9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga
- 1 komentara
- 2 min čitanja
Šparoge nude ozbiljne zdravstvene povlastice zahvaljujući svojem bogatstvu hranjivim tvarima. U nastavku pročitajte devet razloga zašto biste svakako trebali jesti više šparoga ove sezone.
Pomažu pri mršavljenju
Ne samo da šparoge oskudijevaju masnoćama i kalorijama (jedna šalica šparoga ima samo 32 kalorije), one također sadrže puno topivih i netopivih vlakana, što je dobar izbor ako pokušavate izgubiti na težini.
Budući da vaše tijelo probavlja vlakna polako, osjećaj sitosti između obroka traje duže.
Čuvaju zdravlje urinarnog trakta
Šparoge sadrže visoke razine aminokiseline asparagin, koja je prirodni diuretik.
Drugim riječima, konzumiranje više šparoga može pomoći u izbacivanju viška tekućine i soli iz tijela, što može spriječiti infekcije mokraćnog sustava.
Imaju puno antioksidansa
Ljubičaste šparoge su pune antocijana, koji daje voću i povrću crvenu, plavu i ljubičastu nijansu i ima antioksidativno djelovanje koje bi moglo pomoći vašem tijelu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.
Šparoge su afrodizijak
Šparoge su prirodni afrodizijak zahvaljujući vitaminu B6 i folnoj kiselini, što pomaže potaknuti osjećaj uzbuđenja.
Osim toga, vitamin E stimulira spolne hormone, uključujući estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca.
Mogu olakšati mamurluk
Istraživanje iz 2009., objavljeno u časopisu Journal of Food Science, sugerira da minerali i aminokiseline u ekstraktu šparoge mogu pomoći u ublažavanju mamurluka i štite stanice jetre od toksina iz alkohola.
Sprječavaju nadutost
Šparoge pomažu u promicanju cjelokupnog zdravlja probavnog (još jedna korist od vlakana) trakta. One pomažu u održavanju zdrave ravnoteže dobrih bakterija, što smanjuje nadutost i plinove.
Osim toga, kao prirodni diuretik, šparoge izbacuju višak tekućine, koja uzrokuje oticanje trbuha.
Sadrže vitamin E
Šparoge su također odličan izvor vitamina E. Ovaj vitamin pomaže ojačati vaš imunološki sustav i štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Bogate su vitaminom K
Zajedno s drugim zelenim lisnatim povrćem, šparoge su vrlo dobar izvor vitamina K. Ovaj vitamin je ključan za zgrušavanje krvi, kao i zdravlje kostiju.
Podižu raspoloženje
Šparoga je puna folne kiseline, vitamina B koji popravlja raspoloženje i odbija razdražljivost. Istraživači su otkrili vezu između niske razine folne kiseline i vitamina B12 i ljudi koji pate od depresije.
Šparoge sadrže visoke razine triptofana, aminokiseline koja je na sličan način povezana s poboljšanim raspoloženjem.
Evo i ideja kako šparoge uvrstiti u prehranu:
- Proljetni rižoto od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća
- Šparoge na salatu – jednostavno i ukusno
- Brz, ukusan i zdrav umak od artičoka, bijelih šparoga i rikole
- Proljetni afrodizijak – šparoge u lisnatom omotaču i bijeli, kremasti dip
- Juha od šparoga – ukusni i zdravi recepti od šparoga, krumpira ili tikvica
- Kukuruzni quiche sa šparogama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kako očistiti jako prljavu pećnicu? Evo jednostavnih uputa
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- depresija
- mršavljenje
- proljetna prehrana
- raspoloženje
- šparoge
- vitamin E
- vitamin K
- zdrava prehrana
- zdravlje kostiju
- Felton, K. (2020). 10 Benefits of Asparagus, According to Nutritionists. Health.
- Brazier, Y. (2019). Everything you need to know about asparagus. Medical News Today.
- Coyle, D. (2018). 7 Reasons Why You Should Eat More Asparagus. Healthline.
- Gabrick, A. (2009). The Health Benefits of Asparagus. Nourish by WebMD.
- Forberg, C. 5 Powerful Health Benefits of Asparagus You Probably Didn’t Know. Eating Well.