Proljetna superhrana čiju sezonu trebate iskoristiti

Proljetna superhrana čiju sezonu trebate iskoristiti

Proljeće je idealno vrijeme da počnete jesti zdravo, zbog čega ćete se brzo osjećati i izgledati bolje. Evo proljetne superhrane čiju sezonu trebate iskoristiti.

Orasi
FOTO: Shutterstock

Orasi

Orasi su prepuni triptofana, aminokiseline koju tijelo treba da stvori serotonin – hormon sreće. Oni se polako probavljaju, što doprinosi stabilnosti raspoloženja i može pomoći tolerirati stres.

Pročitajte članak “Orasi – razlozi zašto ih trebate konzumirati“.

Šparoge
FOTO: Shutterstock

Šparoge

Šparoge su jedan od najboljih izvora folne kiseline. Folna kiselina je važna za sintezu neurotransmitera dopamina, serotonina i norepinefrina. Sve je to presudno za dobro raspoloženje.

Pročitajte članak “9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga“.

Ukusan obrok s ovom sezonskom namirnicom je “Proljetni rižoto od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća“.

Špinat
FOTO: Shutterstock

Špinat

Ovi ukusni zeleni listovi su veliki izvor željeza (pogotovo ako ne jedete meso), koji je ključna komponenta u crvenim krvnim stanicama koje opskrbljuju naše mišiće kisikom. Spojevi pronađeni u špinatu povećavaju učinkovitost naših mitohondrija, proizvođača energije unutar naših stanica.

Pročitajte članak “Špinat recepti – zdravstvene prednosti konzumiranja špinata“.

Jedan od načina na koji ovu zdravu namirnicu možete uvrstiti u prehranu je “Smoothie od špinata – recepti sa svježim i smrznutim špinatom“.

Artičoke
FOTO: Shutterstock

Artičoke

Artičoke su bogate magnezijem, vitalnim mineralom koji je odgovoran za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, uključujući i energiju.

Ako ne dobivate dovoljno magnezija, vaši mišići će sporije reagirati i brže ćete se umarati.

Jedna srednja artičoka daje 77 mg magnezija (i samo 60 kalorija!). Ostali top izvori su orasi, mahunarke i cjelovite žitarice.

Napravite “Brz, ukusan i zdrav umak od artičoka, bijelih šparoga i rikole“.

Jagode
FOTO: Shutterstock

Jagode

Jagode su bogate antioksidansima koji pomažu u popravljanju štete od okolišnih čimbenika kao što su zagađenje i UV zrake. Osim toga, odličan su izvor vitamina C, koji sprječava nastanak bora i isušivanje kože. Jedite ih ili napravite piling za lice od jagoda.

Preporučujemo sljedeće recepte:

Jaja
FOTO: Shutterstock

Jaja

Uz Uskrs obavezno idu jaja. Žumanjci sadrže kolin, ključni nutrijent za pamćenje. Vaše tijelo treba kolin da stvori spoj acetilkolin koji je neophodan za pohranjivanje sjećanja.

Pročitajte članak “Kuhanje jaja – saznajte kako savršeno skuhati jaja“.

Borovnice
FOTO: Shutterstock

Borovnice

Borovnice sadrže vrstu antioksidansa koji se zove antocijan. Oni povećavaju signale između moždanih stanica i poboljšavaju njihovu elastičnost, odnosno poboljšavaju učenje i pamćenje.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:

Proljetna zdrava prehrana

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu