Brz, ukusan i zdrav umak od artičoka, bijelih šparoga i rikole

Tjestenina u umaku od šparoga

Šparoge i artičoke spadaju u iznimno zdrave namirnice. Osim toga, pripisuju im se i afrodizijačka svojstva. Više o njima pisala sam u članku s receptom o lisnato omotanim šparogama i umaku od artičoka, a ovog puta ih zajedno kombiniram u jedan umak koji sam servirala na već aromatiziranu tjesteninu.

Iako se kod nas najčešće, govoreći o već gotovim aromatiziranim tjesteninama, spominju one od mrkve, riže ili špinata, sve više na policama trgovinama nailazimo i na neke egzotičnije poput tjestenine od koprive, limuna i papra, cikle, tikve, šafrana itd.

Tako sam ja naletjela na tagliatelle aromatizirane peperoncinom i, kao velika ljubiteljica pikantnog, odlučila ih odmah isprobati. Pretpostavila sam da se pikantnost neće baš osjetiti i bila sam u pravu, no naoružala sam se osušenim mrvljenim pikantnim papričicama, a odabir za umak bio je instant inspiracija, čim sam u hladnjaku ugledala nekoliko bijelih šparoga koje su mi ostale od prethodnog dana.

Htjela sam kremasti umak, na bazi veganskog vrhnja. Odlučila sam se za sojino, podosta neutralno okusom, jer nisam htjela da mi išta prekrije karakterističan okus artičoka i šparoga, već samo da posluži kao kremasto vezivo između te dvije namirnice.

Pročitajte članke:

Priprema umaka je izrazito jednostavna i za jelo treba onoliko vremena koliko tjestenini da se skuha.

Odabir tjestenine prepuštam vama, a recept za umak donosim u nastavku.

Tjesnina
FOTO: Mare

Sastojci za 2 – 3 porcije:

Umak od šparoga i vrhnja
FOTO: Mare

Priprema

  1. Kod bijelih šparoga bitno je znati da ih, za razliku od zelenih, prije pripremanja trebate oguliti. Doduše, i zelene pri dnu stabljike možete oguliti tako se veći dio šparoge iskoristi, no kod bijele je to izuzetno bitno jer ako idete metodom da iskoristite samo onaj dio šparoge gdje lagano pukne, izgubit ćete velik dio šparoge koji je, čim se oguli, jednako ukusan kao i vrhovi. Pri čišćenju šparoga obratite pažnju da ih gulite od vrha prema dnu, vrh se ne guli, a tvrdi dio na kraju stabljike odrežite. Cijele u komadu skuhajte dok ne smekšaju, a dok se one kuhaju, iznad njih na paru stavite da se kuha češnjak. Režnjeve možete ostaviti i u ljusci.
  2. Listove rikole kosajte na sitno, kao kada kosate npr. peršin, a srca artičoka izvadite iz ambalaže, ocijedite i ugrubo nožem usitnite.
  3. Kad su šparoge kuhane, ocijedite ih i, zajedno sa češnjakom koji se kuhao na pari i artičokama, dinstajte na malo maslinovog ulja. Ako ste češnjak radili na pari u ljuski, prethodno maknite ljusku. Dinstanje neka ne traje više od 3 – 4 minute, a zatim zalijte vrhnjem od soje i pustite da proključa.
  4. Maknite sa štednjaka i usitnite blenderom ili štapnim mikserom. Začinite solju i paprom te kosanom rikolom.
  5. Odmah toplo servirajte po tjestenini, a po želji dodatno zaljutite mrvljenim osušenim pikantnim papričicama.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu