Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Pivski kvasac u njezi kože i kose, u trudnoći i za zdravo povećanje tjelesne težine
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo hranjivih sastojaka koristi se i kao suplement u prehrani.
Bitno je napomenuti da se kvasac koji se koristi u svrhe suplementacije, u procesu proizvodnje suši i inaktivira.
Stanice pivskog kvasca koriste šećer u različitim oblicima kako bi osigurale energiju za rast, pretvarajući ga u ugljikov dioksid, etanol i nusprodukte, čime dolazi do vrenja.
Upravo zbog te fermentacijske sposobnosti pivski kvasac se koristi u farmaceutskoj industriji u proizvodnji:
- enzima,
- aminokiselina,
- vitamina.
U medicini se koristi za proizvodnju:
- hormona,
- antibiotika,
- cjepiva.
U nastavku članka saznajte kako se koristi za ljudsku upotrebu.
Pivski kvasac kao lijek
Stanice pivskog kvasca sadrže mnoge nutrijente. Stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today navode kako četvrtina šalice pivskog kvasca sadrži:
- 60 kalorija,
- 8 grama proteina,
- 3 grama dijetalnih vlakana,
- 11.85 miligrama vitamina B1,
- 9.7 miligrama vitamina B2,
- 5.9 miligrama vitamina B6,
- 17.6 mikrograma vitamina B12.
Osim navedenog, istraživanja japanskih znanstvenika su još 1992. godine pokazala da pivski kvasac sadrži i mnoge antioksidanse, poput glutationa i selenometionina.
Upravo zbog velike koncentracije B vitamina i drugih vrijednih sastojaka se pivski kvasac koristi kod problema uzrokovanih deficitom tog vitamina, što se prvenstveno odnosi na:
- zaštitu organizma od djelovanja slobodnih radikala,
- živčani sustav,
- oči,
- kosu,
- kožu,
- nokte.
Novija istraživanja pokazala su da se pivski kvasac može koristiti u borbi protiv dijabetesa tipa 2, s obzirom na to da snižava razinu glukoze u krvi i kolesterol.
Pivski kvasac se koristi i za poticanje rada probavnog sustava te pomaže kod proljeva.
Potreban je za održavanje prirodne ravnoteže crijevne mikroflore jer stvara pogodnu okolinu za razmnožavanje dobrih bakterija.
Polisaharidi u pivskom kvascu, poput beta glukana koji se nalazi u staničnoj stijenci, djeluju kao imunomodulatori te pridonose jačanju imuniteta.
Pivski kvasac protiv akni
B vitamini kojima obiluje pivski kvasac, kao što su tiamin, riboflavin i piridoksin pospješuju regeneraciju tkiva i reguliraju lučenje loja čime su nužni za održavanje kože zdravom i čistom.
Nedostatak piridoksina, odnosno vitamina B6, može uzrokovati upalne procese i ekceme na koži. Riboflavin pomaže u ublažavanju smeđih mrlja na koži.
Pivski kvasac djeluje antibakterijski, a istovremeno potiče cirkulaciju i proizvodnju bijelih krvnih stanica, što sprječava nastanak i razvoj akni.
Maska od pivskog kvasca koristi se kod pretjerano masne kože sklone aknama. Možete ju napraviti tako da:
- Jednu žlicu pivskog kvasca razmutite u malo vode i u smjesu iscijedite jednu četvrtinu limuna.
- Masku nanesite u tankom sloju na čisto lice, ostavite da se osuši, a zatim isperite.
Ako maska počne peckati kožu lica, odmah ju isperite.
Suhi pivski kvasac za kosu
Kapsule suhog pivskog kvasca mogu se uzimati svakodnevno za obnavljanje kože, a zbog obilja cinka jačaju kosu i nokte.
Za liječenje oštećene kose i njezin brži rast koristi se maska od pivskog kvasca. Potrebno ju je koristiti jednom tjedno kroz tri mjeseca, a zatim napraviti pauzu u jednakom trajanju te potom po potrebi ponoviti terapiju.
Za masku od pivskog kvasca potrebno vam je sljedeće:
- 1 žlica toplog mlijeka,
- 1 čajna žlica meda,
- 7 grama praha suhog kvasca.
Pripremite je na sljedeći način:
- U toplo mlijeko potrebno je umiješati med i kvasac, a zatim ostaviti smjesu 20-ak minuta kako bi fermentirala.
- Maska se stavlja na čistu, mokru kosu od korijena prema vrhovima.
- Kosu je zatim potrebno umotati u prozirnu foliju preko koje se stavlja topli ručnik kako bi stanice kvasca u toplom okruženju mogle rasti.
- Masku ostavite na kosi 2 do 3 sata, a poslije isperite šamponom za kosu.
Kosa će nakon sušenja biti čvršća, vitalnija i sjajnija, a trajni rezultati postižu se s redovitom upotrebom.
Pivski kvasac u trudnoći
Već u najranijoj trudnoći preporučuje se povisiti unos folne kiseline, odnosno vitamina B9, čiji nedostatak može uzrokovati različite malformacije ploda, kao što su rascjep kralježnice ili usne te usporen razvoj mozga.
Nedostatak folne kiseline povezuje se i s preuranjenim porodom te razvojem srčanih mana u djeteta. Trudnicama je zato potrebna dvostruko veća doza B9 vitamina, a u tu svrhu može se koristiti pivski kvasac koji ovim vitaminom obiluje.
B vitamini i minerali kao što su cink, željezo, magnezij i selen koje nalazimo u pivskom kvascu hrane kožu i čine ju čvršćom zbog čega mogu spriječiti pojavu strija uslijed povećanja težine tijekom trudnoće.
Preporučuje se uzimanje suhog pivskog kvasca u prvom tromjesečju trudnoće kada se intenzivno razvija živčani sustav fetusa.
Međutim, važno se je prije konzumacije savjetovati s liječnikom.
Pivski kvasac i debljanje
Iako se u narodnoj medicini pivski kvasac koristi kao način za brzo dobivanje tjelesne težine, to ne znači nužno da samo konzumiranje pivskog kvasca deblja.
Iako B vitamini potiču apetit, pivski kvasac hrani tijelo proteinima koji grade mišićnu masu. Na taj način se uz konzumiranje pivskog kvasca može povećati tjelesna težina na zdrav način, ne gomilanjem masnog tkiva već izgradnjom mišićnog.
Želite li povećati tjelesnu težinu, važno je uz korištenje pivskog kvasca voditi računa o pravilnoj prehrani, ne preskakati obroke i redovito obilno doručkovati.
Suplementi pivskog kvasca mogu biti od iznimne važnosti vegetarijancima, s obzirom na čestu deficijenciju vitamina B12 kojeg obično dobivamo iz mesa.
Pivski kvasac – korištenje
Svježi pivski kvasac brzo se kvari te izaziva nadimanje i probavne tegobe, stoga se kao dodatak prehrani obično uzima pivski kvasac u prahu ili u kapsulama.
To se događa zbog toga što svježi kvasac ili kvasac namijenjen za upotrebu u pekarstvu sadrži aktivne stanice kvasca, koje mogu uzrokovati proljev, druge probavne tegobe i glavobolje.
Prah pivskog kvasca može se dodati u čajeve ili mlijeko ili se može razmutiti u čaši vode te tako popiti.
Kod doziranja suplemenata prehrani se pridržavajte uputa na pakiranju.
S konzumacijom pivskog kvasca ne treba pretjerati, već ga treba uzimati periodično, obično dva puta godišnje po mjesec dana.
Prije upotrebe se potrebno savjetovati s liječnikom, posebno ako patite od neke kronične bolesti i pijete lijekove.
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) još uvijek nije odobrila tzv. “zdravstvene tvrdnje” koje se navode za kvasac jer ne postoji dovoljno istraživanja na ljudima koja bi ih potvrdila.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori:
- Julson, E. (2017) Why Is Nutritional Yeast Good for You? Healthline.
- Dresden, D., Marengo, K. (2018) What are the benefits of nutritional yeast? Medical News Today.
- Alfafara, C.G., Kanda, A., Shioi, T., Shimizu, H., Shioya, S., Suga, K. (1992) Effect of amino acids on glutathione production by Saccharomyces cerevisiae. Appl Microbiol Biotechnol. 36: 538.
Saznajte više o njezi i zaštiti kože:
Nastavite čitati
Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:
Nastavite čitati
Naelektrizirana kosa: “Kao da ste stavili prst u struju!” Evo zašto nastaje, kod koga se najviše javlja i kako je ukrotiti
- Anamaria Kranjčec
- 3 min čitanja