Top 10 namirnica koje trebate imati kod kuće
- Budite prvi i komentirajte!
- 10 min čitanja
Za mnoge namirnice pažljivo se brinemo da ih kod kuće nikada ne ponestane. Namirnice koje se uvijek moraju naći u smočnici razlikuju se, naravno, od pojedinca do pojedinca, a ovise o načinu prehrane kao i osobnim preferencijama, tj. ukusima.
Među njih svakako treba uvrstiti što više nutritivno bogatih namirnica jer si tako olakšavamo stvaranje pravilnih prehrambenih navika i podržavamo dugoročno zdravlje.
Slijedi prijedlog 10 nutritivno bogatih namirnica koje trebate imati kod kuće, a koje bi vam mogle olakšati svakodnevne izazove u kuhinji kao i poslužiti u onim trenucima kada ne možete otići do supermarketa.
1. Žitarice
Uz voće i povrće, žitarice čine temelj prehrane te ih je zbog toga vrlo korisno imati uvijek kod kuće. Žitarice su izvor mnogih nutrijenata, a cjelovite žitarice osobito su bogate:
- prehrambenim vlaknima,
- nekim vitaminima B skupine – tiaminom, riboflavinom, niacinom i folatom,
- nekim mineralima – željezom, magnezijem, selenom.
Žitarice su vrlo raznolika skupina namirnica u kojoj svatko može pronaći najdraže, ovisno o cijeni i okusu. Poželjno je da je barem pola žitarica koje se jedu u danu cjelovito, tj. integralno jer one osobito štite zdravlje srca i krvnih žila, a podržavaju i normalnu probavu.
Žitarice su vrlo praktične zbog toga što se lako mogu uklopiti u veliki broj jela, a imaju i dug rok trajanja. Primjer žitarica s kojima se može napuniti smočnica:
- riža,
- zobene pahuljice,
- proso,
- ječam,
- kvinoja,
- heljda,
- integralna tjestenina,
- kukuruzna krupica,
- pšenična krupica ili griz,
- pšenično brašno,
- kukuruzno brašno,
- raženo brašno.
Iako se rok trajanja razlikuje ovisno o vrsti žitarice, one se mogu skladištiti relativno dugo vremena. Za cjelovite žitarice vrijedi:
- cjelovite žitarice mogu se u hermetički zatvorenim posudama skladištiti i do 6 mjeseci, na hladnom i suhom mjestu, te do godinu dana u zamrzivaču,
- brašna od cjelovitih žitarica mogu se skladištiti do 3 mjeseca na suhom i hladnom mjestu te do 6 mjeseci u zamrzivaču.
Rafinirane žitarice imaju duži rok trajanja.
Žitarice se mogu koristiti za pripremu različitih:
- rižota,
- variva,
- salata,
- složenaca,
- kaša,
- tjestenine,
- tortilja,
- kruha.
Neki recepti u koje se ove namirnice mogu uklopiti su:
- Rižoto od šparoga
- Rižoto sa šampinjonima i povrćem
- Proljetni rižoto
- Proso s povrćem
- Varivo od ječma i slanutka
- Žganci s mlijekom
- Kruh bez kvasca
2. Korjenasto povrće
Veliki je broj raznovrsnoga korjenastog povrća koje čini temelj mnogim jelima. Zbog toga ga je uvijek mudro imati pri ruci. U korjenasto povrće ubrajaju se:
- luk,
- češnjak,
- krumpir,
- batat,
- repa,
- cikla,
- mrkva,
- peršin,
- celer,
- komorač.
Iako su energetski bogatiji od ostaloga povrća zbog veće količine škroba, korjenasto povrće i dalje je relativno niske energetske vrijednosti te iznimnog nutritivnog sastava. Ovisno o vrsti korjenastog povrća, ono može biti bogato:
- vitaminom A,
- kalcijem,
- kalijem.
Ono se treba skladištiti na suhom i hladnom mjestu, a za produženje roka trajnosti poželjno ga je čuvati u plastičnim vrećama s rupama koje sprječavaju preveliko nakupljanje vlage, dok u isto vrijeme sprječavaju njihovo isušivanje.
Korjenasto povrće može se koristiti u:
- salatama (npr. salata od mrkve),
- varivima (npr. varivo od mahuna s batatom),
- kao prilog,
- u smoothiejima (npr. grčki smoothie s mrkvom i narančom).
3. Zamrznuto voće i povrće
Svima je dobro poznata preporuka unosa 5 serviranja voća i povrća u danu. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje unos voća i povrća na drugačiji način – minimalno 400 g svaki dan.
Voće i povrće zaista je nezaobilazan dio prehrane. Iako je svježe voće i povrće uvijek poželjnije, njegove zalihe potrebno je često obnavljati, što može obeshrabriti njegovu konzumaciju. Zamrznuto voće i povrće praktično je te se može dugo skladištiti bez brige za njegovim propadanjem.
Istraživanje objavljeno 2018. godine u časopisu Nutrition pokazalo je da osobe koje redovito koriste zamrznuto voće i povrće ukupno unose više voća i povrća u odnosu na potrošače kojima zamrznuto voće i povrće nije uobičajena namirnica u kuhinji.
Iako mnogi i dalje smatraju da je zamrznuto voće i povrće lošije kakvoće u odnosu na svježe te da ne može imati povoljne učinke na zdravlje, to nije točno. Voće i povrće u prehrambenoj se industriji podvrgava procesu brzoga smrzavanja čime se postiže visoka očuvanost hranjivih sastojaka.
Štoviše, u nekim slučajevima količina nutrijenata u zamrznutom voću i povrću može biti veća nego u svježim plodovima koji su skladišteni tijekom dužeg perioda.
Zamrznuto voće može se koristiti prilikom pripreme:
- smoothieja (npr. zeleni smoothie),
- zobene kaše,
- slastica,
- kao ledeni međuobrok,
- odmrznuti pa iskorišteni u pripremi voćne salate.
Zamrznuto povrće može se koristiti umjesto svježeg povrća, primjerice prilikom pripreme:
- različitih vrsta salata (npr. mahune na salatu),
- smoothieja (npr. zeleni smoothie),
- variva (npr. varivo od povrća i mahunarki),
- priloga,
- umaka,
- juha.
4. Suhe i konzervirane mahunarke
Mahunarke su najbogatiji izvor proteina među namirnicama biljnoga podrijetla. Osim proteina, sadrže i brojne druge hranjive sastojke, poput prehrambenih vlakana, vitamina i minerala.
Uz to, jeftine su i mogu se skladištiti u smočnici vrlo dugo vremena. I one su vrlo raznolike, stoga svatko može pronaći one koje mu najbolje odgovaraju.
U mahunarke se ubrajaju primjerice:
- leća,
- slanutak,
- grah,
- soja,
- grašak.
Mahunarke se najčešće pripremaju iz suhih mahunarki, a osim toga dostupne su i konzervirane mahunarke.
Priprema suhih mahunarki zahtijeva više vremena jer se one trebaju:
- oprati i očistiti od nečistoća, poput ostataka kamenčića,
- namakati 8-12 sati (osim leće, suhog graška i mungo graha koje nije potrebno namakati prije pripreme),
- kuhati od 20 minuta pa sve do 3 sata, ovisno o vrsti mahunarke.
Suhe mahunarke korisne su jer ne zauzimaju mnogo mjesta, mogu se vrlo dugo skladištiti te se vrlo lako uklapaju u brojna jela.
S druge strane, konzervirane mahunarke praktičnije su za korištenje jer ne zahtijevaju mnogo truda oko pripreme. Ipak, mogu sadržavati značajne količine soli zbog čega se preporučuje isprati ih prije upotrebe u jelima.
Više o načinu kuhanja suhih mahunarki možete pročitati u članku Kako pravilno i brzo skuhati mahunarke?
Mahunarke se mogu koristiti u pripremi brojnih jela, kao što su:
- salate (npr. salata od paprike, crvenog graha i quinoe),
- variva (npr. varivo od leće),
- namazi (npr. humus),
- bolonjez.
5. Riblje konzerve
Sirovo meso i riba predstavlja nutritivno vrijedne namirnice. Međutim, vrlo se lako kvare i nisu dugog roka trajanja.
Osim zamrznutog mesa i ribe, praktičan odabir za skladištenje u većim količinama je konzervirana riba. Ona ima iznimno dug rok trajanja. Ipak, zaista je manje nutritivne kakvoće u odnosu na svježu ribu.
Konzervirana riba može biti izvor:
- lako probavljivih proteina,
- omega-3 masnih kiselina (s dužinom skladištenja opada njihova količina),
- kalcija, ako je sitna riba s kostima, poput sardine.
Konzervirana riba nema velike zahtjeve za skladištenjem – treba se čuvati na suhom mjestu na temperaturama nižim od 30°C. Hrana iz oštećenih konzervi ne smije se jesti jer bi mogla sadržavati opasne bakterijske toksine.
Riblje konzerve mogu poslužiti kao cjeloviti obrok uz dodatak neke vrste žitarice i povrća.
Osim toga, one se mogu koristiti u pripremi:
- pašteta (npr. pašteta od sardina),
- salata,
- polpeta,
- umaka za tjestenine (npr. umak od rajčice s tunjevinom).
6. Pasirana rajčica
Pasirana rajčica ili umak od rajčice ne samo što je namirnica s dugim rokom trajanja, već je i vrlo nutritivno bogata.
Kuhanjem i pasiranjem rajčice dolazi do oslobađanja veće količine likopena iz rajčice, što je potvrdilo i istraživanje objavljeno 2015. godine u časopisu International Journal of Molecular Sciences. Likopen je crveni pigment koji ima antioksidacijsko i protuupalno djelovanje.
Pasirana rajčica može se dugo skladištiti neotvorena. Jednom kada se otvori potrebno ju je čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od 5 do 7 dana. Ona se može i zamrznuti, čime joj se produžuje tok trajanja.
Pasirana rajčica može biti nutritivno bogati dodatak brojnim jelima. Od nje se mogu pripremiti primjerice:
- juha od rajčice,
- variva,
- razni umaci,
- pizza,
- lazanje.
7. Trajna mlijeka i biljni napitci
Trajno mlijeko i biljni napitci također su namirnice koje se mogu skladištiti duže vremena i uklopiti u brojna jela.
Mliječni proizvodi i biljni napitci obogaćeni vitaminima i mineralima važan su izvor kalcija i vitamina B12 u ljudskoj prehrani. Među biljnim napitcima, sastav najsličniji mlijeku ima sojin napitak, tj. sojino mlijeko.
Istraživanje objavljeno 2001. godine u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition utvrdilo je smanjenu probavljivost i biološku vrijednost proteina u mlijeku podvrgnutom sterilizaciji, tj. trajnog mlijeka, u odnosu na proteine iz svježeg mlijeka koje se podvrgava blažoj termičkoj obradi, tj. pasterizaciji.
Uočena promjena nije bila osobito velika te je iznosila u prosijeku 5 % za probavljivost i 10 % za biološku vrijednost proteina mlijeka.
Ipak, oni se mogu skladištiti duže vrijeme i osobito su korisni onda kada ne možete svakih nekoliko dana posjetiti supermarket kako biste obnovili zalihu mlijeka. Trajno mlijeko i biljni napitci mogu biti dodatak ne samo brojnim jelima, već i pićima, poput kave i čaja.
Mlijeko se može dodati u jela poput:
- muesli,
- zobene kaše,
- žganaca s mlijekom,
- smoothieja,
- umaka.
8. Izvor masnoća
Masnoće su u kulinarskom smislu vrlo važne za formiranje okusa. Gotovo svaki recept zahtijeva određenu količinu masti ili ulja. S nutritivnog stajališta, energetski su bogate, ali su isto tako nužne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.
S njima, dakle, treba biti umjeren i birati one izvore koji su bogatiji poželjnijom vrstom masti, odnosno takozvanim nezasićenim masnim kiselinama.
Primjeri izvora masnoća koje biste trebali imati kod kuće su:
- maslinovo ulje,
- maslac od kikirikija ili nekog drugog orašida,
- bučino ulje,
- sezamovo ulje,
- kokosovo ulje (bogatije zasićenim masnim kiselinama).
Više o upotrebi ulja tijekom kuhanja možete pročitati u članku Vrste ulja – najbolja za kuhanje i pečenje?
Većina ulja i masti treba se skladištiti na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Neka, poput lanenog, zbog visoke nestabilnosti treba čuvati u hladnjaku.
Masnoće osim okus doprinose i dužem osjećaju sitosti nakon obroka. Umjesto margarina kruh se može poškropiti i nekom vrstom ulja, poput maslinovog ili bučinog. Osim toga, različite vrste masnoća mogu se koristiti prilikom pripreme:
- pesto umaka,
- wok-a,
- salata,
- mnogih drugih jela.
9. Začinsko i aromatsko bilje
U postizanju finih okusa jela veliku ulogu imaju začini, tj. začinsko i aromatsko bilje. Osim svog doprinosa okusu, mirisu i boji jela, začini sadrže brojne korisne sastojke koji djeluju zaštitno protiv različitih kroničnih i akutnih oboljenja.
Sastojci koje začini sadrže mogu djelovati:
- antioksidacijsko,
- protuupalno,
- antikancerogeno,
- na snižavanje razine glukoze u krvi,
- na snižavanje razine kolesterola u krvi.
Začini koje biste svakako trebali imati u zalihi su:
- papar,
- slatka paprika,
- bosiljak,
- origano,
- majčina dušica,
- ružmarin,
- kopar,
- curry mješavina začina,
- cimet,
- peršin,
- lovor,
- čili,
- đumbir u prahu,
- češnjak u prahu.
Ovaj popis čini se vrlo dugim, ali kada se jednom opremite začinima neće biti teško održavati zalihe.
Iako svježi začini imaju jaču aromu, sušeni začini imaju duži rok trajanja i ne zahtijevaju posebnu brigu pa su praktičniji za skladištenje i korištenje. Sušene začine najbolje je skladištiti na suhim, hladnijim mjestima, a pri dugotrajnijem skladištenju poželjna je i što manja prisutnost svjetlosti.
Začini se koriste u brojnim jelima. Cimet je glavni začin u slatkim jelima i desertima, dok je u varivima nezaobilazan lovorov list. U mesna jela najčešće se dodaju:
- bosiljak,
- ružmarin,
- peršin,
- origano,
- paprika,
- papar.
10. Jaja ili proizvodi od soje
Naposljetku, važan au sastojak u kućanstvima mnogih upravo jaja. Iako nemaju osobito dug rok trajanja, ipak predstavljaju osnovnu namirnicu u kuhinji. Za vegetarijance koji ne konzumiraju jaja kao i vegane dobra alternativa jajima mogu biti proizvodi od soje, poput primjerice tofua ili tempeha.
Jaja su vrijedan izvor proteina, ali i brojnim vitamina i minerala, među kojima se ističu:
- vitamin B12,
- vitamin B2,
- vitamin A,
- vitamin B5,
- kolin.
Uz to, vrlo su jednostavna za pripremu i lako se mogu uklopiti u brojna jela. Ako želite biti u potpunosti sigurni da je jaje sigurno za konzumaciju i ne predstavlja nikakav rizik za otrovanje hranom, termički ga obradite u potpunosti.
Jaja imaju rok trajanja od 3 do 5 tjedana ako se skladište u hladnjaku. Međutim, ona se mogu isto tako zamrznuti čime se njihov rok trajanja povećava na godinu dana.
Otvoreni tofu ima rok trajanja 3-5 dana ako se čuva u hladnjaku. Više informacija o soji i proizvodima od soje možete pronaći u članku Soja i njen utjecaj na zdravlje.
Pomoću jaja, kao i tofua, mogu se pripremiti jela poput fritate, kajgane ili quiche lorraine-a.
Jaja možete iskoristiti i u nekim od sljedećih recepata:
Neki recepti koji uključuju upotrebu tofua su:
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- biljno mlijeko
- COVID-19
- jaja
- karantena
- kikiriki maslac
- konzervirana hrana
- korjenasto povrće
- koronavirus
- mahunarke
- riba
- začin
- začinsko bilje
- zamrznuto voće i povrće
- žitarice
Izvori:
- Oldways Whole Grains Council: Storing Whole Grains.
- U.S. Department of Agriculture (2011) What is MyPlate? Choose MyPlate.
- Kubala, J. (2020) 12 of the Best Non-Perishable Foods. Healthline.
- Link, R. (2018) The 13 Healthiest Root Vegetables. Healthline.
- Storey, M., Anderson, P. (2018) Total fruit and vegetable consumption increases among consumers of frozen fruit and vegetables. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 46, 115–121.
- Rasmussen, J., Driessen, S. (2018) Storing canned food. University of Minnesota Extension.
- Vallverdú-Queralt, A., Regueiro, J., de Alvarenga, J. F., Torrado, X., Lamuela-Raventos, R. M. (2015) Carotenoid profile of tomato sauces: effect of cooking time and content of extra virgin olive oil. International journal of molecular sciences, 16(5), 9588–9599.
- alKanhal, H. A., al-Othman, A. A., Hewedi, F. M. (2001) Changes in protein nutritional quality in fresh and recombined ultra high temperature treated milk during storage. International journal of food sciences and nutrition, 52(6), 509–514.
- Jiang T. A. (2019) Health Benefits of Culinary Herbs and Spices. Journal of AOAC International, 102(2), 395–411.
- Harvard Health Letter (2018) The pros and cons of root vegetables. Harvard Health Publishing.