Japansko ravnanje kose – kako djeluje, cijena i je li štetno?

ravnanje kose

Japansko ravnanje kose je popularna frizerska tehnika, razvijena 1990-ih u Japanu. To je metoda koja trajno izravnava valovitu ili kovrčavu kosu, a smatra se jednom od najboljih metoda ravnanja kose.

Ova metoda je toliko popularna zato što ima najdugotrajniji efekt, a kosa postaje zaglađena i sjajna. Međutim, kako se uopće izvodi japansko ravnanje, ima li štetnih posljedica za kosu i zdravlje i koji tretmani su mu konkurencija, saznat ćete u nastavku.

Japansko ravnanje kose – što je i kako se izvodi?

Kao što smo već objasnili – radi se o frizerskoj tehnici “trajnog” ravnanja kose. Efekt ovog tretmana ostaje na kosi oko 6 mjeseci.

Prije dogovora termina za tretman, potrebne su konzultacije sa stilistom kako bi pogledao vašu kosu. Napomenite mu moguće nedostatke kao što su farbanje u posljednjih 6 mjeseci, bilo kakvi tretmani koje ste imali na kosi, a da su uključivali kemikalije itd.

Tijekom ove tehnike koristi se kombinacija kemikalija i topline kako bi se postigao željeni efekt. Kemikalije (derivat glikolne kiseline) djeluju na način da se proteinske veze u kosi opuštaju, a potom se toplinom (peglom) mijenja oblik vlasi. Prvo se kemikalija nanosi na kosu, potom se kosa ispire i suši fenom, a nakon toga se pegla. Na kraju se nanosi neutralizator kako bi kosa trajno ostala ravna.

Tijekom tretmana morate biti strpljivi jer traje 4 – 8 sati, ovisno o dužini kose i debljini vlasi.

Imajte na umu da izrast neće biti ravan, već će imati oblik vaše prirodne kose. Nakon 4 – 6 mjeseci potrebno je „popraviti“ korijen kose kako bi i dalje ostala ravna.

ravna kosa
Foto: Stockphoto Secrets

Njega kose nakon japanskog ravnanja kose

Vrlo je važno da nakon ovog tretmana pravilno njegujete svoju kosu. Neki od savjeta za njegu kose nakon japanskog ravnanja su sljedeći:

  • Prvih 72 sata nakon tretmana – izbjegavajte bilo kakav oblik vlage na kosi (uključujući pranje, znojenje itd) kako bi tretman imao što bolji učinak. Ne nanosite nikakve ukrase za kosu (ukosnice, gumice, itd) koji bi mogli stvoriti pritisak na vlasi.
  • Izbjegavajte klor – barem dva tjedna nakon tretmana izbjegavajte bazene i ostala mjesta koja koriste snažne kemikalije.
  • Njegujući šampon – nabavite poseban, njegujući šampon koji ne sadrži nikakve jake kemikalije.
  • Ne farbajte kosu – farbanje kose nije preporučljivo barem dva mjeseca nakon tretmana jer može dovesti do oštećenja kose.

Je li japansko ravnanje kose štetno?

Većina tretmana koji koriste snažne kemikalije nisu najbolji odabir za zdravlje kose. Ipak, koliko je japansko ravnanje kose zaista štetno, saznat ćete u nastavku.

Prije svega, štetnost tretmana ovisi o tome kakvu kosu imate i razini profesionalnosti i iskustva vašeg stilista.

Kao što smo napomenuli, važno je kakvu kosu imate prije obavljanja tretmana. Japansko ravnanje kose ne preporučuje se osobama s tankom kosom jer može oštetiti i dodatno stanjiti kosu. Tretman se također ne preporučuje osobama s već oštećenom, lomljivom i obojenom kosom.

Japansko ravnanje kose se ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer može uzrokovati neuravnoteženost hormona.

Svakako preporučujemo da istražite dostupne salone i odaberete najprofesionalniji u protivnom kada se ovaj tretman izvodi loše i bez znanja i iskustva – možete oštetiti i oslabiti kosu.

obnavljanje kose
Foto: VisualHunt

Japansko ravnanje kose vs. ostale metode ravnanja kose

Najveća konkurencija japanskom ravnanju kose je brazilsko ravnanje kose. Japansko ravnanje kose je zadobilo toliku popularnost zbog otkrivanja da brazilsko ravnanje kose ponekad koristi štetne kemikalije (karcinogene).

Brazilsko ravnanje kose koristi keratinsku formulu koja štiti kosu i čini ju manje kovrčavom. U odnosu na japansko ravnanje kose, ovaj tretman ima kratkotrajniji efekt u smislu da efekt nestane nakon nekog vremena. Kosa nije ravna kao nakon japanskog ravnanje kose, već je najčešće potrebno koristiti peglu.

Drugi poznati tretman za ravnanje kose je keratinski tretman. Tretman je sličan brazilskom ravnanju kose s obzirom da je glavni sastojak ovog tretmana keratin. Za razliku od japanskog ravnanja kose, ne djeluje na strukturu kose. Umjesto toga, izglađuje kutikule i obnavlja kosu. Također, ovaj tretman možete koristiti na obojenoj, kemijski tretiranoj kosi.

Japansko ravnanje kose – cijena?

Sam tretman je vrlo dugotrajan i zahtijeva puno koraka pa je stoga i cijena viša za ovakav tretman. Cijene se kreću od 800 do 4000 kuna za tretman, ovisno o salonu i dužini kose. Japansko ravnanje kose nije dostupno u svakom salonu stoga je potrebno raspitati se i odabrati što bolji salon.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Japansko ravnanje kose – kako djeluje, cijena i je li štetno?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.