Zdravi kolač od banana – 6 provjerenih recepata za zdravi međuobrok
- Budite prvi i komentirajte!
- 7 min čitanja
Banana se može iskoristiti na razne načine, sastojak je smoothieja, kaše, veganska je zamjena za jaja, sastojak shakea, voćnih salata, jede se uz palačinke, maslac od kikirikija, a mogu biti i flambirane ili sastojak keksi. Ako vidite da su Vam banane počele tamnjeti i razmišljate o tome da ih bacite, preporučili bismo Vam da ih sačuvate za izradu finog, zdravog kolača od banana.
Banana je voće koje se najviše konzumira u cijelome svijetu, smanjuje tlak i rizik od raka i astme. Bogate su kalijem i vlaknima, a osim što se konzumira samostalno, u svijetu je stekla popularnost i kao sastojak banana breada (kruh od banana).
Banana kruh, banana kocke, brzi kolač od jabuka i banana, kolač od zobenih pahuljica i banana, čokoladni kruh s bananama i zdravi muffini s bananom recepti su koje možete pronaći u nastavku, a izvrsni su zdravi kolači koji ne debljaju.
Banana kruh – banana bread
Za razliku od drugih recepata za popularni banana bread, ovaj recept sastoji se od 100% integralnog brašna. Možete ga zasladiti prirodnim zaslađivačima kao što su med ili javorov sirup koji sadrže neke mikronutrijente za razliku od običnog bijelog šećera. Također, ovaj recept upotpunjuje zdravo kokosovo ulje umjesto velikih količina margarina ili maslaca.
Sastojci
*Napomena: 1 šalica = cca. 230 ml.
- 1/3 šalice rastopljenog kokosovog ulja ili ekstra-djevičanskog maslinovog ulja,
- 1/2 šalice meda ili javorovog sirupa,
- 2 jaja,
- 1 šalica zgnječenih zrelih banana (oko 2 velike banane),
- 1/4 mlijeka ili vode (možete staviti i neko biljno mlijeko),
- 1 žličica sode bikarbone (nemojte stavljati prašak za pecivo kao zamjenu),
- 1 žličica vanilin ekstrakta,
- 1/2 žličice soli,
- 1/2 žličice cimeta,
- 1 ¾ šalice integralnog brašna ili običnog bijelog,
- *dodatno – 1/2 šalice oraha, komadića čokolade, grožđica, suhog voća, narezanih banana na ploške.
Upute za izradu:
- Zagrijte pećnicu na 165 °C i obložite kalup za kruh papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli izmiksajte ulje i med s metlicom. Dodajte jaja i istucite sve zajedno. Zatim, dodajte zgnječenu bananu i mlijeko. (Ako kokosovo ulje postaje tvrdo kada ga dodate hladnim sastojcima, stavite zdjelu na toplo mjesto na nekoliko minuta kako bi se ulje otopilo).
- Dodajte sodu bikarbonu, vaniliju, sol i cimet te izmiksajte. Dodajte brašno i velikom žlicom izmiješajte smjesu dok se sve ne poveže. Ako želite dodati orahe, komadiće čokolade, grožđice, suho voće ili narezane banane dodajte ih u ovom trenutku.
- Kalup namažite uljem i pospite cimetom. Za dekoraciju možete vrhom noža prijeći preko gornjeg sloja smjese u cik-cak smjeru.
- Pecite 55 do 60 minuta. Možete provjeriti čačkalicom ako je pečen.
- Ostavite da se ohladi 10 minuta u kalupu, pa ga onda izvadite van na 20 minuta da se ohladi prije no što ga narežete.
Banana kocke
Zdrave banana kocke kolači su bez maslaca i ulja s malo javorovog sirupa. Za kremu možete koristiti krem sir s manjim udjelom masti.
Ako želite da kolač bude slađi dodajte malo stevije. Ovaj recept za banana kocke možete brzo napraviti i zahtjeva jednu zdjelu za kolač i jednu za kremu. Samo uzmite u obzir da kolač u potpunosti ohladite prije no što namažete na njega kremu.
Sastojci za kolač:
- 2 velika jaja,
- 115 g grčkog jogurta,
- 2 zgnječene banane,
- 6 žlica javorovog sirupa,
- 1 žličica vanilin ekstrakta,
- 60 g zobenih pahuljica,
- 1 žličica sode bikarbone,
- 1/2 žličice cimeta,
- 150 g integralno brašno,
- 80 g komadića čokolade/suhog voća/orašida itd.
Za kremu:
- 112 g krem sira s niskim udjelom masti,
- 30 g grčkog jogurta,
- 1/2 žličice vanilin ekstrakta
- ako želite da krema bude slađa dodajte običan šećer (oko 60 g)
Upute za izradu:
- Zagrijte pećnicu na 180 ºC, obložite tepsiju 20x20cm papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli izmiksajte jaja. Umiješajte jogurt, banane, javorov sirup i vanilin ekstrakt dok se ne stvori smjesa.
- Umiješajte zobene, sodu bikarbonu i cimet. Dodajte brašno i lagano miješajte dok se sve ne poveže. Ako želite dodati komadiće čokolade, grožđice ili orašide dodajte ih u ovome trenutku.
- Smjesu izlijte u tepsiju i ravnomjerno rasporedite. Pecite 35-45 minuta, a provjerite čačkalicom je li kolač pečen.
- Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi.
- Kada se kolač ohladio, pripremite kremu tako što ćete izmiksati krem sir, jogurt, šećer i vanilin ekstrakt u maloj zdjeli. Premažite preko ohlađenog kolača prije rezanja.
Brzi kolač od jabuka i banana
Ovaj kolač sadrži jabuke i banane, a ukusan je desert nakon ručka ili pak kao dodatak uz popodnevnu kavu ili čaj. Tijesto se vrlo brzo i lako napravi, a pobrašnjene jabuke u tijestu daju posebnost ovome kolaču. Izvana pomalo tvrd, a iznutra mekan i sočan zbog čega se topi u ustima. Iako Vam se čini da ćete moći pojesti puno, svega 1 šnita ovog kolača dovoljna je da zasiti Vas i Vašu želju za nečim slatkim nakon ručka.
Osim jabuka, posebnost ovog recepta čini i mlaćenica koja utječe na prhkost kolača ali i poboljšava njegov okus. Ako želite, umjesto običnog šećera možete upotrijebiti smeđi šećer, tamni ili svijetli muscovado, kokosov šećer, demerara šećer ili brezin šećer (ksilitol).
Sastojci:
- 2 šalice bijelog mekog brašna (+ jedna žlica za jabuke)
- 3/4 šalice šećera,
- 1 čajna žličica sode bikarbone,
- 1 žličica cimeta,
- 1/2 žličice soli,
- 1,5 šalice zgnječene, zrele banane,
- 1/4 šalice mlaćenice,
- 2 velika jaja,
- 6 žlica nezaslađenog maslaca, rastopljenog i ohlađenog,
- 2 žličice vanilin ekstrakta,
- 1 i 1/4 šalice sitno narezanih i oguljenih jabuka,
- 2 žlice šećera u prahu.
Izrada:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i namažite uljem.
- U velikoj zdjeli, promiješajte 2 šalice brašna sa šećerom, sodom, cimetom i soli.
- U zdjeli srednje veličine, pomiješajte banane, mlaćenicu, jaja, rastopljeni maslac i vanilin ekstrakt.
- Mokre sastojke dodajte suhima i miješajte dok se sve ne poveže.
- U maloj zdjeli pomiješajte jabuke s 1 žlicom brašna dok jabuke nisu prekrivene slojem brašna. Jabuke stavite u tijesto i zatim ga izlijte u kalup. Gornji sloj tijesta pospite šećerom u prahu.
- Kolač pecite 55 minuta, izvadite ga i ohladite barem 10 minuta u kalupu prije nego ga izvadite van i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Kolač od zobenih pahuljica i banana
Jednostavan recept za međuobrok ovaj je kolač od zobenih pahuljica i banana. Bez maslaca, prerađenog brašna i šećera te sa samo 101 kalorijom, zdrav je i za jutarnji obrok.
Sastojci:
- 150 g zobenih pahuljica,
- 150 g integralnog ili bezglutenskog brašna,
- 1,5 žličice praška za pecivo,
- 1/2 žličice sode bikarbone,
- 2 žličice cimeta,
- 1/4 žličice muškatnog oraščića,
- 1/2 žličice soli,
- 1 žlica kokosovog ulja,
- bjelanjci od 2 velika jaja,
- 2 žličice vanilin ekstrakta,
- 264 g zgnječenih banana (otprilike 2 srednje veličine),
- 120 g grčkog jogurta,
- 60 ml javorovog sirupa,
- 60 ml mlijeka.
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C, obložite pladanj s papirom za pečenje i namažite ga uljem.
- U zdjeli srednje veličine pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
- U drugoj zdjeli pomiješajte kokosovo ulje, bjelanjke i vanilin ekstrakt. Dodajte zgnječene banane i grčki jogurt. Miješajte dok ne nestanu grudice. Umiješajte javorov sirup. Polako unutra dodajte malo smjesu sa zobenima, a povremeno umiješajte i mlijeko dok se sve ne poveže.
- Smjesu izlijte u pladanj i pecite na 180 °C 26-29 minuta.
- Kolač ostavite u pladnju dok se ne ohladi na sobnoj temperaturi.
Kolač od banane i čokolade
Kolač od banane i čokolade zdravi je kolač bez ulja, maslaca ili šećera za prave ljubitelje čokolade. Šnita ovog kruha suzbit će želju za čokoladom u bilo koje doba dana. Doručak, međuobrok ili poslastica nakon večere, ovaj kruh savršen je u svakome trenutku, a ima okus kao zdravi brownie. Ovaj kolač od banane i kakaa sočan je, ukusan i mekan.
Sastojci:
- 1,5 šalice integralnog brašna,
- 1/2 šalice nezaslađenog kakaa u prahu,
- 1,5 žličice praška za pecivo,
- 1/2 žličice soli,
- 1/2 žličice grčkog jogurta,
- 1/2 šalice meda,
- 1 veliko jaje,
- 1 žličica vanilin ekstrakta,
- 1/2 šalice mlijeka,
- 2 velike zgnječene banane
- 100 g sitno narezane tamne čokolade.
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lagano nauljite i pobrašnite kalup za kruh.
- U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
- Izmiksajte u posebnoj zdjeli jogurt, med, jaje i vaniliju.
- Dodajte pola smjese suhih sastojaka u smjesu s mokrima i miksajte na najmanjoj jačini i polako umiješajte mlijeko. Smjesa će biti gusta. Umiješajte zgnječene banane dok se sve ne poveže. Na kraju dodajte sitno narezanu tamnu čokoladu.
- Smjesu ulijte u kalup i ako želite dodajte još malo narezane čokolade na vrh prije pečenja. Pecite na srednjem utoru 50 minuta.
- Ostavite da se ohladi u kalupu 20 minuta prije no što ga izvadite i ostavite da se još ohladi.
Zdravi muffini s bananom
Ovo su mekani, integralni, slatki, ukusni i zdravi muffini s bananom. Ovaj recept sadrži jednostavne sastojke i sve ih možete pomiješati u jednoj zdjeli.
Umjesto da radite kruh od banane, napravite ove zdrave muffine koji su jednostavniji za izradu i brže ih možete izmiješati i ispeći.
Sastojci
- 1/3 šalice rastopljenog kokosovog ulja ili ekstra-djevičanskog maslinovog ulja,
- 1/2 šalice javorovog sirupa ili meda,
- 2 jaja,
- 3 zgnječene banane,
- 1/4 šalice mlijeka,
- 1 žličica sode bikarbone,
- 1 žličica vanilin ekstrakta,
- 1/2 žličice soli,
- 1/2 žličice cimeta,
- 1 i 3/4 integralnog brašna,
- 1/3 šalice zobenih pahuljica,
- 1 žličica šećera.
Upute za izradu:
- Zagrijte pećnicu na 165 °C. Nauljite svih 12 utora za muffine s uljem ili maslacem.
- U velikoj zdjeli pomiješajte kokosovo ulje i javorov sirup. Dodajte jaja i dobro promiješajte. Umiješajte zgnječene banane i mlijeko, zatim dodajte sodu bikarbonu, vanilin ekstrakt, sol i cimet.
- Umiješajte brašno i zobene u smjesu, a miješajte s velikom žlicom dok se ne poveže. Možete dodati i lješnjake, čokoladu ili sušeno voće.
- Tijesto ulijte u kalupe za muffine na otprilike 2/3 kalupa. Pospite gornji sloj s malo zobenih i šećerom u prahu. Pecite ih 22 do 25 minuta.
- Ostavite ih vani da se ohlade. Na sobnoj temperaturi mogu izdržati 2 dana, a u frižideru do 4 dana.