Brazilski/keratinski tretman – kako djeluje i štetnost?

brazilsko keratinsko ravnanje

Brazilski tretman kose naziva se još brazilsko feniranje i keratinski tretman (jer je keratin zaslužan za pozitivne promjene). Tretman:

  • regenerira suhu i ispucanu kosu,
  • djelotvorno ravna kosu i
  • podaruje joj živost.

Zato nije čudo da je zadnjih godina tretman postao popularan širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Ravna kosa
Foto: Unsplash

Kako izgleda brazilski tretman kose?

Tretman obično traje sat i pol do dva (duga i gusta kosa zahtijeva obilniji tretman). Kosa se prvo pripremi, opere se i djelomično osuši. Zatim se na kosu nanosi keratinski pripravak. Slijedi feniranje, a da bi pripravak prodro u unutrašnjost svake dlake potrebno je kosu popeglati na visokoj temperaturi.

Keratin je protein koji se prirodno nalazi u kosi. Svrha tretmana je pojačati koncentraciju keratina pa se dubinski dodaje novi sloj čime se kosa obogaćuje i pomlađuje.

Kako često treba ponoviti tretman?

Djelotvorni učinci brazilskog feniranja na kosu traju najmanje 3 mjeseci, a mogu trajati i do 9 mjeseci. Nakon toga tretman se može ponoviti.

Kako njegovati kosu nakon tretmana?

Kosu ne treba prati sljedeća 3 dana. Za još ravniju kosu preporučuje se u prva tri dana nekoliko puta dodatno prepeglati kosu. Šamponi bez sulfata trebali bi pomoći da se keratin što dulje zadrži u kosi. Uz sulfat, na količinu keratina loše djeluju i klor (izbjegavajte bazene ili barem ne močite kosu) te slana voda (zato tijekom ljeta, ako namačete kosu u moru, efekt kraće traje).

Je li brazilsko feniranje štetno za zdravlje?

U SAD-u je prošle godine izbio skandal jer je zdravstvena inspekcija ustanovila da preparati za brazilsko feniranje sadrže otrovni formaldehid u previsokim količinama. Formaldehid može isparavati prilikom peglanja kose pa ga je moguće udahnuti. Nakon ove afere obavljena su istraživanja o štetnosti formaldehida međutim ta istraživanja nisu uspjela dokazati da bi brazilski tretman kose bio štetan. Naša preporuka je da pazite koristi li frizer preparate renomiranog proizvođača. Obzirom da ne nosite sa sobom mali laboratorij za ispitivanje štetnosti preparata, to je jedino mjerilo koje vam je na raspolaganju. Renomirani proizvođači ipak testiraju kvalitetu svojih proizvoda s vremena na vrijeme.

Za kraj – cijena tretmana

Cijena tretmana se u Zagrebu kreće oko 600 kuna za tretman. Ako želite uštedjeti, preporučujemo vam da pratite stranice s grupnim popustima jer tamo zna biti akcija za ovaj tretman pa možete uštedjeti oko 50%.

Japansko ravnanje kosa – kako djeluje, cijena i je li štetno?

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.84 / 5   31

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: keratinski tretman, keratinsko ravnanje kose, brazilsko feniranje cijena, brazilski tretman kose, keratinski tretman kose, keratin za kosu cijena, brazilsko feniranje, brazilsko ravnanje kose, brazilsko ravnanje kose cijena, keratinski tretman kose cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu