Ječmena kaša – recept za super doručak, ručak i večeru
- 7 komentara
- 3 min čitanja
Lagana za želudac, s puno vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa, ječmena kaša pravi je odabir za zdrav, ali i ukusan obrok. Ona skoro da i nema loših masti u sebi, pa se preporučuje i kod mršavljenja.
Od ječma se radi pivo, ječam se dodaje u variva (recimo grah), rade se specijaliteti slični rižotu, ali autoru teksta najzanimljivija i najfinija je slatka ječmena kaša.
Kako se radi ječmena kaša?
Ječmena kaša jednostavna je za pripremu, ali se dugo kuha (oko 45 minuta). S obzirom na to da može dugo stajati u hladnjaku možda vam ne bi bilo loše napraviti veću količinu, pa jesti kroz par dana.
- Noć prije ostavite ječam da se namače u vodi. Ovo čak i nije nužno, možete ga i direktno kuhati, ali dobro ga je namakati jer će na kraju biti “kašastiji”.
- U loncu umočite ječam u vodu (bez obzira jeste li ga namakali noć prije ili ne) i kuhajte dok ne zakipi, omjer ječam:voda neka bude 1:3.
- Kada zakipi, smanjite vatru i nastavite kuhati oko 45 minuta te dolijevati vodu tako da lonac nikad ne ostane bez vode (ječam brzo upija vodu).
- Kada se uvjerite da se ječam raskuhao, ugasite vatru.
- Ostavite još sat vremena da ječam upije što više vode.
- Istresite višak vode i to je to (ako ste radili veću količinu, spremite u hladnjak).
Ječmena kaša bit će bijele do smećkaste boje ovisno o vrsti ječma.
Ječmena kaša i zdravlje su dva usko povezana pojma jer ječam sadrži:
Ječmena kaša – recepti
Od ječmene kaše možete napraviti bilo koju vrstu obroka, od doručka do večere i raznih užina. U nastavku članka donosimo primjere za par jela kojima možete upotpuniti svoju prehranu.
Super doručci s ječmom
Ječmena kaša je izvrstan doručak. Kako okus ne bi bio nezanimljiv, probajte s njom iskombinirati mnoge druge sastojke. Tako ćete si osigurati ukusni obrok i dovoljno hranjivih tvari.
Kada govorimo o slatkim receptima za doručak, mogućnostima nema kraja. Probajte sljedeće kombinacije s ječmenom kašom:
- ječmena kaša + jogurt + žlica meda + šumsko voće
- ječmena kaša + sojino mlijeko + marmelada + indijski oraščići
- ječmena kaša + žlica meda + naribana jabuka + cimet + sjemenke lana
- ječmena kaša + kefir + suho voće (grožđice i šljive) + kompot.
Priprema slanih jela s ječmenom kašom
Kod slanih jela priprema je slična kao i priprema rižota, s time da je ječam dobro namakati noć prije. Često se radi ječam s povrćem, ječam sa špinatom i ječam s gljivama.
Ječmena kaša kao prilog će biti dobra nadopuna jelima s povrćem, mesom ili ribom. Donosimo recept za rižoto od povrća i ječma.
Sastojci:
- 1 mrkva srednje veličine
- oko 200 g celera nasjeckanog na komadiće
- pola manje bundeve koja je oguljena i očišćena od sjemenki te narezana na manje komadiće
- oko 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 l napravljenog povrtnog temeljca
- 200 g ječma
- pola nasjeckanog crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 120 ml suhog bijelog vina
- 250 g špinata
- sol i papar po želji
- korijander ili lovor po želji.
Rižoto od ječma – priprema
- Zagrijte pećnicu na 220°C. Na aluminijsku foliju u protvan slažite mrkvu, celer i bundevu, malo posolite i nauljite. Pecite oko 25 minuta.
- Češnjak, luk i ječam dinstajte na dvije jušne žlice maslinovog ulja na srednjoj vatri, dok ne omekšaju. Zalijte s vinom te dobro miješajte dok se ne upije. Tada zalijte s otprilike pola količine povrtnog temeljca i miješajte dok se tekućina ne počne upijati.
- Zalijte s preostalim povrtnim temeljcem i kuhajte oko 30 minuta uz često miješanje. Dodajte pečeno povrće, a kad se ugrije umiješajte i špinat.
- Nakon još par minuta kuhanja ugasite vatru i pustite da se okusi prožmu oko tri minute. Rižoto posolite i popaprite po želji te odmah poslužite.
Ako je rižoto od ječma ostao rijedak, možete dodati još malo vrele vode. Na kraju bi trebao biti lagano gust i imati teksturu guste juhe. Ako želite drukčiji efekt, dodajte manje ili više povrtnog temeljca na početku.
Napomena za one koji ne podnose dobro gluten
Ječam sadrži gluten. To nije isti gluten koji se nalazi u pšenici, ali ipak budite oprezni. Koji je vaš omiljeni recept?
Više ideja za recepte pronačite u člancima:
- Zimska juha od graha i ječma – recept
- Varivo od ječma i slanutka – recept
- Minestrone od ječma i gljiva – krepka, aromatična i zdrava juha
- Varivo od poriluka i ječma – ekstra kremozno.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja
- Hearty Barley Recipes. (2019). EatingWell.
- Velden, D. (2019). How To Cook Tender, Chewy Barley. Kitchn.
- Ware, M. (2019). What are the health benefits of barley? Medical News Today.
- Groves, M. (2018). Is Barley Good for You? Nutrition, Benefits and How to Cook It. Healthline.