Zdravi kruh bez brašna – recepti bez ugljikohidrata i glutena
- 2 komentara
- 3 min čitanja
Zdravi kruh bez brašna može se jednostavno pripremiti od samo nekoliko namirnica koje imate u kuhinji. Ako smatrate da jedete previše ugljikohidrata ili ne podnosite gluten, naučite kako pripremiti kruh bez ugljikohidrata na razne načine.
U nastavku članka donosimo par zdravih i ukusnih recepata za kruh bez brašna.
Kruh bez ugljikohidrata – recept
Kruh je jedna od osnovnih namirnica bez koje mnogi ne mogu zamisliti svoje obroke. Mekani i rahli kruh većini ljudi će izmamiti apetit, ali njegova pretjerana konzumacija vodi debljanju.
Naime, škrob iz brašna je razgranata molekula građena od amiloze i amilopektina. Te su podjedinice sastavljene od mnogih molekula glukoze i brzo se razgrađuju u organizmu. Razgradnja počinje već u ustima pomoću enzima amilaze. Zato se ponekad javlja slatki okus u ustima ako dugo žvačemo kruh, a zbog brze razgradnje škroba u tijelu brže se debljamo.
Gluten je protein koji se nalazi u mnogim žitaricama, pa tako i u njihovom brašnu, a koji djeluje kao “ljepilo”. Tijesto s glutenom će biti rastezljivo i elastično. Mnogi ljudi pate od celijakije, bolesti koja označava intoleranciju na gluten. Čak i ako ne pate od celijakije, neke osobe će osjetiti smetnje poput grčeva u trbuhu ili napuhnutosti.
Ako ne podnosite dobro gluten, možete napraviti eliminacijsku dijetu u kojoj 30 dana nećete konzumirati gluten. Nakon toga postupno uvodite namirnice s glutenom i bilježite simptome probave. Brašna u kojima se nalazi gluten su:
- pšenično brašno,
- raženo brašno,
- zobeno brašno,
- ječmeno brašno,
- pirovo brašno.
O prehrani bez glutena više pročitajte ovdje.
Ako se iz bilo kojih razloga želite riješiti brašna, a volite kruh, isprobajte ove zdrave i ukusne recepte.
Kruh bez brašna
Za jednostavni kruh bez brašna i kvasca trebat će vam:
- 3 jaja,
- 100 grama svježeg sira,
- sol,
- pola vrećice praška za pecivo.
Postupak za izradu ovog kruha možda je malo neobičan, ali nakon odležavanja preko noći, dobit će se lijepa rahla peciva. Takav kruh je zdrav i ostaje svjež više dana. Pravi se na sljedeći način:
- Razdvojite žumanjke od bjelanjaka, a bjelance i sol istucite u čvrst snijeg.
- U žumanjke umiješajte sir i prašak za pecivo.
- Bjelanjke polagano umiješajte u drugu smjesu.
- Na pleh stavite papir za pečenje te žlicom stavljajte smjesu na pleh u obliku malih peciva.
- Pecite na 150°C oko 20-25 minuta.
Kruh bez brašna sa sirom
Kruh se uvijek lijepo slaže sa sirom pa tako i u ovom ukusnom receptu. Za njega će trebati sljedeće namirnice:
- 500 grama svježeg sira,
- 4 jaja,
- 1 žličica sode bikarbone,
- 250 grama zobenih žitarica,
- 2 jušne žlice maslinovog ulja,
- sol,
- začini po želji.
Postupak izrade je sljedeći:
- U jednoj posudi dobro pomiješajte jaja, sir i sol.
- Dodajte zobene pahuljice i sodu bikarbonu.
- Nakon što dodate maslinovo ulje i začine, izlijte smjesu na pleh.
- Pecite na 170°C oko 30 – 40 minuta.
Zobene sjemenke sadrže škrob, ali u njihovim ljuskama se nalazi beta-glukan koji smanjuje apsorpciju glukoze koja nastaje razgradnjom škroba.
Ako ne podnosite gluten, izbjegavajte zobene žitarice jer one sadrže molekulu koja djeluju slično kao gluten. Umjesto zobi, možete koristiti:
- proso,
- heljdu,
- amarant.
Kruh bez brašna i jaja
Ako ne jedete jaja ili ih u ovom slučaju želite izbjeći, umjesto njih možete koristiti chia sjemenke. Ova, od nedavno jako popularna sjemenka, izvrsno će zamijeniti jaja u receptu za zdravi kruh sa sjemenkama.
Sastojci koje ćete trebati su:
- 4 jušne žlice chia sjemenki,
- 500 grama svježeg sira,
- 250 grama zobenih sjemenki,
- sol,
- prašak za pecivo,
- 12 žlica vode,
- začini po želji.
Chia sjemenke treba namakati u zadanoj količini vode 15 minuta dok ne nabubre. Na svaku žlicu chia sjemenki idu 3 žlice vode.
Daljnji postupak izrade ovog kruha od sjemenki bez jaja je sljedeći:
- U posudi umiješajte nabubrene chia sjemenke, sir, zobene sjemenke i prašak za pecivo.
- Sve dobro zamijesite i dodajte sol te ostale začine koje želite.
- Pecite kruh na 170°C oko sat vremena.
Kruh od orašastih plodova i sjemenki
Orašasti plodovi su izvrstan dodatak ukusnom receptu za kruh bez brašna. Izvor su mnogih nutrijenata kao što su vitamini i minerali, a dobri su za moždane funkcije.
Sastojci za jedan zanimljiv recept su:
- 150 grama lanenih sjemenki,
- 150 grama suncokretovih sjemenki,
- 50 grama bučinih sjemenki,
- 90 grama badema,
- 50 grama lješnjaka,
- 1 žlica namočenih chia sjemenki,
- 4 jaja,
- 1 decilitar vode,
- sol,
- žličica sode bikarbone.
Bilo koje od ovih sjemenki možete izbaciti ako ih ne volite i zamijeniti nekim drugima.
Zdravi kruh sa sjemenkama napravite tako da:
- Sve sjemenke i orašaste plodove sameljite u sjeckalici ili drobilici.
- Pomiješajte sve sastojke i polako izmiješajte smjesu.
- Smjesu izlijte na pleh obložen papirom za pečenje.
- Kruh pecite na 180°C 45 – 60 minuta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja