehranu. Također, bučino brašno izvrsno je za različite deserte, posebice za kuglof. 

Bundeve za jelo
FOTO: Shutterstock

Ako se pitate koje su bundeve za jelo, donosimo listu nekoliko sorti:

  • obična uljna bundeva
  • hokkaido bundeva
  • butternut tikva ili bundeva
  • patišon tikva ili bundeva.

U trgovinama su najčešće dostupne male hokkaido i butternut tikve od kojih možete napraviti razna jela od bundeve.

Jela od bundeve – recepti 

Spremili smo vam pet slasnih recepata za jela od bundeve (jela od tikve).

Jela od bundeve - recepti
FOTO: Shutterstock

Bundeva u egzotičnoj kombinaciji

Prvi recept je egzotična kombinacija s indijskim oraščićima i kokosovim mlijekom.

Vegansko je to jelo koje će oduševiti čak i one skeptične.
Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte ulje na tavi. Dodajte luk i dinstajte do pojave zlatne boje. 
  2. Dodajte češnjak i curry pastu te dinstajte jednu minutu. 
  3. Zatim dodajte povrtni temeljac, kokosovo mlijeko, pire od bundeve, pastu od rajčice i leću. Poklopite i ostavite da se kuha oko 15 minuta. 
  4. Povremeno promiješajte te dodajte sol i papar. 
  5. Zadnjih nekoliko minuta kuhanja dodajte špinat.
  6. Poslužite uz rižu ili neki drugi prilog te na kraju dodajte indijske oraščiće, vrhnje i korijander po želji. 
Jela s bundevom
FOTO: Shutterstock

Bundeva s tjesteninom

Jela s bundevom slažu se i s tjesteninom. Fini umak, tjestenina i bundeva uz tople začine poput cimeta ugrijat će vas kada dođu hladni jesenski dani.

Sastojci:
Priprema 
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Četvrtine tikve stavite na lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i pecite u pećnici oko 40 minuta dok ne omekšaju. 
  2. Nakon što je tikva pečena, ostavite da se malo ohladi i izblendajte
  3. Tjesteninu skuhajte prema uputama. 
  4. Na tavi otopite maslac i dodajte ružmarin, a nakon nekoliko minuta ga izvadite i dodajte pire od tikve, crème fraiche, čili, cimet i muškatni oraščić. 
  5. Dodajte sol i papar
  6. Na kraju umiješajte tjesteninu i posipajte parmezanom
Zdravi recepti s bundevom
FOTO: Shutterstock

Proteinski shake s bundevom

Zdravi recepti s bundevom ne moraju biti komplicirani i složeni. Za one koji vode fitness životni stil ovaj proteinski shake dat će novi pogled na fitness recepte. 

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke stavite u blender i izblendajte
  2. Po želji dodajte cimet ili posipajte još mljevenim bademima. 
Kruh od bundeve
FOTO: Shutterstock

Kruh od bundeve

Svima nam je već dobro poznat kruh od banane, ali što kažete na kruh od pirea bundeve?  

Ovaj topli kruh od bundeve s ukusnim zimskim začinima bit će idealan kao desert uz toplu šalicu kave, čaja ili kakaa.
Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje kruha obložite papirom. 
  2. Pomiješajte sve sastojke i izblendajte ih. 
  3. Smjesu prelijte u kalup i poravnajte površinu
  4. Pecite oko 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kruh od bundeve pečen. 
  5. Po želji prošarajte kruh otopljenom čokoladom. 
Juha od bundeve i puno povrća
FOTO: Shutterstock

Juha od bundeve i puno povrća

Tople juhe nezaobilazne su u hladnijem dijelu godine. Zašto ne pripremiti toplu i ukusnu juhu od bundeve s puno povrća. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte ulje u loncu i dodajte luk, mrkvu, celer, sol i papar. Dinstajte oko 10 minuta uz povremeno miješanje
  2. Dodajte češnjak i leću, pirjajte oko dvije minute, potom dodajte povrtni temeljac, vodu, pire od bundeve i začinsko bilje. 
  3. Pustite da prokuha, a zatim ostavite da se kuha poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta
  4. Nakon što je juha kuhana, uklonite grančice začinskog bilja i ostavite malo da se zgusne

Ideje za slastice od bundeve potražite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu