Kako povećati koncentraciju?

koncentracija

Koncentracija je iznimno bitna za uspjeh kako u školi ili na fakultetu, tako i u poslovnom, ali i u svakodnevnom životu.

Predmet koncentracije ponekad može biti iznimno dosadan, no i u takvim uvjetima od nas se očekuje da određeni zadatak obavimo u zadanom roku što gotovo uvijek zahtijeva čvrstu koncentraciju i posvećenost zadatku.

Nedostatak koncentracije često sa sobom nosi mnoge dodatne probleme – poteškoće pri učenju ili na poslu, smanjenu kvalitetu obavljenog zadatka, ali i vlastito nezadovoljstvo zbog osjećaja da smo trebali ili mogli uložiti više truda.

Kako biste izbjegli navedene situacije, pokušajte slijediti nekoliko savjeta kojima možete utjecati na poboljšanje koncentracije.

1. Počnite na vrijeme

Odgađanje učenja ili obavljanja određenog zadatka jedan je od čestih uzroka smanjene koncentracije. Razlog tome je nedostatak vremena koji često sa sobom nosi i stres – glavni uzrok smanjene koncentracije.

Umjesto obavljanja stvari u posljednjem  trenutku, potrudite se osigurati više vremena nego što je uistinu potrebno za određeni zadatak.

Na ovaj način, osim što ćete izbjeći stres, imat ćete i dovoljno vremena za odmor – što je također iznimno bitno za zadržavanje koncentracije.

Organizirajte vaše vrijeme tako da imate dovoljno vremena za obavljanje određenog zadatka i odmor, ali i za iznenadne obaveze koje se mogu pojaviti.

koncentracija
Foto:Photospin

2. Osigurajte adekvatne uvjete za rad

Pokušajte pronaći odgovarajuće mjesto za rad i pripremite sve što vam je potrebno. Potrudite se to mjesto rezervirati isključivo za učenje (ili posao) jer će vam tako trebati puno manje vremena za privikavanje na ”radnu atmosferu”.

Osim toga, pokušajte prepoznati što vam iz okoline najčešće odvlači pažnju prilikom učenja ili na poslu i nastojte eliminirati ili smanjiti utjecaj takvih faktora.

Ako vam prilikom učenja pažnju najviše odvlači računalo – ugasite ga. Isti slučaj je i s glazbom, televizijom i sl. Smanjite što je više moguće svaku vrstu buke koja vam odvlači pažnju, kao i razgovor s kolegama na poslu ili ukućanima.

3. Motivacija i pozitivan pristup

Motivacija je jedna od najbitnijih stvari za dobru koncentraciju. Čak i onda kada su okolina i svi ostali bitni faktori savršeno posloženi i uređeni, osoba bez motivacije teško će se uspjeti koncentrirati na predmet pažnje.

Na motivaciju najčešće utječu jasni razlozi zbog čega se radi na zadatku, kakva je korist, smisao i svrha truda i vremena uloženog u postizanje i održavanje koncentracije.

Iako se ponekad motivacija s vremenom lako izgubi, pokušajte stalno imati na umu ciljeve koje želite postići – ako je potrebno, zapišite ih na papir!

Ponekad ćete se možda naći u situaciji kada ostvarenje određenog cilja neće biti dovoljna motivacija. Primjerice, ako vam je cilj završiti fakultet (ili dobiti plaću), a nalazite se pred zadatkom koji vam se čini potpuno irelevantnim – neka vam motivacija bude da takav zadatak obavite što prije, kako biste se mogli posvetiti ”bitnijim” stvarima.

Razmišljajte o onom osjećaju koji vas čeka kada zadatak bude obavljen te uvijek imajte u glavi širu sliku onoga s čim se susrećete. Kada vidite šumu, nemojte zaboraviti primijetiti i drveće, kukce, ptice, vjeverice i sve ostale ljepote prirode. Drugim riječima, pronađite u svemu sitnice koje vas vesele. 

Pozitivan pristup sastavni je dio učinkovite motivacije – ako zadatku pristupite razmišljajući negativno, njegovo obavljanje učinit ćete još težim.

Umjesto toga, pokušajte pronaći nešto korisno ili zanimljivo u zadatku kojega trebate obaviti. Na ovaj način ćete cijeli proces učiniti manje mukotrpnim za sebe, a rezultati će sigurno biti bolji.

Istraživanje objavljeno u poznatom znanstvenom časopisu Written Communication donosi podatke o važnosti emocija za održavanje koncentracije.

Pokazalo se da negativne emocije (npr. tjeskoba, strah, ljutnja) imaju snažan učinak na slabljenje koncentracije te pritom usporavaju rad. Pozitivne emocije (npr. sreća, zahvalnost, divljenje) pritom djeluju na povećanje koncentracije i motivacije za rad te vas čine produktivnijima.

ucenje
Foto:Photospin

4. Postavite realne i jasno definirane ciljeve

Postavljanje realnih i jasno definiranih ciljeva u uskoj je vezi s organizacijom vremena i odgađanjem obavljanja određenog zadatka.

Pokušajte nakon određenog vremenskog razdoblja vrednovati ono što ste napravili, odnosno ocijeniti koliko ste uspjeli ostvariti ciljeve koje ste postavili. Zbog toga bi bilo dobro da imate više vremenskih bližih ciljeva koji vode u istom smjeru umjesto jednog dalekog cilja u budućnosti.

Budete li potonje opravdavali time da ćete ”sutra učiti/raditi cijeli dan”, vjerojatno ćete se unaprijed osuditi na neuspjeh. Budite svjesni svojih mogućnosti i potrudite se biti objektivni kod postavljanja ciljeva i organizacije vašeg vremena.

Imajte na umu da bi ciljevi trebali biti jasni, ali i zanimljivi. Također bi trebali imati određenu vrijednost koja za vas predstavlja nešto važno. Trebali bi biti zahtjevni i izazovni, ali opet u skladu s vašim mogućnostima.

Ovo je u uskoj vezi s koncentracijom s obzirom na to da nerealni ciljevi često doprinose smanjenoj koncentraciji, tako što osjećaj da nećemo moći izvršiti zadano često djeluje demotivirajuće.

5. Bavite se samo jednom stvari u određenom periodu

Ako imate problema s koncentracijom, nikako ne biste trebali raditi više stvari istodobnoMultitasking je danas poželjan (i nužan), no često može utjecati na smanjenu koncentraciju.

Umjesto da zadatke obavljate istodobno, odredite prioritete i rješavajte ih zasebno – na ovaj način vjerojatno ćete višestruko smanjiti vrijeme koje je potrebno za njihovo izvršavanje.

Ako zadatke rješavate po prioritetima i zasebno, onda imate mogućnost više se unijeti u određeni zadatak i predano ga rješavati. Zbog toga bi bilo dobro da za svaki zadatak odredite određeno vrijeme rješavanja ovisno o njegovoj težini i složenosti.

6. Nagradite se

Prije nego se uhvatite posla, odredite što će vam biti nagrada za obavljeni rad. Ovakvo razmišljanje djeluje vrlo motivirajuće, a već smo napomenuli kako je to od iznimne važnosti za dobru koncentraciju.

Međutim, nemojte dopustiti da vam razmišljanje o ”nagradi” remeti koncentraciju. Potrudite se obaviti zadano, a nakon obavljenog posla ostavite dovoljno vremena za uživanje u nagradi.

Nadalje, nagrada bi trebala biti realna i vrijedna, a to ovisi o vašim preferencijama. Ako vam je nagrada za obavljanje određenog zadatka putovanje svijetom, vjerojatno vam neće pomoći u učinkovitijem obavljanju posla.

Međutim, ako vam je nagrada kava s prijateljicom ili gledanje nekog zanimljivog filma nakon obavljenog posla, vjerojatno ćete se više potruditi oko rješavanja zadatka jer je nagrada nešto što je realno i ostvarivo.

prirodni lijekovi koncentracija
Foto:Photospin

Prirodni lijekovi za poboljšanje koncentracije

Ako imate problema s koncentracijom, ne morate nužno posegnuti za prvim sredstvom u ljekarni. Neke od tih tableta mogu uzrokovati probleme s radom srca, nesanicu i ono što je najbitnije – ne smiju se koristiti duže od nekoliko dana, najviše dva tjedna.

Potražite prirodni lijek za pospješivanje koncentracije.

  • Čajevi za poboljšanje koncentracije: đumbir, ginseng, ginkgo biloba, borovnica, jabuka, breskva itd. Više o pripremi tih čajeva možete doznati u članku – Čajevi za koncentraciju.
  • Smanjite unos rafiniranih ugljikohidrata jer probavne tegobe praćene umorom mogu narušiti vašu koncentraciju. Prebacite se na integralne žitarice, orašaste plodove, sjemenke, losos, tunu, povrće i voće.
  • Namirnice koje vam mogu pomoći u podizanju koncentracije: borovnice, riblje ulje, orasi, avokado, brokule, tamna čokolada.
  • Nikada nemojte preskakati doručak, ali se pobrinite da vaš doručak bude što bogatiji svježim namirnicama koje obiluju prirodnim šećerima koji će pokrenuti vaš mozak u trenutku.
  • Vježbajte barem pola sata dnevno, možete i između zadataka koje morate obaviti. Uz vježbanje možete upaliti najdražu glazbu kako bi vam bilo lakše motivirati se za vježbanje.
  • Ako morate piti kavu, pijte tursku kavu jer je mnogo zdravija i nemojte ju piti kasno navečer jer nakon obavljenog zadatka nećete moći zaspati. Osim toga, kava je prirodni diuretik pa bi vas česti odlasci na WC mogli ometati u snu.

Ako imate problema s koncentracijom, možda bi vas mogao zanimati i članak o fotografskom pamćenju

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Cleary, L. M. (1991). Affect and cognition in the writing processes of eleventh graders: A study of concentration and motivation. Written Communication, 8(4), 473-508.
  2. Klemm, W. R. (2011). 12 Ways to Improve Concentration. Psychology Today.

Savjeti za bolju organizaciju i učenje:

Ocijenite članak

4.10 / 5   51

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako poboljšati koncentraciju, kako povecati koncentraciju, koncentracija, Povecanje koncentracije, poboljšanje koncentracije, nedostatak koncentracije, manjak koncentracije, kako poboljsati koncentraciju za ucenje, kako podići koncentraciju, sta povecava koncentraciju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu