Minestrone od ječma i gljiva: Zasitan obrok pun zdravlja! Skuhajte krepku i aromatičnu juhu za balansiranu probavu
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Iako nas gljive najviše asociraju na jesen, u veganskoj prehrani dobrodošle su i itekako zastupljene čitavu godinu. Danas ima toliko uzgajivača raznih vrsta gljiva pa se tako u trgovinama svakodnevno mogu naći razni miksevi svježih gljiva koje nerijetko uključuju 3 – 4 vrste gljiva poput bukovača, shitake, šampinjona i jablanovača.
Onaj pravi šumski miris i “šmek” dobit ćemo ako ih kombiniramo s nekoliko grama sušenih vrganja, crnih truba ili sunčanica, a koje se isto tijekom cijele godine mogu lako nabaviti.
Zašto da si onda uskratimo ovaj fini, aromatični i zasitni minestrone? U kombinaciji s ječmom dobit ćemo zasitan obrok prepun raznih blagodati.
Ječam se koristi na mnogo različitih načina i, osim što je popularan zbog svoje raznovrsne primjene, on također, bez ikakve dileme, spada u najzdravije namirnice na svijetu.
Bogat je vlaknima, sadrži velike količine vitamina B1, B2, B3, B6 i folnu kiselinu (B9), kao i minerale fosfor, magnezij, željezo i kalij. Od mikroelemenata tu je i cink.
Sastojci za 4 – 6 tanjura:
- 125 g ječma
- 500 g raznovrsnih gljiva (ja sam koristila miks šampinjona, bukovača, shitake i jablanovača)
- 30 g suhih gljiva (ja sam koristila suhe vrganje i prah crnih truba)
- 1 češnjak (sitno sjeckan)
- 1 mrkva narezana na ploške
- 1 poriluk narezan na ploške
- 1 rebro lisnatog celera narezanog na male ploške
- 200 ml bijelog vina (npr. malvazija)
- 2 veće rajčice narezane na kockice
- 200 ml vrhnja za kuhanje od zobi
- 2 l povrtnog temeljca
- 1 svežanj začina (ružmarin, mažuran i lovor)
- 5 jušnih žlica maslinovog ulja
- sol
- papar.
Sastojak za serviranje:
- čips od kruha (njega pripremite tako što ćete komad kruha staviti u zamrzivač i, kad se smrzne, narežite tanke, prozirne šnite od kruha, koje zatim tostirajte kratko na tavi ili u pećnici).
Priprema
- Suhe vrganje namočite u kipućoj vodi i ostavite sa strane.
- Na dvije jušne žlice maslinovog ulja kratko pirjajte poriluk i mrkvu, oko dvije minute.
- Dodajte rajčicu, promiješajte i zalijte vinom.
- Kad vino ispari, dodajte u lonac ječam, zalijte s jednom litrom povrtnog temeljca te ubacite svežanj začina i ostavite da lagano kuha na srednje jakoj vatri 10 minuta.
- U međuvremenu na ostatku ulja popržite svježe gljive koje ste prethodno narezali na male kockice i suhe namočene, dodajte celer i češnjak te posolite tek kad su gljive gotove. Vodu u kojoj su se namakale suhe gljive sačuvajte.
- Dodajte gljive u lonac, ulijte preostalu litru temeljca, vodu od gljiva te vrhnje za kuhanje od zobi.
- Na laganoj vatri kuhajte još 10-ak minuta dok ječam ne bude gotov te popaprite i po potrebi dosolite.
- Servirajte uz tanki čips od kruha ili klasične kockice od tostiranog kruha.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja