Pravi comfort food					
								Tražite recept za varivo od vrganja? Morate probati Marin u kojem vrganji ljube bundevu, krumpir i ječam
- Budite prvi i komentirajte!
 - 2 min čitanja
 
					
				Umjesto klasičnog recepta za varivo od vrganja nudim vam jedno jelo koje možemo definirati kao svojevrsnu dekonstrukciju variva, čije sam sastojke poput bundeve, ječma, krumpira i kelja, koje sam htjela kombinirati u varivu, pripremila grupirano u dvije skupine, točnije tri ako računamo pesto. Na taj način dobila sam sličan okus, ali drugačije teksture i samim time jedno sasvim novo jelo.

Od vrganja i bundeve pripremila sam gusti kremasti umak, a krumpir kuhala u kori te napunila smjesom pesta od kelja, kuhanog ječma i ostataka krumpira. Sve sam to kratko zapekla i poslužila uz kremasti umak od vrganja.
		Zvuči fino, zar ne? 🙂	
	
Sastojci za umak od vrganja i bundeve:
- 500 g vrganja
 - 120 g hokaido bundeve
 - 1 luk
 - 150 ml pive ili vina
 - 4 režnja češnjaka
 - 1 mrkva
 - 3 jušne žlice griza od pira
 - 2 jušne žlice bučinog ulja
 - 1 jušna žlica maslinovog ulja
 - 2 l povrtnog temeljca
 - 1 – 2 listića lovora.
 

Sastojci za punjeni krumpir:
- 4 srednje velika krumpira
 - 1 šaka kuhanog ječma.
 
Sastojci za pesto:
- 50 g listova toskanskog kelja (crni kelj)
 - 15 g pomiješanih pinjola i oraha
 - 2 jušne žlice maslinovog ulja
 - 2 režnja češnjaka
 - 100 ml tekućine u kojoj se kelj kuhao
 - prstohvat soli i papra.
 

Priprema
- Na maslinovom i bučinom ulju dinstajte sitno isjeckani luk, mrkvu i češnjak. Malo začinite solju da se prije poprži i dodajte lovor. Po potrebi podlijte s malo temeljca.
 - Za to vrijeme skuhajte u zasebnim loncima kelj kojem ste odstranili središnji, deblji dio – “žilu”, te ječam i krumpire koje ste prethodno dobro oprali i ostavili cijele u kori.
 - Vrganje i tikvu izrežite na željenu veličinu te ubacite na dinstano povrće. Kad se lijepo zapeku sa svih strana, podlijte ih pivom ili vinom. Dobro promiješajte i ostavite na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.
 - Zatim posipajte po svemu griz od pira, dobro promiješajte, popržite i podlijte temeljcem.
 - Ostavite da lagano krčka dok ne dobijete željenu gustoću variva. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
 - Kuhani kelj ocijedite te pomiješate s pinjolima i orasima koje prethodno kratko tostirajte u tavi, sitno sjeckanim češnjakom i maslinovim uljem. Usitnite u mužaru ili blenderu, a po potrebi dodajte i par jušnih žlica tekućine u kojoj se kelj kuhao.
 - Kuhani ječam ocijedite, a krumpire ravnomjerno izdubite.
 - U posudi pomiješajte pesto, izdubljeni dio krumpira i ječam te tom smjesom punite krumpir.
 - Tako napunjeni krumpir zapecite u pećnici, na 200 °C, 15-ak minuta.
 - Servirajte uz varivo od vrganja, tj. umak, a želite li, uz to jako dobro pašu kuhani kukuruz na klasu i salata od mahuna.
 
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	
				Za očuvanje mišićne i koštane snage			
				7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja
 
						Članak objavljen: