Naelektrizirana kosa – kako ju spriječiti?

naelektrizirana-kosa

Kovrče dolaze u mnogobrojnim oblicima i veličinama, ali jedna stvar je svima zajednička, a to je naelektrizirani efekt kose. Za većinu žena je borba s naelektriziranom kosom svakodnevica, stoga je potrebno dobro poznavanje neprijatelja.

Znate li što je zapravo naelektrizirana kosa i što se s njom događa kad je u tom stanju? Razumijevanje problema naelektrizirane kose je ključ dobivanja bitke s mladim i neukrotivim dlačicama kose te izgledom kao da ste “stavili prst u struju”.

Zašto nastaje efekt naelektrizirane kose?

Efekt naelektrizirane kose je neuredna tvorevina na kosi koja najčešće nastaje prilikom izlaganja kose vlažnim klimatskim uvjetima.

Bez obzira na razlog zašto kosa postaje naelektrizirana, uzrok nastajanja tog efekta je podignuti sloj kutikule kose. Kao rezultat dobijete izgled suhe i neposlušne kose umjesto zaglađene i sjajne dlake.

Kovrčava kosa ima više problema s naelektriziranim efektom jer je često više dehidrirana od ravne kose. Također, raščešljavanjem kovrčave kose uzrokuje se podizanje kutikule kose što rezultira elektriziranim efektom.

naelektrizirane-kovrce

3 vrste naelektrizirane kose

Jeste li znali da postoje tri vrste naelektrizirane kose? To su:

 • površinska naelektriziranost kose koja nastaje na površinskom dijelu kose
 • naelektriziranost kose u samom korijenu kose (halo frizz)
halo-frozz-naelektrizirana-kosa-u-korijenu
 • naelektriziranost u kovrči što uklanja zaglađeni izgled kovrče.

Prije nego odlučite objaviti rat naelektriziranoj kosi, prvo se morate upoznati s kategorijom kojoj pripadate.

4 načina kako izbjeći naelektriziranu kosu

Danas na tržištu možete vidjeti većinu proizvoda koji tvrde da sprječavaju efekt naelektrizirane kose (anti-frizz proizvodi), međutim većina nije djelotvorna. Umjesto da trošite velike količine novaca na puste proizvode, budite proaktivni u tretiranju naelektrizirane kose.

 1. Dobro ošišana kosa – loš odabir frizure jedan je od glavnih predispozicija za loši izgled kose. Tanka kosa koja je odrezana u puno slojeva laka je “meta” za podizanje kutikule.
 2. Ograničite upotrebu šampona samo na nekoliko puta tjedno te pokušajte koristi blaga sredstva za šamponiranje. Ako vas zanima kako imati zdravu kosu bez šampona pročitajte članak: “Pranje kose bez šampona – kako postići zdravu kose?”
 3. Odgovarajući proizvodi za vaš tip kose – pobrinite se da koristite proizvode za vaš tip kose. Vrlo vjerojatno koristite proizvode koji nisu odgovarajući za vaš tip kose ili ih koristite na pogrešan način.
 4. Provjera vremena –  vlažno, mokro i suho vrijeme pogodno je za stvaranje naelektrizirane kose. Velika pomoć u zimskom mjesecima je nošenje šešira ili kape koja će zaštiti kosu od vlage.

Ako imate ravnu kosu koju ne želite svakodnevno toplinski tretirati s peglom za kosu možete pokušati s brazilskim feniranjem. Sve informacije saznajte u članku:”Sve o brazilskom/keratinskom tretmanu – kako djeluje na kosu i je li štetan?

5 savjeta za smanjenje naelektriziranosti

 1. Birajte regenerator s proteinima – potražite regenerator koji u sebi sadrži proteine. Ne samo da će vam pomoći u kontroli kovrče već će stvoriti sjaj kose.
 2. Pustite da se vaša kosa osuši prirodno – prije nego posegnete za sušilom za kosu, pričekajte da se vaša kosa osuši 90% na prirodnom zraku. Usmjereni vrući zrak sušila za kosu dehidrira vašu kosu čineći je naelektriziranom.
 3. Koristite šampone bez sulfata s glicerinom – potražite proizvode koji imaju glicerin na vrhu liste sastojka jer penetrira u kosu, hidratizirajući je iznutra. Također stvara zaštitni film oko dlake sprječavajući pucanje. Saznajte kako odabrati najbolji šampon za vaš tip kose ovdje.
 4. 2 puta tjedno koristite samo regenerator – možda mislite da vaša kosa treba šamponiranje svaki put, no regenerator sadrži male količine proizvoda za čišćenje tako da će je očistiti bez da ukloni prirodna ulja.
 5. Nanesite proizvod za njegu kose prije tjelovježbe – natrij u znoju može dehidrirati vašu kosu, stoga namažite vrhove s regeneratorom u spreju ili sličnim proizvodom.
Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Zimski vodič kroz njegu kose i kože:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu