Žganci s mlijekom- cjeloviti obrok bez glutena
- 4 komentara
- 1 min čitanja
Palenta (polenta), u nekim krajevima poznatija kao žganci, staro je i dobro poznato jelo. U prošlosti, kada ničega drugoga nije bilo za jesti, kukuruza je skoro uvijek bilo pa tako i palente. Osnovni, skoro pa i jedini, sastojak žganaca je kukuruzna krupica. Žganci su odličan izvor ugljikohidrata slične nutritivne vrijednosti kao i pšenični proizvodi, ali za razliku od pšenice, žganci ne sadrže gluten.
Priprema žganaca – kako skuhati žgance
- U lonac stavite vodu – količina neka bude 3 puta veća od količine kukuruzne krupice koju ćete staviti.
- U vodu dodajte soli i neku mast (mi preporučamo Ghee ili maslinovo ulje, ali može ići i običan maslac) i grijte dok voda ne zakipi.
- Kad zakipi dodajte kukuruznu krupicu, jako miješajte kako se ne bi stvorile grudice.
- Ukoliko želite, dolijte mlijeko.
- Kada se smjesa zgusne jelo je gotovo.
- Ukoliko želite da žganci budu gušći ili rjeđi prilagodite količinu vode.
Možete umjesto kravljeg mlijeka dodati mlijeko od soje ili rižino mlijeko.
Žganci – serviranje
Gusto pripremljene žgance moguće je razrezati na kocke. Kako biste to napravili, potrebno je žgance staviti u kockastu posudu da poprime kockasti oblik i onda narezati. Uz malo sreće dobiti ćete kocke kao na slici.
Kako žganci imaju dosta neutralan okus uz njih ide skoro sve, sirovo ili kuhano povrće, mrkva i grašak, salata od rajčice…
Ukratko, sve što nađete u hladnjaku možete servirati s palentom.
Ukoliko dodajete povrće, servirajte ga sa strane, nemojte ga miješati sa žgancima jer bi takva smjesa mogla izgledati kao da je netko povraćao.
Dobar tek!
Žganci s vrhnjem
Najčešće se na žgance dodaje vrhnje ili prženi luk.
Narezane guste žgance možete i malo popržiti na tavi što im daje specifičan. okus.