Kako spriječiti srčane tegobe za vrijeme blagdana?

Zdravlje srca

Prema nekim studijama broj srčanih udara povećan je tijekom blagdana. Povećana konzumacija hrane i alkoholnih pića, stres i izostanak zdravih navika u ovom dijelu godine mogu biti čimbenici nastanka srčano-žilnih problema.

Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana idealno je za druženje s obitelji i dragim prijateljima te predstavlja ugođaj koji mnogima označava najljepši dio godine.

No, uz blagdansko raspoloženje mnogi mogu doživjeti negativno iskustvo tegoba od strane srca od kojih su neke vrlo ozbiljne, pa čak i po život opasne.

Broj srčanih udara tijekom blagdana čak je 30 % (i više) veći u odnosu na ostatak godine. Kao prvi krivac optuženo je hladno vrijeme tijekom prosinca i siječnja, ali slične se statistike bilježe i u krajevima gdje prevladava trajno toplo vrijeme.

Kao glavni čimbenici nastanka srčano-žilnih problema u vrijeme blagdana navode se:

  • povećana konzumacija hrane i alkoholnih pića
  • emocionalni i fizički stres
  • izostanak zdravih navika (manjak tjelesnih aktivnosti tijekom blagdana).
Simptomi problema sa srcem
FOTO: Shutterstock

Povišeni krvni tlak, kolesterol i promjene u arterijama

Dr. Željko Đurašević, kardio-angiolog, naglašava: “Tijekom blagdana raste konzumacija masne hrane koja sadrži dosta zasićenih masnoća i veliku količinu soli. Unos ove vrste hrane povisuje krvni tlak i dovodi do povišenja razine kolesterola. Jednako tako, unos alkohola koji je nerijetko povećan tijekom blagdana također je poznati uzročnik nastanka nekih aritmija, čak i kod ljudi koji imaju zdravo srce.“.

Dr. Đurašević opisuje kako nakon “teškog” obroka tijekom probave ovakve hrane raste krvni tlak, što opterećuje srce.

Masna hrana pogoduje promjenama arterija te one postaju manje elastične. Sve te promjene mogu dovesti do nastanka ugruška u arterijama koje hrane srce i do srčanog udara ili do sličnih promjena u mozgu i moždanog udara s trajnim posljedicama.

Za zdravo srce
FOTO: Shutterstock

Preventivna kardiologija

Mnoge od promjena mogu se prevenirati i dijagnosticirati pravovremenim pregledom kardiologa. “Upravo je preventivna kardiologija jedna od ključnih faktora u ranom otkrivanju i sprečavanju ovih opakih bolesti.“, ističe dr. Đurašević.

Što možemo učiniti da spriječimo srčano-žilne probleme u vrijeme blagdana?

  • Budite umjereni u blagdanskoj hrani, ograničite hranu s visokim udjelom zasićenih masnoća, pazite na dovoljan unos ribe, voća i povrća.
  • Budite umjereni u konzumaciji alkoholnih pića, zamijenite neka alkoholna pića izvorskom ili mineralnom vodom.
  • Održavajte tjelesnu aktivnost tijekom blagdana, ne dopustite porast tjelesne težine, smanjite stres.
  • Na hladnom vremenu budite oprezni s teškim tjelesnim aktivnostima.
  • Redovito uzimajte lijekove, ne zaboravite vaše lijekove ako putujete.
  • Ako ste već liječeni zbog srčano-žilnih bolesti, pridržavajte se uputa vašeg kardiologa, uzimajte lijekove te se redovito kontrolirajte.
  • Ne dopustite da ovo doba godine rezervirano za obitelj i dobro raspoloženje dovede do zdravstvenih problema. Ostanite u formi, osluškujte vaše tijelo i, ukoliko primijetite promjene koje upućuju na mogući srčano-žilni problem, konzultirajte vašeg liječnika.
Članak objavljen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu