Može li boravak u prirodi poboljšati vaše zdravlje?

boravak-u-prirodi

Možda mislite kako odlazak u prirodu znači samo uživanje u prekrasnom krajoliku, međutim boravak u “zelenom prostoru” (bilo da se radi o parku, šumskoj stazi ili livadi) zapravo poboljšava vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Kakav efekt priroda i zelene površine imaju na nas?

U jednoj studiji dokazano je kako urbane zelene površine potiču fizičku aktivnost, povećavaju psihološko blagostanje te generalno poboljšavaju zdravlje javnosti. Istraživači su zaključili kako bi više urbanih zelenih površina poboljšalo općenitu kvalitetu života stanovnika tog prostora.

U drugoj studiji je pak otkriveno kako osobe koje su posjećivale zelene prostore bile opuštenije te su imale više pozitivnih emocija. Također, čini se da nedostatak prirode doista može utjecati na vaše psihičko kao i fizičko zdravlje.

Primjerice, znanstvenici su povezali nedostatak stabala u određenim stambenim četvrtima s povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

Zeleni park
Foto: Unsplash

Kako najbolje iskoristiti ove prednosti?

Šetnja u prirodi u trajanju od 50-ak minuta, za razliku od jednako duge šetnje u gradu, može smanjiti razinu tjeskobe i negativnih osjećaja te povećati one pozitivne. Također, čini se kako šetnja u prirodi može popraviti i vaše pamćenje.

Međutim, bitno je i da potičemo jedni druge na odlaske u prirodu. Ovo se može postići edukacijom o tome koliko je zapravo važno provoditi određeno vrijeme u prirodi, kao i zagovaranjem izgradnje dodatnih parkova i zelenih prostora koji će biti dostupni svima.

Pročitajte članak:” Boravak u šumama: terapija za um i eliksir zdravlja za pluća”.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Chee Keng Lee A., Horsley J., Jodan H.C.,  (2015), Value of urban green spaces in promoting healthy living and wellbeing: prospects for planning, Risk Management and Healthcare Policy

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu