Shiitake gljive su delikatesa, lijek i uzročnik dermatitisa

dermatitis

Kinesko–japanskoj gljivi shiitake se uz neodoljiv okus i miris pridaju ljekovita svojstva. Međutim, ovaj azijski specijalitet ne čini baš svima dobro.

Izvorno, gljiva shiitake raste u prirodi na stablima Pasanie, rasprostranjenim u šumama Kine i Japana.

Gljiva se može umjetno uzgajati te se u svježem ili sušenom stanju prodaje i na našim tržnicama, trgovinama azijskom i zdravom hranom te u supermarketima. Gljiva je vrlo cijenjena i na zagrebačkom Dolcu se prodaje po 100 kn/kg.

Ljekovita svojstva

Shiitake se smatra ljekovitom gljivom iz sljedećih razloga:

  • Bogat je izvor bjelančevina, kalija, cinka i vitamina
  • Aktivator je imunološkog sustava
  • Snizuje kolesterol
  • Djelatna je tvar u liječenju raka i AIDS-a

shiitake-gljive

Umami, peti okus

Shiitake gljiva se odlikuje specifičnim okusom nazvanim „umami“. Uz slano, slatko, kiselo i gorko, ovaj peti okus je otkrio tokijski  profesor Kikunae Ikeda još 1908.god, a generator tog okusa je glutamat. Međutim, uz glutamat, shiitake gljive sadrže i polisaharid lentinan koji se inače koristi u terapiji raka želuca. Upravo taj lentinan može izazvati teški dermatitis, s eritematoznim papulama veličine 1 mm.

Shiitake gljive mogu izazvati teški dermatitis

S obzirom na to da je lentinan termolabilan, dugo se smatralo kako se kuhanjem može spriječiti pojava dermatitisa. Međutim, pokazalo se da to baš i nije sasvim točno, neugodna upala se kod osjetljivih osoba pojavljuje i nakon konzumacije dobro prokuhanih gljiva.

osip

Shiitake dermatitis  se uglavnom pojavljuje u azijskoj domovini gljiva, ali širenjem navika njihova korištenja, sve je više slučajeva  širom svijeta. Nekoliko sati nakon konzumacije jela sa shiitake gljivama, javlja se  površinsko crvenilo koje jako svrbi. Intenzivno češanje izaziva oštećenja kože koja mogu potrajati i do osam tjedana. Osjetljive osobe mogu reagirati već na dodir gljive, a udisanjem njihovih spora može doći do poteškoća u disanju.

Liječenje dermatitisa

U slučaju izbijanja shiitake dermatitisa, američki liječnici preporučuju liječenje sistemskim antihistaminicima i lokalnim nanošenjem kortikosteroida.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Shiitake gljive su delikatesa, lijek i uzročnik dermatitisa

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.