Proljetna superhrana čiju sezonu trebate iskoristiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Proljeće je idealno vrijeme da počnete jesti zdravo, zbog čega ćete se brzo osjećati i izgledati bolje. Evo proljetne superhrane čiju sezonu trebate iskoristiti.
Orasi
Orasi su prepuni triptofana, aminokiseline koju tijelo treba da stvori serotonin – hormon sreće. Oni se polako probavljaju, što doprinosi stabilnosti raspoloženja i može pomoći tolerirati stres.
Pročitajte članak “Orasi – razlozi zašto ih trebate konzumirati“.
Šparoge
Šparoge su jedan od najboljih izvora folne kiseline. Folna kiselina je važna za sintezu neurotransmitera dopamina, serotonina i norepinefrina. Sve je to presudno za dobro raspoloženje.
Pročitajte članak “9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga“.
Ukusan obrok s ovom sezonskom namirnicom je “Proljetni rižoto od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća“.
Špinat
Ovi ukusni zeleni listovi su veliki izvor željeza (pogotovo ako ne jedete meso), koji je ključna komponenta u crvenim krvnim stanicama koje opskrbljuju naše mišiće kisikom. Spojevi pronađeni u špinatu povećavaju učinkovitost naših mitohondrija, proizvođača energije unutar naših stanica.
Pročitajte članak “Špinat recepti – zdravstvene prednosti konzumiranja špinata“.
Jedan od načina na koji ovu zdravu namirnicu možete uvrstiti u prehranu je “Smoothie od špinata – recepti sa svježim i smrznutim špinatom“.
Artičoke
Artičoke su bogate magnezijem, vitalnim mineralom koji je odgovoran za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, uključujući i energiju.
Ako ne dobivate dovoljno magnezija, vaši mišići će sporije reagirati i brže ćete se umarati.
Jedna srednja artičoka daje 77 mg magnezija (i samo 60 kalorija!). Ostali top izvori su orasi, mahunarke i cjelovite žitarice.
Napravite “Brz, ukusan i zdrav umak od artičoka, bijelih šparoga i rikole“.
Jagode
Jagode su bogate antioksidansima koji pomažu u popravljanju štete od okolišnih čimbenika kao što su zagađenje i UV zrake. Osim toga, odličan su izvor vitamina C, koji sprječava nastanak bora i isušivanje kože. Jedite ih ili napravite piling za lice od jagoda.
Preporučujemo sljedeće recepte:
Jaja
Uz Uskrs obavezno idu jaja. Žumanjci sadrže kolin, ključni nutrijent za pamćenje. Vaše tijelo treba kolin da stvori spoj acetilkolin koji je neophodan za pohranjivanje sjećanja.
Pročitajte članak “Kuhanje jaja – saznajte kako savršeno skuhati jaja“.
Borovnice
Borovnice sadrže vrstu antioksidansa koji se zove antocijan. Oni povećavaju signale između moždanih stanica i poboljšavaju njihovu elastičnost, odnosno poboljšavaju učenje i pamćenje.
Pročitajte članke:
- Borovnice, crni papar i kardamom – fantastični trio za imunitet!
- Čaj od borovnice i njegovo tajanstveno djelovanje na zdravlje
- Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- borovnice
- jagode
- magnezij
- orašasti plodovi
- pamćenje
- proljetna prehrana
- raspoloženje
- serotonin
- superhrana
- voće
- Kadey, M. (2021). 6 Seasonal Superfoods to Spring Clean Your Diet. PodiumRunner.
- 5 Superfoods You Should Be Eating This Spring. (2021). Navitas Organics.
- Hill, A. (2018). 16 Superfoods That Are Worthy of the Title. Healthline.
- Scamurra, M. 11 Spring Superfoods. Cool Bean Living.
- Spring Superfoods to Take Advantage of When It’s Peak Season. Oz.