Pranje kose bez šampona: Financijski je isplativo, a kosa će oživjeti! Evo kako se to ispravno radi i kako izdržati “masno razdoblje”

Pranje kose bez šampona

Nema medicinskih razloga zašto bismo kosu prali šamponom. Ovaj dio naše svakodnevice određen je kulturalnim normama te preferencijama pojedinca. Tjeme peremo šamponom više iz estetskih, nego higijenskih razloga. Koliko god to zvučalo neuvjerljivo, zagovornici metode “Bez šampona” (tzv. No poo method) vjeruju da šamponi uklanjaju prirodna ulja koja tjeme proizvodi. Zbog toga tjeme proizvodi još više ulja, kako bi nadomjestilo izgubljeno.

No poo method
FOTO: Shutterstock

Zašto prestati prati kosu šamponom?

Za početak treba naglasiti da pobornici ove metode kosu peru samo vodom ili umjesto šampona koriste mješavine sode bikarbone i jabučnog octa s vodom. U nastavku pronađite recepte i kako se upotrebljavaju navedene mješavine.

  • Većina šampona na tržištu u svojem sastavu sadrži kemijske aditive. Oni zbog toga nisu pogodni za osobe osjetljive kože, a neki su čak povezani s većim šansama oboljenja od raka.
  • Mnogi šamponi (zbog svojeg kemijskog sastava) nakon pranja isušuju tjeme, što povećava šansu za nakupljanje bakterija.
  • Neki šamponi sadrže otapala koja uzrokuju prerano starenje kože te stvaranje smeđih mrlja na tjemenu.
  • Mineralna ulja sastojak su šampona na kemijskoj bazi. Ona začepljuju pore kože, što šteti folikulama dlaka. Kada su pore ispunjene, prirodan rast kose je usporen. Kosa postaje slaba i gubi na vitalnosti boje.
  • Dodatna ulja iz šampona onemogućuju rast novih stanica kože glave.
  • Kemikalije iz šampona ne nestaju pranjem kose. Odlaze u odvod i štete algama, ribama te drugim biljkama i životinjama.
  • Ambalaža sve kozmetike, pa tako i šampona, znatno utječe na povećanje onečišćenja plastikom.
  • Ljudi se često odlučuju na pranje kose bez šampona i zbog financijskih razloga. Godišnje se na kupovinu šampona potroše milijarde i milijarde dolara.

Pranje kose bez šampona – recepti za prirodne mješavine

Slijede recepti za prirodne mješavine kojima možete zamijeniti šampon u njezi kose.

Pranje kose sa sodom bikarbonom
FOTO: Shutterstock

Soda bikarbona i voda

Stavite 1 – 2 čajne žličice sode bikarbone u 150 ml veliku šalicu. Idealan omjer je jedna čajna žličica sode bikarbone po šalici. Kada uđete pod tuš, ispunite šalicu u kojoj je soda s vodom. Miješajte dok se soda bikarbona ne rastopi. Mješavina mora biti mutna. Ako ima teksturu paste, stavili ste previše sode bikarbone (dodajte vodu ili smanjite sodu).

Dobivenu mješavinu stavite na kosu. Pazite da većinu utrljate u korijen kose, a potom je “razvlačite” prema vrhovima. Kosa se neće zapjeniti, ali ćete osjetiti da je glatka i meka. Nakon što ste je neko vrijeme trljali, isperite.

Pranje kose s jabučnim octom
FOTO: Shutterstock

Jabučni ocat i voda

Nakon nekoliko upotreba mješavine sa sodom bikarbonom primijetit ćete da su vam kosa i vlasište suhi. Tada u kombinaciju ulazi jabučni ocat. On na prirodan način vlaži kosu. Omjer jabučnog octa i vode neka bude 1:3. Možete ga prilagoditi po potrebi, no nemojte prekoračiti omjer 50:50! Nakon što ste kosu oprali sodom i isprali, izlijte mješavinu vode i jabučnog octa na vlasište te isperite.

Mješavine sode bikarbone i vode te jabučnog octa i vode možete pohraniti u bočice, kako bi vam bile pri ruci. U tu svrhu možete koristiti bočice u spreju (izbjegavajte plastične ako možete).
Pranje kose bez šampona - iskustva
FOTO: Shutterstock

Samo voda

Mnogi sa sode i jabučnog octa prijeđu na pranje kose isključivo vodom. Čini se pomalo drastično, ali osobe koje na taj način održavaju zdravlje svoje kose, ne bilježe nikakve probleme. Kosu operite mlakom (ne vrućom) vodom. Potrebno je dugo i dobro masirati vlasište.

Tijekom i nakon pranja s kosom treba postupati nježno. Ako se kosa zapetlja, ne češljajte, već prstima prijeđite preko područja. Pustite da se kosa osuši prirodnim putem, bez korištenja sušila, pegli i sl. (pripazite na propuh).

Pogledajte i video u kojem pobornica održivog načina življenja Madeleine Olivia opisuje svoje iskustvo s metodom pranja kose bez šampona:

Pranje kose bez šampona – iskustva i kako se prilagoditi

Na prilagodbu jako utječe okolina pojedinca. Naime, određene osobe mislit će da će ih kolege, prijatelji pa i obitelj doživljavati kao “prljave”. No, treba napomenuti da se primjenom ove metode higijena ne narušava. Dapače, poboljšava se opće zdravlje kože i organizma.

Prvih nekoliko tjedana kosa će biti masna. Tada je izvrsno rješenje staviti malo pudera za bebe na tjeme te ga raspršiti prstima. Kada “masno razdoblje” prođe, kosa će se regenerirati. Uskoro ćete nakon svakog pranja imati jednak rezultat kao da ste kosu oprali šamponom.

Uz korištenje navedenih mješavina preporučujemo da jednom tjedno na svoju kosu nanesete neko prirodno ulje (kokosovo je izrazito dobro zbog ugodna mirisa). Ulje rasporedite od tjemena do vrhova. Najbolje da to činite drvenom četkom. Ostavite ulje da stoji 1 – 2 sata ili preko noći, a sljedeći dan operite kosu na “No poo” način.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Pranje kose bez sampona, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu