Varivo od ječma i slanutka: Ovaj jednostavan recept bogat proteinima, vlaknima i mineralima ugrijat će vas i zasititi
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ječam, žitarica koju povijest pamti kao jednu od najstarijih kultiviranih biljaka Europe, obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana i ima nizak glikemijski indeks.
Pržen kao za kavu, fermentiran u alkoholnim pićima, kao slad ili samljeven u brašno – namjene su mu raznolike. Meni jedna od najdražih verzija kuhanog ječma jest ona u minestrone juhi s gljivama, dok ga ljeti često koristim hladnog u salatama. Ovaj vam put predstavljam varivo od ječma i slanutka.
U receptu sam koristila konzervirani slanutak, ali slobodno možete koristiti suhi. Vodite računa o vremenu namakanja i, sukladno tome, vremenu kuhanja, a više o savjetima takve vrste, kao i o samom slanutku pročitajte u članku “Slanutak – kako se priprema i slasni recepti“.
Ako želite da korica bude još hrskavija, nakon što ste izvadili mekani dio kruha iz unutrašnjosti premažite ih lagano maslinovim uljem i zapecite 5 – 7 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici. Čisto da se ugriju i da ulje napravi hrskaviju koricu iznutra kako bi ona bila još ukusnija kad se natopi s varivom.
Nekoliko mojih recepata/varijanti krušnih posudica opisat ću vam u nekom od sljedećih tekstova, kada ću vam predstaviti i recept za istarsku jotu – krepku, gustu i ukusnu juhu s kupusom, idealnu za kad još malo zahladi.
Sastojci za pun lonac variva (četiri izdašne porcije):
- 200 g ječma
- 240 g slanutka (prethodno kuhanog)
- 2 srednje velika krumpira
- 2 l povrtnog temeljca
- 2 luka
- 1 mrkva
- 4 žlice ulja
- sol
- papar
- svježi komorač.
Priprema
- Na dvije jušne žlice ulja kratko popržite mrkvu koju ste prethodno narezali na kolutiće.
- Dodajte povrtni temeljac te ječam. Dobro promiješajte i kuhajte 20-ak minuta.
- Za to vrijeme nasjeckajte luk na sitne kockice i pržite ga na dvije jušne žlice ulja. Lagano posolite da ispusti vodu, a po potrebi podlijevajte koristeći vodu u kojoj se kuhaju ječam i mrkva. Luk je potrebno dinstati dok se ne karamelizira.
- Nasjeckajte krumpir na male kockice i, nakon što se varivo kuhalo 20-ak minuta, dodajte ga u isto zajedno sa slanutkom, osim ako koristite namočeni, onda ga je potrebno dodati odmah na početku, kad i ječam. Smanjite jačinu vatre i pokrijte poklopcem neka se lagano sve krčka još 10-ak minuta.
- Kad je luk gotov, dodajte mu jednu punu šalicu variva i sve usitnite štapnim mikserom ili blenderom. Dobit ćete gustu kremu koju onda vratite u varivo i dobro sve promiješajte. To će varivu dati kremastu gustoću i pojačani okus zbog karameliziranog luka.
- Po vrhu stavite svježi komorač koji se odlično slaže s ječmom.
Napomene
Možete ostaviti dio karameliziranog luka sa strane pa ga tijekom serviranja dodati u varivo, posebice ako volite okus i teksturu karameliziranog luka.
Ako pak volite kiselije okuse, uz ovo varivo je idealno poslužiti malo kisele repe.
Također, varivo od ječma i slanutka možete čuvati u hladnjaku više dana, a tijekom podgrijavanja će vjerojatno biti potrebno dodati malo vode jer će ono stajanjem postati još gušće.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja