Jela od bundeve: Prava riznica zdravlja! Ovi zdravi recepti s bundevom unijet će jesensku čaroliju u vaše domove
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Možemo li bundevu nazvati kraljicom jeseni? Osim što je odlična jesenska dekoracija, bundeva je i prava riznica zdravlja od koje se s lakoćom spravljaju ukusni i zdravi recepti. Zato vam u nastavku donosimo ideje za jela od bundeve!
Bundeva je bogata antioksidansom beta karotenom, što je lako prepoznati po njezinoj narančastoj boji. Beta karoten učinkovit je u borbi protiv slobodnih radikala. Sadrži različite vitamine i minerale kao što su vitamin C, vitamini B skupine, K, E, ali i kalcij, kalij, fosfor i željezo.
Osim mesa bundeve, u prehrani se koriste i bundevine sjemenke koje obiluju zdravim mastima, ali i bučino ulje koje po nutritivnoj vrijednosti i kvaliteti staje uz bok maslinovom ulju. Možemo reći da ono što je maslinovo ulje za mediteransku, to je bučino ulje za kontinentalnu prehranu. Također, bučino brašno izvrsno je za različite deserte, posebice za kuglof.
Ako se pitate koje su bundeve za jelo, donosimo listu nekoliko sorti:
- obična uljna bundeva
- hokkaido bundeva
- butternut tikva ili bundeva
- patišon tikva ili bundeva.
U trgovinama su najčešće dostupne male hokkaido i butternut tikve od kojih možete napraviti razna jela od bundeve.
Jela od bundeve – recepti
Spremili smo vam pet slasnih recepata za jela od bundeve (jela od tikve).
Bundeva u egzotičnoj kombinaciji
Prvi recept je egzotična kombinacija s indijskim oraščićima i kokosovim mlijekom.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ili sezamovog ulja
- 1 manji slatki luk (narezan na kockice)
- 2 velika režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 čajne žličice crvene curry paste
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 1 šalica pirea od bundeve
- 2 čajne žličice paste od rajčice
- 1 šalica crvene leće (suhe)
- sol
- papar
- 2 šalice mladog špinata
- pola šalice prženih slanih indijskih oraščića (po želji)
- svježi korijander (po želji).
Priprema
- Zagrijte ulje na tavi. Dodajte luk i dinstajte do pojave zlatne boje.
- Dodajte češnjak i curry pastu te dinstajte jednu minutu.
- Zatim dodajte povrtni temeljac, kokosovo mlijeko, pire od bundeve, pastu od rajčice i leću. Poklopite i ostavite da se kuha oko 15 minuta.
- Povremeno promiješajte te dodajte sol i papar.
- Zadnjih nekoliko minuta kuhanja dodajte špinat.
- Poslužite uz rižu ili neki drugi prilog te na kraju dodajte indijske oraščiće, vrhnje i korijander po želji.
Bundeva s tjesteninom
Jela s bundevom slažu se i s tjesteninom. Fini umak, tjestenina i bundeva uz tople začine poput cimeta ugrijat će vas kada dođu hladni jesenski dani.
Sastojci:
- 1 mala butternut tikva (oguljena i narezana na četvrtine)
- 2 čajne žličice maslaca
- maslinovo ulje
- 3 grančice ružmarina
- 4 jušne žlice crème fraiche (ili kiselo vrhnje)
- prstohvat cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol
- papar
- prstohvat čilija
- 300 g svježeg špinata
- parmezan za posluživanje
- 400 g tjestenine.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Četvrtine tikve stavite na lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i pecite u pećnici oko 40 minuta dok ne omekšaju.
- Nakon što je tikva pečena, ostavite da se malo ohladi i izblendajte.
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Na tavi otopite maslac i dodajte ružmarin, a nakon nekoliko minuta ga izvadite i dodajte pire od tikve, crème fraiche, čili, cimet i muškatni oraščić.
- Dodajte sol i papar.
- Na kraju umiješajte tjesteninu i posipajte parmezanom.
Proteinski shake s bundevom
Zdravi recepti s bundevom ne moraju biti komplicirani i složeni. Za one koji vode fitness životni stil ovaj proteinski shake dat će novi pogled na fitness recepte.
Sastojci:
- 1 šalica biljnog napitka
- 3 jušne žlice pirea od bundeve
- pola smrznute banane
- 1 mjerica whey proteina
- 1 jušna žlica maslaca od badema.
Priprema
- Sve sastojke stavite u blender i izblendajte.
- Po želji dodajte cimet ili posipajte još mljevenim bademima.
Kruh od bundeve
Svima nam je već dobro poznat kruh od banane, ali što kažete na kruh od pirea bundeve?
Sastojci:
- oko 400 g pirea od bundeve
- 4 bjelanjka ili 2 cijela jaja
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 šalice zobi
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice muškatnog oraščića.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje kruha obložite papirom.
- Pomiješajte sve sastojke i izblendajte ih.
- Smjesu prelijte u kalup i poravnajte površinu.
- Pecite oko 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kruh od bundeve pečen.
- Po želji prošarajte kruh otopljenom čokoladom.
Juha od bundeve i puno povrća
Tople juhe nezaobilazne su u hladnijem dijelu godine. Zašto ne pripremiti toplu i ukusnu juhu od bundeve s puno povrća.
Sastojci:
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- pola šalice luka (narezanog na kockice)
- 3/4 šalice mrkve (narezane na kockice)
- 3/4 šalice celera (narezanog na kockice)
- sol
- papar
- mljeveni češnjak
- 1 šalica suhe crvene leće
- 3 šalice vode
- 3 šalice povrtnog temeljca
- 2 šalice pirea od bundeve
- 3 grančice svježeg timijana
- 2 grančice svježeg ružmarina.
Priprema
- Zagrijte ulje u loncu i dodajte luk, mrkvu, celer, sol i papar. Dinstajte oko 10 minuta uz povremeno miješanje.
- Dodajte češnjak i leću, pirjajte oko dvije minute, potom dodajte povrtni temeljac, vodu, pire od bundeve i začinsko bilje.
- Pustite da prokuha, a zatim ostavite da se kuha poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta.
- Nakon što je juha kuhana, uklonite grančice začinskog bilja i ostavite malo da se zgusne.
Ideje za slastice od bundeve potražite u člancima:
- Slatka savijača od bundeve: Imamo recept za pravu jesensku poslasticu čiji će vas nadjev oduševiti
- Kolač od bundeve i naranče: Prava zimska slastica s tajnim sastojkom zbog kojeg ne trebate jaja, a dat će savršenu kremoznost
- Kolač od bundeve i jabuka: Imamo recept za jesensku poslasticu koja oduševljava kombinacijom začina.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja