Orasi – razlozi zašto ih trebate konzumirati

Orasi

Orasi su puno više od ukusnog sastojka kolača. To su sjemenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima. U nastavku pročitajte nekoliko razloga zašto orasi trebaju postati dio vaše svakodnevne prehrane.

Orasi – nutritivna vrijednost

Orasi su okruglasti plodovi istoimenog listopadnog stabla, koje prirodno raste na području središnje i Male Azije, ali se uzgaja diljem svijeta. Sjemenka oraha je zaštićena tvrdom debelom ovojnicom i sadrži vrijedne nutrijente, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea.

30 grama oraha sadrži:

Što se tiče masti, orasi su odličan izvor zdravih nezasićenih masnih kiselina te fitokemikalija, odnosno aktivnih biljnih spojeva

Najvažnije fitokemikalije u orasima su elagitanini, posebno pedunkulagin, navode znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Elagitanini dokazano imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. 

Orasi - nutritivna vrijednost
FOTO: Shutterstock

Orasi – ljekovita svojstva

Zbog svojeg bogatog nutritivnog sastava, orasi posjeduju mnoga ljekovita svojstva za ljudsko zdravlje. Više o tome pročitajte u nastavku. 

Sadrže omega-3 i druge “zdrave masti”

Jedinstveni među orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 esencijalnih masnih kiselina.

Velik broj znanstvenih studija pokazuje da omega-3 masne kiseline osiguravaju razne benefite za mozak i srce, dok također smanjuju upale u tijelu.

Opskrbljuju vas energijom

30 grama oraha sadrži hrpu hranjivih tvari koje su neophodne za optimalno zdravlje. Pored bitnih omega-3 masnih kiselina, porcija oraha osigurava proteine i vlakna, hranjive tvari koje povećavaju osjećaj sitosti.

Oni su također dobar izvor magnezija i fosfora koji čuvaju mišiće i koštanu masu.

Možete ih kombinirati u svakom obroku
FOTO: Shutterstock

Možete ih kombinirati u svakom obroku

Ako mislite da orahe možete koristiti samo u kolačima, varate se. Orasi su iznimno svestrana namirnica koju možete koristiti u predjelima, glavnim jelima i juhama.

Sljedeći put ubacite šaku oraha u svoje jutarnje žitarice ili salatu uz ručak.

Sežu daleko u prošlost

Jeste li znali da je drvo oraha jedno od najstarijih na svijetu? Orasi datiraju iz 7000. prije Krista. Stari Grci i Rimljani su bili svjesni da orasi osiguravaju posebne zdravstvene prednosti te su pisali o njihovim ljekovitim učincima.

Održavaju vaš um oštrim

Preliminarne studije sugeriraju da orasi mogu pomoći u održavanju i poboljšanju zdravlja mozga. Rezultati nekih istraživanja pokazuju da se dodavanjem oraha u prehranu smanjuje rizik i usporava napredovanje Alzheimerove bolesti.

Pročitajte članak “Hrana za mozak – koja hrana je dobra za mozak?“.

Održavaju vaš um oštrim
FOTO: Shutterstock

Održavaju vitkost

Prema posljednjim istraživanjima, konzumiranje oraha može pomoći u smanjivanju masnoća na trbuhu.

Zahvaljujući njihovim proteinima, vlaknima i mastima, orasi će vas održavati sitima satima nakon obroka.

Pročitajte članak “Što su vlakna, zašto nam trebaju i koje su namirnice bogate vlaknima?“.

Čuvaju srce

Brojna istraživanja su potvrdila da orasi smanjuju rizik od srčanih bolesti. Konzumiranje oraha smanjuje kolesterol i krvni tlak. Također, čuvaju od upala i poboljšavaju funkciju krvnih žila, ističu stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today.

To djelovanje zahvaljuju nezasićenim masnim kiselinama, koje bi svatko trebao konzumirati na dnevnoj bazi. 

Ukusan slani recept s orasima pronađite u članku “Tart od blitve i tofua s orasima“.

Članak objavljen:
  1. Orah. (2019). Priroda i biljke. Plantea.
  2. Sánchez-González, C. i sur. (2017). Health benefits of walnut polyphenols: An exploration beyond their lipid profile. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 57(16): 3373–3383.
  3. Olsen, N. i Ware, M. (2018). What are the health benefits of walnuts? Medical News Today.

Proljetna zdrava prehrana

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu