Juha od šparoga – ukusni i zdravi recepti od šparoga, krumpira ili tikvica

Juha od šparoga

Šparoge (lat. Asparagus acutifolius L) su prava zdrava delikatesa te jedno od najcjenjenijeg povrća na Mediteranu. Sezona njihovog branja službeno započinje u proljeće, a ako vas zanima kako ih možete pronaći i ubrati pročitajte naš članak ovdje. 

Kako očistiti i spremati divlje šparoge?

Šparoge dobro operite i prelomite stabljiku na mjestu gdje postaje tvrđa. Možete ih pripremati na razne načine, kuhane s jajima, u omletima, umacima, juhama i sl. 

Juha od šparoga može biti bistra ili kremasta, a može se pripremiti i s drugim povrćem poput krumpira, tikvica ili poriluka. Možete koristiti divlje ili kupljene šparoge.

U nastavku članka saznajte kako skuhati ukusnu krem juhu od šparoga. 

Juha od šparoga – zdravlje 

Šparoge se koriste u ljudskoj prehrani već godinama, a poznate su još od doba starih Rimljana. U Hrvatskoj uspijevaju 4 vrste šparoga, a najpoznatije su zelene i bijele. Šparoge se koriste kao lijek za:

Šparoge pozitivno utječu na zdravlje zbog svog bogatog nutritivnog i mineralnog sastava, a sadrže:

Šparoge se u primorskom području obično beru u travnju i svibnju, a u kontinentalnom području u svibnju i lipnju. Čuvanje nakon berbe se razlikuje za pojedine vrste šparoga:

  • zelene šparoge – nakon berbe se operu i podrežu, a vrijeme između berbe i obrade treba biti što kraće,
  • bijele šparoge – nakon berbe se operu i podrežu, a može ih se čuvati do 15 dana na temperaturi od 1 stupnja Celzijevog.

Krem juha od šparoga – recepti

Šparoge se zaista mogu pripremiti na razne načine, a zbog dijetalnih vlakana koja sadrže su dobre za dijabetičare i sve ljude koji se žele zdravo hraniti. Porcija svježih šparoga od 100 grama sadrži svega 20 kalorija

U nastavku članka donosimo recept za finu juhu od šparoga u kojoj možete iskoristiti i svoje vrtne šparoge

Krem juha od šparoga

Šparoge uobičajene za naše područje su zelene ili bijele. Bijele šparoge su posebne po tome što se uzgajaju u prekrivenom tamnom prostoru kako ne bi razvile zeleni pigment klorofil. Divlje i vrtne šparoge su zbog toga češće zelene. 

U video receptu kojeg je za Vas pripremio CroChef nalazi se zanimljivi tradicionalni recept za krem juhu od bijelih šparoga. Naravno, možete napraviti i krem juhu od zelenih šparoga.

Istarska juha od šparoga također traži par jednostavnih sastojaka poput mlijeka i maslaca te se na kraju dobije gusta krem juha. Umjesto mlijeka i vrhnja možete koristiti povrtni ili kokošji temeljac, a zatim bistru juhu upotpuniti domaćom istarskom tjesteninom, pljukancima.

Juha od divljih šparoga

Divlje šparoge koje ste nabrali tijekom šetnje prirodom što prije iskoristite za pripremu ukusne juhe. Juhu možete jesti čak i ohlađenu u vrućim proljetnim i ljetnim danima. Ostatke juhe možete zamrznuti i čuvati u hladnjaku do par mjeseci. Ovo je recept za juhu od šparoga bez vrhnja sa smanjenim udjelom masnoća.

Potrebni sastojci su:

  • 800 grama šparoga kojima su uklonjeni drvenasti dijelovi,
  • 2 litre povrtnog temeljca,
  • 2 crvena luka srednje veličine,
  • 2 štapa celera,
  • 2 srednja poriluka,
  • sol i papar po želji,
  • maslinovo ulje

Bistra juha od divljih šparoga se priprema prema sljedećem receptu:

  1. Luk, celer i poriluk očistite te nasjeckajte. Šparoge očistite od drvenih dijelova te im odstranite vrškove koje ćete poslije dodati u juhu. Sredine stabljike šparoga narežite na grube komadiće.
  2. U dubokom loncu na maslinovom ulju oko desetak minuta pirjajte crveni luk, poriluk i celer. Šparoge i povrtni temeljac umiješajte kad luk omekša i ostakli.
  3. Poklopite lonac i kuhajte juhu oko 20 minuta uz povremeno miješanje. Nakon toga je propasirajte štapnim mikserom i začinite solju i paprom po ukusu.
  4. Lonac vratite na štednjak, ubacite vrškove šparoga i juhu kuhajte još par minuta dok vrškovi ne omekšaju. 

Ovako pripremljenu ukusnu i zdravu juhu od šparoga poslužite uz hrkavi kruh od integralnog brašna. Od ove količine sastojaka dobit ćete 8 porcija juhe.

Juha od šparoga i krumpira

Priprema šparoga nije zahtjevna, a za ovaj recept nećete trebati duže od 45 minuta. Juha je uvijek dobra opcija kao predjelo ili topli ručak na žlicu.

Za dvije porcije ćete trebati sljedeće sastojke:

  • 200 grama zelenih šparoga,
  • 2 krumpira,
  • 1 crveni luk srednje veličine,
  • 2 režnja češnjaka,
  • sol i papar po želji,
  • maslinovo ulje

Krem juhu od šparoga i krumpira pripremite po recepturi:

  1. Šparoge operite i očistite od drvenih dijelova, a rascvjetane vrhove odrežite i spremite sa strane. Stapku šparoga narežite na kolutiće. Češnjak, crveni luk i krumpir očistite i nasjeckajte. 
  2. U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte crveni luk, češnjak i šparoge. Kad luk izgubi boju i omekša, dodajte krumpir nasjeckan na kockice i sve zalijte vodom ili povrtnim temeljcem tako da prekriju povrće u loncu.
  3. Poklopite lonac i kuhajte juhu dok krumpir ne omekša. Kad je gotova, juhu propasirajte štapnim mikserom. 
  4. Lonac vratite na štednjak, dodajte vrhove šparoge i kuhajte dok ne omekšaju. 
  5. Začinite solju i paprom po želji. 

Ako juha nije dovoljno gusta, možete napraviti zapršku od malo brašna ili griza i vode. Napravite glatku smjesu, ubacite ju u juhu te kratko kuhajte do vrenja. Umjesto zaprške, možete umiješati i vrhnje za kuhanje. 

Juha od šparoga i tikvica

Juha od šparoga je svakako dobra hrana. Umjesto da jedete onu iz vrećice marke Podravka, napravite svoju domaću. Uz šparoge, odaberite još neko zeleno povrće poput tikvica koje će se okusom lijepo uklopiti. 

Za krem juhu od šparoga i tikvica trebat ćete:

  • 200 grama šparoga,
  • 1 crveni luk srednje veličine,
  • 1 veći krumpir,
  • 1 tikvicu srednje veličine,
  • sol i papar po želji,
  • maslinovo ulje.

Juhu od šparoga napravite prema receptu:

  1. Šparoge očistite od drvenih dijelova, odvojite im vrhove sa strane te narežite na kolutiće. Crveni luk, tikvicu i krumpir ogulite i narežite na komadiće.
  2. Na maslinovom ulju u dubokom loncu propirjajte nasjeckani luk dok ne ostakli, a zatim dodajte šparoge i krumpir. 
  3. Povrće u loncu zalijte vodom ili povrtnim temeljcem taman dovoljno da ga skroz prekrijete. Tada dodajte narezane tikvice i kuhajte sve dok krumpir ne omekša.
  4. Kad je krumpir gotov, juhu propasirajte štapnim mikserom ili gnječilicom te začinite po želji.
  5. Juhu vratite na vatru, dodajte vrškove šparoga i kuhajte dok ne omekšaju.
Juha od zelenih šparoga

Juha od šparoga se može jesti topla ili hladna, a možete je ukrasiti kiselim vrhnjem ili čvrstim jogurtom. Ako je jedete hladnu, dodajte joj par kapi limunovog soka. To je koristan mali trik pomoću kojeg ćete dobiti osvježavajuću ljetnu juhu od šparoga. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu