Integralni kruh – nutrijenti, kalorije i recepti
- 1 komentara
- 4 min čitanja
Kruh je važan izvor ugljikohidrata u prehrani mnogih ljudi, a svaki stručnjak za zdravu prehranu preporučit će vam konzumaciju integralnog kruha. Kruh od integralnog brašna ili s dodatkom sjemenki osigurava brojne nutrijente poput vlakana i vitamina važnih za zdravlje cjelokupnog organizma.
Integralni kruh gotovo se uvijek preporučuje ispred bijelog kruha iz najjednostavnijeg razloga što sadrži mnogo više nutrijenata. Bijeli kruh predstavlja nadopunu i osim manje količine vlakana ne sadrži odviše hranjivih tvari.
Integralni kruh s druge strane sadrži vitamine B skupine, prehrambena vlakna koja potiču probavu i zdrave ugljikohidrate koji pokreću tijelo te mu daju energiju. Ukoliko kruh sadrži i dodatak zdravih sjemenki poput sjemenki suncokreta, bundeve, lana ili chie, osigurali ste si veoma hranjivu namirnicu.
Integralni kruh zdravlje – integralni kruh kalorije
Kruh i ugljikohidrati su daleko od popularnog negativnog mišljenja, posebice osoba na dijeti. Zdrava uravnotežena prehrana zahtijeva unos i određenog broja ugljikohidrata, dok se preporučuje da oni budu integralni te niskog glikemijskog indeksa.
Kalorije u integralnom kruhu ne razlikuju se previše od kalorija u bijelom kruhu, no važan je odnos nutrijenata koje unosimo integralnim kruhom u tijelo. Broj kalorija otprilike je isti, dok su razlike u kvaliteti nemjerljive. Ukoliko tražite manje kaloričan kruh, pogledajte naš recept za chia kruh bez žitarica OVDJE.
Brzi integralni kruh
Ukoliko se želite okušati u izradi vlastitog kruha, ali ne želite provesti nekoliko sati pripremajući i preklapajući tijesto koje je potrebno još i mijesiti – isprobajte ovaj veoma brzi recept. Potreban će vam biti veći duguljasti kalup za kruh.
- 450 g integralnog brašna,
- 2 žličice suhog kvasca,
- 1 žličica soli,
- 1 žličica meda,
- 450 ml mlake vode.
- Kalup za kruh obložite papirom za pečenje te zagrijte pećnicu na 250°C.
- Od mlake vode odvojite 50 ml i pomiješajte s kvascem i medom te ostavite na toplom mjestu kako bi se podigao. Brašno je poželjno prosijati u zdjelu te napraviti rupu u sredini, dok se sol dodaje sa strane.
- Zatim u sredinu dodajte kvasac kada se pretvori u pjenicu. Uz polagano dodavanje vode miješajte brašno u pokretima od dna prema vrhu. Poželjno je tijesto miješati 2 – 3 minute.
- Kada tijesto postane ljepljivo i homogeno (neće se previše odvajati od posude), prebacite ga u kalup za pečenje. Prekrijte tijesto krpom i ostavite da se diže dok ne dođe do vrha kalupa (20-30 min.).
- Smanjite temperaturu u pećnici i pecite kruh na 200°C otprilike 35-40 minuta. Ako se kruh doima nepečenim ili presvijetle boje, peći ga dodatnih 5 minuta.
- Kako bi korica bila mekana, gotov kruh zamotajte u čistu krpu i hladite na rešetki.
Integralni kruh sa sjemenkama
Za nešto ukusniji i hranjiviji kruh, iskoristite omiljene sjemenke i dodajte ih smjesi prije pečenja. Kruh možete i ukrasiti sjemenkama po izboru, a za najbržu pripremu mnogi se odlučuju za integralni kruh iz pekača.
- 400 g integralnog brašna,
- 140 ml vode,
- 1 i pol žlica ulja
- 140 ml mlijeka,
- 1 jušna žlica soli,
- 1 vrećica suhog kvasca,
- 1 jušna žlica meda,
- 4 vrhom pune žlice sjemenki suncokreta,
- 1 jušna žlica sjemenki lana,
- 1 jušna žlica chia sjemenki,
- Za početak umutite kvasac, med i vodu te ostavite da se kvasac digne.
- Zatim kvasac, mlijeko i ulje pomiješajte u većoj zdjeli, a zatim i sve ostale sastojke. Tijesto miješajte dok se skroz ne poveže, a onda ga ostavite da se diže oko 2 sata.
- U duguljasti kalup koji ste namastili prebacite tijesto, premažite ga mlijekom i ukrasite željenim sjemenkama.
- Tijesto ponovno ostavite da se diže sat vremena i zagrijte pećnicu na 180°C.
- Kruh zatim pecite 40-ak minuta i ohladite na rešetki nakon što ga pažljivo izvadite iz pleha.
Integralni kruh bez kvasca
Kruh bez kvasca idealan je za sve koji žele što prije napraviti kruh te ne žele provoditi previše vremena u kuhinji. Ovaj integralni domaći kruh se ne mijesi i odmah ide na pečenje. Također je odličan kod osoba koje izbjegavaju gljivice u prehrani, pa tako i kvasac. Integralni kruh iz pekača još je brža opcija.
- 800 g integralnog brašna,
- 1,5 prašak za pecivo (bez fosfata),
- 600 ml mineralne ili obične vode,
- 1 žlice ulja po izboru,
- 2 žličice morske soli.
- Pećnicu zagrijte na 220°C i za to vrijeme pripremite tijesto.
- Sve sastojke pomiješajte u veliku zdjelu i rukama zamijesite tijesto koje će biti veoma ljepljivo.
- Tijesto treba biti ljepljivo i mokro, a ukoliko je glatko dodajte još malo vode.
- Prebacite ga u kalup ili na pleh za pečenje koji ste prethodno namastili, zagladite po potrebi i pecite 30-45 minuta.
- Vrijeme pečenja može ovisiti o pećnici, a kruh je gotov kada se lijepo zarumeni.
- Kada je pečen, kruh pustite da odstoji nakon što ga prekrijete čistom krpom.
Integralni kruh – gdje kupiti i kako odabrati
Pravi integralni kruh nešto je teže pronaći u trgovinama, a cijena mu nekada može biti poprilično visoka. Možemo ga pronaći u tržnim centrima diljem Hrvatske ili pak u lokalnim pekarama. Osim toga, domaći kruh nerijetko možete pronaći i na tržnici ukoliko prodavači sami proizvode svoj kruh.
Najvažniji savjet koji imamo za vas je da obratite pozornost na deklaraciju proizvoda ukoliko je zapakiran ili na policu na kojoj bi sastav trebao biti naveden. Razlogu tomu je što brojne vrste integralnog kruha nekada sadrže vrlo malo integralnog brašna i druge sastojke koje možda ne biste htjeli konzumirati, a do sada niste obraćali pažnju.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja