Kako efikasno učiti? Donosimo 10 koraka

Kako efikasno učiti

Učenje je cjeloživotni proces s kojim se susrećemo tijekom školovanja, ali i kasnije, bilo da se radi o raznim poslovnim situacijama, učenju stranih jezika ili zanimljivom hobiju koji od nas traži usvajanje novih znanja.

Kako brzo i efikasno učiti? Premda brzina usvajanja novih informacija ovisi o individualnim sposobnostima, ona nije unaprijed determinirana. Ukoliko vrijeme koje provodite učeći želite učiniti produktivnijim, predlažemo vam 10 osnovnih koraka kako efikasno učiti.

1. Usredotočite vašu pažnju na učenje

Prilikom učenja važno je vaše aktivno sudjelovanje koje bi trebalo doprinijeti tome da se nove informacije pohrane u dugotrajno pamćenje. Pronađite mjesto za učenje gdje vas nitko neće ometati i pritom pokušajte zadržati koncentraciju.

Ukoliko osjetite da u određenom trenutku vaša koncentracija slabi, napravite kratku pauzu, udaljite se od mjesta učenja i razmišljajte o stvarima koje nisu vezane za ono što trenutno učite.

Pročitajte članke:

2. Strukturirajte nove informacije

Istraživanja su pokazala kako se informacije koje usvajamo u našoj memoriji pohranjuju u srodnim skupinama.

Ovo možete iskoristiti tako da pokušate grupirati slične koncepte i termine prilikom učenja, što će doprinijeti tome da nove informacije lakše povezujete, a samim time i olakšate učenje.

Primjerice, ljudi su skloni pamtiti telefonske brojeve tako da ih sortiraju u grupe po tri ili četiri broja. Ponekad to radimo automatski jer smo tako već naučili, a ponekad nam mozak to sam napravi automatski zato što je općenito sklon pojednostavljivanju i traženju lakših metoda pamćenja.

Strukturirajte nove informacije
FOTO: Shutterstock

3. Koristite mnemotehnike prilikom učenja

Mnemotehnike su specifične strategije za poboljšanje pamćenja. Njihova osnovna funkcija je učiniti besmislene sadržaje smislenima, a time i lakšima za pamćenje.

Jedan od primjera mnemotehnike je povezivanje određenih sadržaja sa stvarima iz svakodnevnog života, korištenje određenih sinonima i slično.

Mnoge su znanstvene studije pokazale kako se mnemotehnikama pamćenje može povećati i do nekoliko puta, stoga bi vam upoznavanje s ovakvim metodama moglo donijeti višestruku korist. Eto kako učiti brzo i efikasno.

Pročitajte članak “Kako poboljšati pamćenje uz mnemotehnike?“.

4. Povežite nove informacije s već naučenim

Kada se prvi put susretnete s novim informacijama, razmislite o tome u kakvom su one odnosu sa sadržajima koje već znate.

Primjerice, ukoliko se susretnete s nekim književnim djelom, stavite ga u kontekst vremena i književnog razdoblja u kojem ga je pisac stvarao. Uspostavom takvog odnosa povećavate vjerojatnost da će i nove informacije biti pohranjene u vašoj dugotrajnoj memoriji.

Također, ovime povećavate i vjerojatnost da ćete se novih informacija sjetiti kada to bude potrebno.

Vizualizirajte sadržaje
FOTO: Shutterstock

5. Vizualizirajte sadržaje

Prilikom učenja obratite pozornost na fotografije, karte i druge grafičke prikaze. Ukoliko takvih prikaza nema, pokušajte stvoriti vlastite.

Informacije koje vežemo za određene vizualne sadržaje puno duže ostaju u našem sjećanju, pa bi vam tako ova metoda mogla pomoći pri pamćenju zahtjevnijih informacija.

Pročitajte članak “Fotografsko pamćenje – možemo li ga zaista naučiti?“.

6. Prakticirajte naučeno

Za mnoge od nas učenje predstavlja pregledavanje udžbenika, slušanje predavanja, istraživački rad i slično. Međutim, novostečena znanja najbolje se pokazuju u praksi. Stoga, ukoliko je riječ o učenju novih jezika, sportskih, prezentacijskih, informatičkih ili nekih drugih vještina koje su primjenjive u praksi, naoružajte se iskustvom kako biste bili sigurni da će takve vještine ostati u vašoj memoriji.

Istraživanje koje je 2004. godine proveo časopis Nature pokazuje kako su osobe koje su usavršile žongliranje imale povećanu količinu sive tvari u području mozga koje je povezano s vizualnom memorijom. Međutim, kada su osobe prestale prakticirati svoju novu vještinu, količina sive tvari se nakon nekog vremena znatno smanjila.

7. Učite na više različitih načina

Pokušajte prilikom učenja koristiti više različitih metoda tako da kombinirate verbalno i vizualno učenje, pisanje bilješki, korištenje mentalnih mapa i sl.

Na ovaj način više različitih područja mozga usvaja informacije o istom predmetu, pa se tako povećava mogućnost povezivanja.

Pročitajte članak “Tehnike učenja – kako uspješno učiti i pamtiti?“.

8. Prenesite svoje znanje drugima

Znanstvenici su dokazali kako najlakše pamtimo kada drugu osobu učimo novim sadržajima. Započnite pojednostavljivanjem informacija i prepričavanjem sadržaja svojim riječima.

Ukoliko nemate tu mogućnost, postoji još načina kako učvrstiti novostečene informacije, npr. pisanjem vlastitog bloga ili sudjelovanjem u grupnoj raspravi. Ovaj proces trebao bi vam pomoći u tome da nova znanja učvrstite u mozgu.

Pročitajte članak “7 razloga zašto biste trebali početi pisati blog“.

Prenesite svoje znanje drugima
FOTO: Shutterstock

9. Ne radite druge stvari prilikom učenja

Dugo vremena se smatralo kako istovremeno obavljanje više zadataka doprinosi boljem pamćenju. Međutim, nova istraživanja pokazuju kako su osobe koje su izvršavale veći broj zadataka istovremeno izgubile više vremena od onih koje su zadatke obavljale jedan po jedan.

Prema tim istraživanjima, multitaskingom ćete izgubiti više vremena, učiti sporije, ali i napraviti više pogrešaka.

10. Otkrijte kako najbolje učite

Postoji nekoliko različitih teorija o stilovima učenja koji vam mogu pomoći u tome da prepoznate vaše navike i shvatite koji princip učenja vam najviše odgovara.

Gardnerova teorija višestrukih inteligencija opisuje osam različitih vrsta inteligencije, što vam može pomoći u tome da shvatite kakvi su vaši osobni potencijali i tako proces učenja prilagodite sebi.

Pročitajte i članak “Samoregulirano učenje – karakteristike, faze i strategije samoregulacije“.

Članak objavljen:
  1. Cherry, K. (2022). How to Become a More Effective Learner. Verywell Mind.
  2. Nisbet, J. i Shucksmith, J. (2017). Learning strategies. Routledge: London.
  3. LeCun, Y. i sur. (2015). Deep learningNature, 521: 436–444.

Savjeti za bolju organizaciju i učenje:

Ocijenite članak

4.57 / 5   14

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako efikasno učiti, kako poboljšati pamćenje i koncentraciju, kako poboljšati pamćenje, efikasno učenje, kako povecati koncentraciju i pamcenje, koncentracija za ucenje, kako poboljsati pamcenje za ucenje, kako učiti brzo i efikasno, kako poboljšati koncentraciju i pamćenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu