Intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko

mlijeko

U ovom članku bavit ćemo se tegobama koje nastaju zbog konzumacije mlijeka. Što su, zašto nastaju i kako ih spriječiti/liječiti?

Intolerancija na laktozu

Javlja se onda kada konzumiramo mlijeko, a naše tijelo ne proizvodi dovoljno enzima laktaze (Laktaza- enzim koji razgrađuje mliječni šećer). Bebe proizvode više laktaze kako bi mogla probaviti majčino mlijeko. Prerano rođena djeca ponekad imaju intoleranciju na laktozu već po rođenju, dok normalno rođena djeca obično ne razvijaju znakove intolerancije prije treće godine života.

Intolerancija je vrlo raširena među odraslima i nije opasna. Ona se javlja kod oko 8% populacije. Neke grupe ljudi ju imaju i češće. To su  Azijati, Afrikanci i, što je važno za naše podneblje, Mediteranci.

Simptomi intolerancije na laktozu

Simptomi se javljaju nakon pola sata do 2 sata od konzumacije mliječnih proizvoda. Jačina simptoma ovisi o količini mliječnih proizvoda koji su konzumirani. Ti simptomi su:

 • Grčevi u trbuhu
 • Proljev
 • Nadutost/vjetrovi
 • Mučnina

Dijagnoza intolerancije na laktozu

Najčešće dijagnostičko sredstvo koje je i vrlo precizno je:

Izdisajni test – ispitivanje količine vodika u dahu nakon konzumirane doze laktoze.

Također se mogu koristiti i ova dijagnostička sredstva:

Krvne pretrage – količina enzima ispituje se u krvnoj slici.

Endoskopija – postupak pregledavanja gornjeg djela probavnog sustava.

Liječenje/ ponašanje kod prisutne intolerancije

Najvažnije je smanjiti ili potpuno ukloniti mlijeko iz prehrane. Oni koji imaju nizak nivo laktaze mogu popiti 0.5 do 1 dcL mlijeka bez posljedica. Količina veća od 1 dcL će uzrokovati probleme.

Najopasnije je piti svježe mlijeko. Neke obrađene mliječne namirnice imaju manju količinu laktoze u odnosu na količinu mlijeka pa ih intolerantne osobe lakše podnose, to su:

 • margarin i fermentirani mliječni proizvodi, npr. jogurt.
 • sladoled, frape i tvrdi sirevi

Kao nadomjestak za mlijeko nude se:

 • Kravlje mlijeko bez laktoze
 • Soja mlijeko – često mu proizvođači dodaju kalcij kako bi se nadoknadio kalcij iz kravljeg mlijeka
 • Kozje mlijeko – ima 10% manje laktoze od kravljeg
Enzimi laktaze kao dodatak prehrani

Ukoliko je osoba jako osjetljiva na laktozu, a NE želi izbaciti mlijeko iz prehrane preporučuje joj se uzimanje enzima laktaze. Enzimi dolaze u kapsulama/ tabletama i konzumiraju je prije objeda, o detaljima se raspitajte u ljekarni.

Oni koji su jako osjetljivi na laktozu trebaju biti oprezni kada jedu hranu koju nisu sami pripremili, trebaju se raspitati o sastojcima te hrane. Često se laktoza nalazi u umacima za salatu, pojačivačima okusa, a nalazi se i u lijekovima.

Neunošenje mlijeka u organizam može izazvati manjak kalcija i vitamina D, pa osobe koje su izbacile mlijeko s menija trebaju naći nove izvore tih nutrijenata ili jednostavno piti nadomjestak kalcija u tabletama ili nekom drugom obliku.

Alergija na mlijeko

Alergija na mlijeko javlja se kada imunološki sustav burno reagira na proteine u mlijeku. Dolazi do reakcije koja može biti:

 • na koži – crvenilo i svrbež, natjecanje oko usta
 • u želucu – grčevi, proljev, povraćanje (simptomi slični kao kod intolerancije na laktozu)
 • simptomi rinitisa – curenje nosa, suzne oči, kihanje i astma

Dijagnoza alergije na mlijeko

Radi se kožni test kao i kod ostalih alergija.

Alergičari, izbacite mlijeko iz prehrane!

Važno je izbaciti mlijeko iz prehrane. Dok oni koji su intolerantni na laktozu mogu podnijeti malu količinu mlijeka ili mogu uzeti enzime laktaze i nemati nikakve simptome, alergičari nemaju “nadomjestak” koji bi im omogućio konzumiranje mlijeka.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.83 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: alergija na mlijeko, alergija na laktozu, intolerancija na laktozu, osjetljivost na laktozu, alergija na mlijeko simptomi, intolerancija na laktozu simptomi, alergija na laktozu simptomi, mlijeko bez laktoze, intolerancija na mlijeko simptomi, intolerancija na mlijeko, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu