Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju?

pamćenje i koncentracija

U samo tjedan dana prakticiranja ovih strategija, primijetit ćete veliko poboljšanje u radu vaše memorije, ali i zaštititi dugoročno svoje pamćenje. Pa krenimo…

Nađite mjesto za svoje stvari

Organizirajte svoje stvari tako da svaki predmet koji svakodnevno koristite (primjerice, mobitel, ključevi, novčanik, naočale…) ima točno svoje mjesto u vašem domu. Tako ćete izbjeći stres ujutro i smanjiti opterećenje za pamćenje.

Svaki dan prije nego izađete na posao, fakultet i slično, zapitajte se imate li sve što vam je potrebno, kao primjerice USB na kojem je važna prezentacija.

Asocijacije

Ako ste blokirali i primjerice se ne možete sjetiti imena nekog glumca, prisjetite se u kojim filmovima ste ga gledali. Izvlačenjem naših uspomena iz pamćenja izaziva reakciju koja može potaknuti da se sjetite riječi koja vam nedostaje.

Tehnika fokusiranja

Je li vam se ikad dogodilo da upoznate novu osobu i za 10 minuta više ne znate njegovo/njezino ime? E pa onda je ova tehnika za vas!

Prakticirajte tehniku „Fokus i okvir“. Fokus je koncentracija kroz distrakciju koja nam uzrokuje zaboravljanje imena, a okvir znači stvaranje mentalne slike s imenom.

Recimo, ako ste upoznali muškarca Marka, zamislite ga kako pije kavu u vašem omiljenom kafiću. Ova tehnika tjera hipokampus da surađuje s frontalnim režnjem i premješta podatke u dugotrajnu pohranu memorije.

Koncentracija

Budite kreativni

Trebate obaviti nekoliko stvari i niste napravili popis. Evo rješenja: Smislite bizarnu vizualnu priču koja će vas podsjetiti na sve što trebate obaviti. Primjerice, trebate kupiti jaja, otići u poštu i kemijsku čistionicu.

Zamislite da držite veliko jaje u rukama i na njemu je pečat i marka. Jaje vam zatim padne, razbije se i isprlja hlače, što znači da im treba čišćenje. Naprezanjem vaše mentalne energije stvara se kognitivni okvir koji vam pomaže dohvatiti podatke kasnije. Što su vam priče kreativnije, bolje ćete se sjećati.

Igrajte igrice

Dosta križaljki. Umjesto toga, igrajte igrice na vašem smartphoneu koje se temelje na fizici, poput igre Cut the Rope. Takve brainteaser igrice poboljšavaju koncentraciju, uključuju strategije planiranja i usklađivanja te unaprjeđuju prilagođavanje novim situacijama.

Uočavajte detalje

Fokusirajte se na odjevni predmet vašeg muža, djeteta ili kolege na poslu. To može biti kravata, jakna, cipele ili nakit. Zapamtite najmanje četiri detalja, poput kakva je tekstura, boja ili uzorak. Zapišite u bilježnicu. Navečer prije spavanja pokušajte se sjetiti ta četiri detalja i zatim provjerite u svojim bilješkama jeste li dobro zapamtili.

Borba!

Izazovite vaš mozak tako da jednom tjedno sami pokušate pronaći alternativni put do posla, operite zube nedominantnom rukom, nosite ručni sat naopako – ništa što zahtijeva svjestan napor!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu