Kako napraviti domaći kikiriki maslac?
- 2 komentara
- 1 min čitanja
Napravite domaći maslac od kikirikija, poznatu i vrlo hranjivu američku deliciju, bogatu biljnim proteinima, dobrim mastima i mnogim drugim hranjivim tvarima.
Kikiriki maslac idealan je obrok za sve one kojima je potrebna dodatna energija. Možete ga konzumirati u raznim varijantama: dodati mu med, cimet, sušeno ili orašasto voće, sjemenke suncokreta i sve drugo što vam padne na pamet.
Ako ga dodate zobenoj kaši ili žitaricama, dobit ćete vrlo ukusan i zdrav doručak, no pripazite da to bude u umjerenim količinama, jer je ova namirnica poznata kao kalorična bomba. Jedna žličica kikiriki maslaca sasvim je dovoljna da unesete dovoljno hranjivih tvari i povećate energiju.
Kikiriki maslac je teško naći u dućanima i obično je poprilično skup, no recept je vrlo jednostavan i možete ga pripremiti u nekoliko minuta.
Potrebni sastojci:
- 1 šalica oljuštenog kikirikija
- 1 žlica ulja
- Prstohvat soli po želji
- Med, cimet ili drugi dodaci u količini prema želji
Priprema:
- Oljušteni kikiriki i ulje sameljite u blenderu dok ne dobijete glatku i kompaktnu smjesu, dodajte prstohvat soli, med i cimet, sušeno ili orašasto voće te još malo promiješajte.
- Kako biste dobili finiju teksturu, kikiriki možete prije dodavanja u blender malo poškropiti vodom i propržiti u pećnici zagrijanoj na 200 C, dok ne dobije lijepu svijetlo smeđu boju (otprilike 15 minuta), no nama je jednako ukusna i sirova varijanta.
Navedene količine dovoljne su za pripremu pola šalice kikiriki maslaca, no možete napraviti i veću količinu i kikiriki maslac pospremiti u hladnjak u čvrsto zatvorenoj posudi. Kikiriki maslac može trajati oko dva tjedna.
Dobar tek.. 🙂
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja