Kako poboljšati pamćenje uz mnemotehnike?

Mnemotehnike

Mnemotehnike su specifične mentalne strategije čiji je osnovni cilj pretvaranje besmislenih sadržaja u smislene kako bi ih lakše upamtili.

Također, one se koriste kako bi povezali nepovezane sadržaje te pronašli način da ih se lakše sjetimo kada to bude potrebno. Prilikom učenja zahtjevnijih sadržaja često koristimo neku vrstu mnemotehnika, a da toga nismo ni svjesni.

Naše kratkotrajno pamćenje ima kapacitet od 7 do 9 nepovezanih čestica tako da se u situaciji kada moramo zapamtiti veći broj informacija često koristimo mnemotehnikama.

Primjerice, prilikom pamćenja brojeva telefona, brojeve grupiramo u dvije skupine kako bi ih lakše upamtili. Također, jedan od primjera mnemotehnika je i korištenje različitih kratica umjesto određenog skupa riječi.

Prilikom pamćenja zahtjevnijih sadržaja postoji veći broj mnemotehnika kojima se možemo koristiti. Ovisno o tome kakav ste tip osobe možete se odlučiti za verbalne, vizualne ili mješovite mnemotehnike.

Vrste mnemotehnika

  • Skraćivanje – vrsta verbalnih mnemotehnika koja olakšava pamćenje korištenjem akronima za duže oblike riječi koje je teže upamtiti. Ovdje spada i korištenje različitih kratica umjesto korištenja punih naziva.
  • Elaborirano kodiranje – korištenje različitih zanimljivih riječi, fraza ili rečenica kako bismo zapamtili određene nepovezane informacije.
  • Rečenični mnemonici – možemo ih koristiti tako da stvorimo rečenice ili logičnu priču od pojmova koje trebamo upamtiti.
  • Metoda prostornog uređenja stranice – od koristi je vizualnim tipovima koji se pomoću nje mogu lakše dosjetiti bitnih informacija. U ovu skupinu mnemotehnika spadaju i kognitivne mape koje su danas najpoznatija metoda vizualnih mnemotehnika.
  • Metoda ključnih riječi – vrsta mješovitih mnemotehnika, a odnosi se na korištenje rime ili zvučnosti u kombinaciji sa što bizarnijim predočavanjem.

Primjer mnemotehnika: Mentalne mape

Mentalne mape
Foto:Photospin

Kognitivne mape su jedna od najpoznatijih metoda koja se koristi za lakše pamćenje. Prema vrsti možemo ih svrstati u vizualne mnemotehnike.

Ovom metodom višestruko olakšavamo pamćenje s obzirom da sadržaje strukturiramo tako da olakšavamo uočavanje njihovog međusobnog odnosa.

Također, naknadne informacije lako se unose u mentalnu mapu stoga ih je moguće koristiti i kod učenja velike količine informacija.

Odabir mnemotehnike

Odabir određene vrste mnemotehnike ovisi o samoj osobi i sadržaju informacija koje treba zapamtiti. Jedino je važno znati za koju vrstu informacija je određena mnemotehnika preporučljiva (npr. skraćivanje pomoću akronima je bolje za zapamćivanje dužih riječi).

Znanstvena studija objavljena u poznatom časopisu Language Teaching Research ističe kako je učenje pomoću različitih vrsta mnemotehnika bilo izrazito uspješno kod učenja novog stranog jezika te je uvelike olakšao pamćenje novih riječi i prevođenje teksta.

Isto tako, mnemotehnike se uspješno koriste u svim dobnim skupinama, od predškolske do staračke. Također, razina inteligencije i poteškoće s učenjem i pamćenjem ne utječu na uspješnost korištenja određene mnemotehnike što znači da pomaže i visoko inteligentnima, ali i onima sa slabijim mentalnim sposobnostima.

U budućnosti se očekuje unaprjeđivanje postojećih mnemotehnika te razvoj novih koji mogu uvelike olakšati pamćenje složenijih i brojnijih informacija. 

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Tot, T. (2012). Mnemotehnike: podjela i obilježja (Doctoral dissertation, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek. Faculty of Humanities and Social Sciences.).
  2. Wei, Z. (2015). Does teaching mnemonics for vocabulary learning make a difference? Putting the keyword method and the word part technique to the test. Language Teaching Research, 19(1), 43-69.

Savjeti za bolju organizaciju i učenje:

Ocijenite članak

3.83 / 5   30

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mnemotehnike, mnemotehnika, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu