Minestrone od ječma i gljiva – krepka, aromatična i zdrava juha

Minestrone juha od ječma i gljiva

Iako nas gljive najviše asociraju na jesen, u veganskoj prehrani one su dobrodošle i itekako zastupljene čitavu godinu.

Danas ima toliko uzgajivača raznih vrsta gljiva, pa se tako svakodnevno u trgovinama mogu naći razni miksevi svježih gljiva koje nerijetko uključuju tri do četiri vrste gljiva poput bukovača, shitake, šampinjona i jablanovača. Onaj pravi šumski miris i “šmek” dobit ćemo ako ih kombiniramo s nekoliko grama sušenih vrganja, crnih truba ili sunčanica koje se isto tijekom cijele godine mogu lako nabaviti.

Zašto da si onda uskratimo ovaj fini, aromatični i zasitni minestrone?

U kombinaciji s ječmom dobit ćemo jedan zasitan obrok prepun raznih blagodati.

Ječam se koristi na mnogo različitih načina i osim što je popularan zbog svoje raznovrsne primjene, on također, bez ikakve dileme, spada u najzdravije namirnice na svijetu.

Bogat je vlaknima, sadrži velike količine vitamina B1, B2, niacin – B3, B6 i folnu kiselinu – B9, kao i minerale fosfor, magnezij, željezo i kalij. Od mikroelemenata tu je cink.

Mene on asocira jako na moju nonu, a ona je znala reći da “jačmik” pomaže s probavom i mršavljenjem. Na vašem mjestu ne bih imala takva očekivanja od ove juhe, ali slobodno očekujte puna usta okusa i site trbuščiće. 

 minestrone juha
FOTO: Mare

Sastojci za 4 – 6 tanjura:

  • 125 g ječma
  • 500 g raznovrsnih gljiva (ja sam koristila miks šampinjona, bukovača, shitake i jablanovača)
  • 30 g suhih gljiva (ja sam koristila suhe vrganje i prah crnih truba)
  • 1 češnjak (sitno sjeckan)
  • 1 mrkva narezana na ploške
  • 1 poriluk narezan na ploške
  • 1 rebro lisnatog celera narezanog na male ploške
  • 200 ml bijelog vina (npr. malvazija)
  • 2 veće rajčice narezane na kockice
  • 200 ml vrhnja za kuhanje od zobi
  • 2 l povrtnog temeljca
  • 1 svežanj začina (ružmarin, mažuran i lovor)
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • sol
  • papar.

Sastojak za serviranje:

  • čips od kruha (njega pripremite tako što ćete komad kruha staviti u zamrzivač i, kad se smrzne, narežite tanke, prozirne šnite od kruha, koje zatim tostirajte kratko na tavi ili u pećnici)

Priprema

  1. Suhe vrganje namočite u kipućoj vodi i ostavite sa strane, dok na dvije žlice maslinovog ulja kratko pirjate poriluk i mrkvu, oko dvije minute.
  2. Dodajte rajčicu, promiješajte i zalijte vinom.
  3. Kad vino ispari, dodajte u lonac ječam, zalijte s jednom litrom povrtnog temeljca te ubacite svežanj sa začinima i ostavite da lagano kuha na srednje jakoj vatri 10 minuta.
  4. U međuvremenu na ostatku ulja popržite svježe gljive koje ste prethodno narezali na male kockice i suhe namočene, dodajte celer i češnjak te posolite tek kad su gljive gotove. Vodu u kojoj su se namakale suhe gljive sačuvajte.
  5. Dodajte gljive u lonac, ulijte preostalu litru temeljca, vodu od gljiva te vrhnje za kuhanje od zobi.
  6. Na laganoj vatri kuhajte još 10-ak minuta dok ječam ne bude gotov te popaprite i po potrebi dosolite.
  7. Servirajte uz tanki čips od kruha ili klasične kockice od tostiranog kruha.

Dobar tek! 

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.43 / 5   7

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vrganji i ječam, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu