9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga

Šparoge nude ozbiljne zdravstvene povlastice zahvaljujući svom bogatstvu hranjivim tvarima. U nastavku pročitajte devet razloga zašto biste svakako trebali jesti više šparoga ove sezone.

Pomažu pri mršavljenju

Ne samo da su šparoge niske u masnoćama i kalorijama (jedna šalica šparoga ima samo 32 kalorije), one također sadrže puno topivih i netopivih vlakana, što je dobar izbor ako pokušavate izgubiti na težini. Budući da vaše tijelo probavlja vlakna polako, osjećaj sitosti između obroka traje duže.

Čuvaju zdravlje urinarnog trakta

Šparoge sadrže visoke razine aminokiseline asparagin, koja je prirodni diuretik. Drugim riječima, konzumiranje više šparoga može pomoći u izbacivanju viška tekućine i soli iz tijela, što može spriječiti infekcije mokraćnog sustava.

Imaju puno antioksidansa

Ljubičaste šparoge su pune antocijana, koji daje voću i povrću crvenu, plavu i ljubičastu nijansu i ima antioksidativno djelovanje koje bi moglo pomoći vašem tijelu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

Šparoge su afrodizijak

Šparoge su prirodni afrodizijak zahvaljujući vitaminu B6 i folnoj kiselini, što pomaže potaknuti osjećaj uzbuđenja. Osim toga, vitamin E stimulira spolne hormone, uključujući estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca.

Zdravstvene dobrobiti šparoga

Mogu olakšati mamurluk

Istraživanje iz 2009., objavljeno u časopisu Journal of Food Science, sugerira da minerali i aminokiseline u ekstraktu šparoge mogu pomoći u ublažavanju mamurluka i štite stanice jetre od toksina iz alkohola.

Sprječavaju nadutost

Šparoge pomažu u promicanju cjelokupnog zdravlja probavnog (još jedna korist od vlakna) trakta. One pomažu u održavanju zdrave ravnoteže dobrih bakterija, što smanjuje nadutost i plinove. Osim toga, kao prirodni diuretik, šparoge izbacuju višak tekućine, koja uzrokuje oticanje trbuha.

Sadrže vitamin E

Šparoge su također odličan izvor vitamina E. Ovaj vitamin pomaže ojačati vaš imunološki sustav i štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Bogate su vitaminom K

Zajedno s drugim zelenim lisnatim povrćem, šparoge su vrlo dobar izvor vitamina K. Ovaj vitamin je ključan za zgrušavanje krvi, kao i zdravlje kostiju.

Podižu raspoloženje

Šparoga je puna folne kiseline, vitamina B koji popravlja raspoloženje i odbija razdražljivost. Istraživači su otkrili vezu između niske razine folne kiseline i vitamina B12 i ljudi koji pate od depresije.

Šparoge sadrže visoke razine triptofana, aminokiseline koja je na sličan način povezana s poboljšanim raspoloženjem.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Proljetna zdrava prehrana

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Poštovani svi ! Zanimljivo o šparogama, no dodao bi da je vitamin E antisterilitetni vitamin, a od triptofana organisam stvara serotonin koji je hormon sreće koji popravlja raspoloženje, na sličan način djeluje banana, čokolada (kakao) i fizičko vježbanje ili rad. Lijepi pozdrav svima ! S poštovanjem, Benito